Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

3 důvody, proč používat zimní pneumatiky

Existuje mnoho motoristů, kteří považují přezouvání pneumatik za zbytečnost, obzvláště žijí-li ve městě. Pojďme tuhle myšlenku vyvrátit. Sepsali jsme 3 hlavní důvody, proč se před zimou vyplatí přezout svoje auto na zimní pneumatiky a ty letní schovat do sklepa.
 

# 1 Povinnost zimních pneumatik ze zákona

Zimní pneumatiky jsou povinné, pokud se v období od 1. listopadu do 31. března na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, případně pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že k takovéto situaci dojde.

Jednoduše řečeno – pokud se chystáte vyjet a sníh či led už na vozovce je nebo podle předpovědi bude, jsou zimní pneumatiky povinné. Samozřejmě v horských oblastech se s takovými podmínkami setkáme během sezony téměř denně, zatímco v Praze či v Brně možná jen párkrát do měsíce. To však nemění nic na tom, že se vyplatí mít auto kompletně připravené na zimu, ať už jezdíme kdekoli. Podívejte se na 6 tipů pro bezpečnou jízdu.

Jízda po dálnici v zimě

Zimní pneumatiky jsou přizpůsobené zhoršeným klimatickým podmínkám.

 

# 2 Bezpečnost

Zimní pneumatika je konstruována tak, aby dokázala odolávat nižším teplotám a byla schopná fungovat i za zhoršených klimatických podmínek. Má hlubší dezén s více drážkami pro odvod vody a sněhové břečky, čímž se snižuje riziko vzniku aquaplaningu. Zimní pneumatiky musí mít také větší přilnavost k vozovce, takže směs na jejich výrobu je měkčí, s vyšším podílem siliky.

Je prokázáno, že i průměrné zimní pneumatiky mají při použití v zimních podmínkách výrazně lepší vlastnosti než nové kvalitní letní pneumatiky. Je to hlavně díky jejich složení. Díky tomu je v zimních podmínkách jejich brzdná dráha kratší než u letních pneumatik. Použitím zimních pneumatik tak dbáme nejen na svoji bezpečnost, ale i na bezpečnost ostatních řidičů.
 

# 3 Ekonomičnost provozu

Zimní pneumatiky neexistují jen tak pro nic za nic. Výrobci pneumatik se každý rok snaží docílit lepších vlastností svých výrobků a do inovací investují nemalé peníze. Díky tomu, že je jejich složení přizpůsobeno zimním podmínkám, vyplatí se pořízení kvalitních zimních pneumatik i z ekonomického hlediska. Pro toho, kdo najezdí více než 10 000 km ročně, by to měla být jasná volba.

Dnešní ceny pneumatik již nejsou v závratných výšinách a i kvalitní modely pneu, umísťující se na předních příčkách v testech, je možné pořídit za cenu jedné plné nádrže. Určitě doporučujeme testy pneumatik sledovat a nevybírat jen podle ceny – některé levné pneumatiky mají velmi špatnou adhezi, vyšší opotřebení a mnohem delší brzdnou dráhu než výrobky známých značek a mohou být i životu nebezpečné!

Určitě by se našlo více důvodů, proč přezouvat na zimní pneumatiky, ale tohle jsou ty hlavní z nich. Věříme, že většina z vás je na svých vozech používá. Pokud byste si snad nevěděli rady při výběru, jistě vám poradí ve vašem pneuservisu.

 

Zdroj: Maxpixel.freegreatpicture.com

Nahoru