Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

4 tipy, co (ne)dělat při čekání v koloně

Dopravní zácpa je nepříjemná a stresující situace, do které se může dostat každý řidič. Ale nezoufejte, existují způsoby, jak si zpříjemnit čekání, neztratit nervy a zároveň neohrozit bezpečnost svou ani ostatních řidičů. V tomto článku vám poradíme, co dělat i nedělat, když uvíznete v koloně na dálnici nebo ve městě.

Popojíždějící kolona aut

V koloně na dálnici se ocitnete raz dva. Vždy byste proto měli mít po ruce dostatek tekutin a svačinu.

Připravte se na nečekanou situaci dopředu

V momentě, kdy jste „zasekaní“ uprostřed dálnice někde na Vysočině, je pozdě začít se shánět po něčem na zub. Proto před každou delší jízdou mějte v autě drobnou svačinu a láhev s vodou. To platí dvojnásob, pokud s vámi cestují děti. Přísun energie vás udrží v lepší psychické kondici a budete se lépe soustředit. V zimě s sebou vozte teplé oblečení navíc a deku.

Jaké zlozvyky v provozu mají čeští řidiči? >>

Zachovejte klid a využijte čas k zábavě nebo učení

V koloně ztratíte jistě více času, než byste chtěli, ale stresování se nebo agresivní chování pohyb vpřed neurychlí. Zbytečně tedy netrubte, nevystrkujte hlavu z okna a nekřičte na ostatní řidiče. Tím byste jen zvyšovali napětí a mohli byste vyvolat konflikt. Místo toho buďte trpěliví, uctiví a dodržujte pokyny policie nebo silničářů.

Zlepšit náladu a zkrátit dlouhou chvíli vám může také poslech vaší oblíbené hudby, podcastu nebo audioknihy. Odvrátíte tak pozornost od stresu a nepohodlí způsobeného dlouhým sezením v autě a třeba se i něco nového přiučíte. Nebo udělejte radost rodině či přátelům a zatelefonujte jim (pouze s handsfree).

Neopouštějte vůz a věnujte pozornost dění na silnici

Pokud to není bezpodmínečně nutné, neopouštějte vozidlo. Silnice se totiž může uvolnit stejně rychle, jak rychle se utvořila kolona. Pak byste zbytečně blokovali provoz. V akutních případech, kdy musíte z auta vysednout, si nezapomeňte obléknout reflexní vestu, abyste byli dobře vidět. 

Ať už si v autě budete krátit čas jakkoliv, buďte ve střehu. Dodržujte bezpečnou vzdálenost, abyste předešli riziku kolize a mohli lépe reagovat na nečekané situace. Dávejte také pozor na kličkující motorkáře, kteří se kolonou snaží projet. Nesnažte se za každou cenu prodrat dopředu a neblokujte odstavný pruh. Pamatujte, že vozidla IZS musí mít vždy dostatek prostoru, aby mohla projet.

Jak správně tvořit záchranářskou uličku na dvouproudé a víceproudé silnici? >>

Psaní zpráv při řízení

Pokud kolona dlouhodobě nestojí, nevěnujte se textování kamarádům nebo surfování na internetu. I při popojíždění by tak mohlo dojít k maléru.

Sledujte dopravní zpravodajství

I když budete poslouchat podcast nebo si opakovat lekce angličtiny, čas od času přepněte na rozhlasové vysílání. Díky tomu zjistíte, co se vůbec stalo a jak dlouho v zácpě asi ještě budete. Pokud máte autorádio s funkcí TP (traffic program), které přepíná na dopravní zpravodajství automaticky, máte o starost méně. Vhod vám přijdou i užitečné mobilní aplikace pro řidiče. Třeba najdou alternativní trasu ještě než do kolony vůbec vjedete.

Doufáme, že vám tyto tipy pomohou přežít čekání v koloně s úsměvem na tváři. Mějte na paměti, že kolona je jen dočasný stav. Věčně vám však nevydrží ani vzorek pneumatik. 🙂 Blíží se jeho hloubka zákonnému minimu? Pak je nejvyšší čas na nové.

 

Vybrat nové pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru