Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak se zachovat při dopravní nehodě

Nikdo si nechce připouštět, že by se to mohlo týkat právě jeho. Účastníkem nebo svědkem dopravní nehody může být ale každý. Jak se v takové situaci zachovat? V tomto článku vám poradíme, jak postupovat, ať už jste řidič, spolujezdec nebo chodec.

Srážka dvou osobních vozidel

Pokud dojde k nehodě, ze všeho nejdůležitější je nepanikařit a pokud možno zachovat klid.

Dopravní nehody jsou bohužel každodenní součástí života na silnicích. Vteřina nepozornosti či závada na vozidle a neštěstí je na světě. Rychlá a promyšlená reakce je však klíčová pro minimalizaci škod na majetku i lidském zdraví. Není sice nehoda jako nehoda, ale tyto základní kroky si zapamatujte.

#1 Zabezpečení místa nehody

Ze všeho nejdříve musíte zabezpečit místo nehody, aby nedošlo k další havárii. Když to bude možné, zastavte vozidlo na bezpečném místě a dále:

  • zapněte výstražná světla,
  • oblékněte si reflexní vestu, kterou by měl mít po ruce každý člen posádky vozu,
  • umístěte výstražný trojúhelník ve vzdálenosti 50 m, na dálnici ve vzdálenosti 100 m,
  • bezpečně se přesuňte mimo vozovku, ideálně za svodidla.

Toto je případ, kdy se vám nic nestalo nebo jste vyvázli jen s několika škrábanci a není dalších účastníků dopravní nehody. Pokud budete zranění nebo zaklínění v autě, počkejte na pomoc svědků či profesionálů.

#2 Poskytnutí první pomoci

Druhým krokem je kontrola stavu zraněných osob. Zjistěte, zda jsou při vědomí, dýchají, nemají zapadlý jazyk, masivně nekrvácí nebo nejsou jinak ohrožení na životě. Pak zavolejte záchranku nebo evropskou tísňovou linku a klidně a srozumitelně dispečerovi sdělte okolnosti nehody – místo, počet a stav zraněných a o jakou nehodu se jedná. Řiďte se jeho pokyny a nezavěšujte, dokud vám sám neřekne.

Pokud budete muset ošetřovat zraněné, použijte autolékárničku nebo motolékárničku. S osobami, u nichž je podezření na poranění páteře, hlavy nebo krku, nikdy nehýbejte. To můžete udělat jen tehdy, kdyby jim hrozilo bezprostřední nebezpečí. S vážně zraněnými komunikujte, aby neupadli do bezvědomí, a vyčkejte na příjezd záchranné služby.

Důležitá telefonní čísla

  • 155 – záchranná služba
  • 158 – policie
  • 150 – hasičský záchranný sbor
  • 112 – evropská tísňová linka

Přečtěte si také: Jak správně tvořit uličku pro záchranáře? >>


Účastníci školení první pomoci trénují masáž srdce

Dnes existuje široká nabídka kurzů první pomoci, kde vás naučí, jak zraněnému poskytnout neodkladnou první pomoc.

#3 Hlášení o nehodě a přivolání policie

Policii nemusíte volat k dopravní nehodě vždy. Nehodu jí oznamte jen tehdy, pokud dojde ke:

  • zranění či úmrtí osob,
  • hmotné škodě přesahující 100 000 Kč,
  • poškození majetku třetí osoby,
  • nemožnosti zabezpečit plynulost dopravy
  • nebo se vyskytují nejasnosti ohledně zavinění nehody.

Jinak stačí vyplnit záznam o dopravní nehodě. Tento formulář byste měli vždy vozit s sebou. Všechny údaje uveďte pravdivě a co nejpodrobněji, včetně informací o vozidlech, účastnících, pojišťovnách, zavinění, průběhu a následcích nehody. Formulář pak musí podepsat každý účastník. Jakmile to bude možné, kontaktujte pojišťovnu, ať už jste viníkem, nebo ne.


Přečtěte si také: Co dělat, když budete mít defekt nebo poruchu na dálnici? >>


Nepodceňujte prevenci a předcházejte nehodám

Jak eliminovat riziko dopravní nehody na minimum? Prevence, prevence, prevence. Osvojte si principy defenzivní jízdy, v potaz však berte i bezpečnost vašeho vozidla. Tu do velké míry ovlivňuje jeho technický stav, ale také stav vašich pneumatik a jejich sezónní výměna. Pokud například používáte zimní pneumatiky v létě, prodlužuje se brzdná dráha vozidla a zvyšuje se riziko nehody. Nebezpečí letních pneumatik na zmrzlé vozovce snad netřeba ani zdůrazňovat.

Vzhledem k výše napsanému se při nákupu pneumatik nevyplatí příliš šetřit. Kvalitní obutí od renomovaných výrobců pneumatik vám totiž kromě příjemné jízdy přinese bonus v podobě lepší ovladatelnosti a stabilního chování vozidla na vozovce. Nutně ale nemusíte utratit veškeré úspory. I výrobci jako Hankook či Nexen dnes nabízí pneumatiky prémiové kvality za přijatelný peníz.

 

Vybrat kvalitní a prověřené pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru