Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Povinné zimní pneumatiky od 1.11.2011

Novela zákona

Na českých silnicích přichází od 1.11.2011 v platnost novela zákona o povinných zimních pneumatikách po celém území ČR ! Celá záležitost je však poněkud složitější.Povinné zimní pneumatiky od 1.11.2011
Povinnost mít obuté zimní pneumatiky platí v případech, kdy se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. V období mezi 1.11.2011 a 31.3.2012 musí řidič použít zimní pneumatiky i v případě, kdy může vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se vrstva sněhu, led nebo námraza mohou na komunikaci vyskytovat. Modré značky, které vymezují úseky, kam smíte či nesmíte s letními pneumatikami, však nadále zůstávají v platnosti. Obcím tak zůstává možnost regulovat dopravu na svém území. Tam, kde se dopravní značka objeví, zůstává nadále povinnost užití zimních pneumatik za každého počasí, tedy i v případě příznivých klimatických podmínek.

Doporučujeme přezout v každém případě

Pokud vám rosnička v předpovědi počasí oznámí, že námraza a sníh postihnou naše území až od nového roku, můžete s čistým svědomím nechat nazuty letní pneumatiky a vyrazit do ulic. Zima a sníh však může přijít každým dnem a štěstí přeje pouze připraveným. Přezutí na zimní pneu by každý řidič měl řešit bez ohledu na přikazovací tón naší legislativy.
U vozidel do 3,5 tuny je povinná hloubka dezénu u zimních pneumatik minimálně 4 mm a musí být obuta všechna kola. U vozidel nad tuto hmotnost musí být hloubka dezénu minimálně 6 mm a obuta musí být všechna kola hnacích náprav. Toto se netýká rezervních pneu pro případ nouzového dojetí.

Neplaťte pokuty a chraňte své zdraví

V případě, že vás policista přistihne na letních pneumatikách, můžete do kapsy sáhnout až pro dvoutisícovou pokutu. Povinné zimní pneumatiky od 1.11.2011 V horším případě může být nadále zamezeno i samotnému řízení vozidla. Málokterý řidič se v případě vyjetí zajímá o počasí po celé republice. V místě vyjetí může krásně svítit slunce, ale o několik kilometrů dále se přižene sněhová vánice, proto je přezutí na zimní pneumatiky více než doporučeníhodné. Ani vy raději neriskujte vyhozené peníze do státní kasy :), či snad ublížení na zdraví vlivem dopravní nehody a zanechte raději “letňáky” v garáži a zakupte si kvalitní “zimáky” …kde? Kupříkladu u nás, v AZ Pneu.

Užitečné odkazy

Zde vám nabízíme několik užitečných odkazů přímo na stránky Ministerstva dopravy ČR. Jaké mohou být lepší informace o dané problematice než ty z první ruky.

Provoz vozidel v zimním období (dokument PDF, paragraf 40a, 2.strana)

Dopravní značka -Zimní výbava- již nestačí

Vybrané otázky k zimní výbavě

Nahoru