Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

6 tipů jak na zamrzlé dveře u auta

Námraza dokáže řidičům zkomplikovat život a ve spoustě případů zrovna tehdy, když se to hodí nejméně. Zamrzlé dveře nebo zámek u auta jsou častý problém, když teploty klesnou hodně pod nulu. Jak předcházet komplikacím a jak je vyřešit, když už nastaly?

Zamrznuté dvere na aute

Nejde to? Zamrzlý zámek u auta patří k nechvalně proslulým evergreenům zimního provozu.

Ještě než vám poradíme, jak na zamrzlé dveře u auta, je třeba zdůraznit, co byste určitě dělat neměli.

  • Použití hrubé síly rozhodně nedoporučujeme. I když se nabízí rozbít led na dveřích nebo lomcovat s nimi tak dlouho, až led povolí, touto metodou svůj vůz nebo gumové těsnění spíše poškodíte.
  • Horká voda vám sice pomůže dveře otevřít, ale teplotní šok může způsobit prasknutí skla. Při teplotách pod nulou navíc i horká voda zase rychle zmrzne, takže si spíše zaděláte na větší problém.
  • Určitě vás někdy napadlo použít na dveře nebo zamrzlý zámek u auta zapalovač. Existují však bezpečnější metody, proto na tuhle raději zapomeňte.
  • Pokud to není nutné vzhledem k okolnostem, nezatahujte při dojetí ruční brzdu, ale nechte zařazenou jedničku nebo zpátečku, případně zajistěte vůz pevným klínem. Brzda by mohla přimrznout, stejně tak i kotouče.

Máte už autodoplňky, které vám usnadní jízdu v zimním období?

Tipy a triky na zamrzlé dveře u auta

1. Jiné dveře

Než se uchýlíte k jiným metodám, vyzkoušejte nejprve, zda nejdou otevřít bez námahy jiné dveře, odkud můžete přelézt a auto jednoduše nastartovat a zahřát.

2. Fén

Účinnou metodou, kterou však nemůžete použít vždy, je prodlužovačka a vysoušeč vlasů. Praktické pro vůz zaparkovaný u domu, ale nepoužitelné pro všechny ostatní případy.

3. Nahřátí klíče

Zamrzlý zámek u auta, které není opatřeno pouze centrálním zamykáním, můžete vyřešit tím, že nahřejete klíč zapalovačem a zasunete ho do zámku. Tento postup několikrát opakujte bez otočení klíčem. Nezapomeňte však nejprve zahřát i vnitřek zámku.

4. Rozmrazovač

Použití rozmrazovače je rychlé a efektivní. V zimě je tento pomocník k nezaplacení.

5. Prevence

Preventivních opatření proti zamrzlému zámku a dveřím je více. Využít můžete plachtu proti námraze, kterou před jízdou jednoduše sundáte. Pryžové těsnění po obvodu dveří omyjte, osušte a namažte silikonovým olejem, glycerinem nebo jelením lojem. Do zámku vstříkněte trochu maziva nebo ho přelepte páskou, která ho ochrání proti námraze.

6. Dobrá rada na závěr

Myslete na to, že zamrzlé dveře ani zámek nevyřešíte, pokud si zimní výbavu necháte zamčenou v autě. Rozmrazovač noste pro jistotu stále u sebe. Vejde se vám do kapsy a ušetří spoustu starostí.

Nezapomeňte na autodoplňky, které by neměly v zimní výbavě vozidla chybět. Mějte k dispozici dostatečnou zásobu zimní směsi do ostřikovačů, škrabku na sklo, smetáček na sníh, i startovací kabely a sněhové řetězy by se vám v nízkých teplotách mohly hodit.

Samozřejmě předpokládáme, že už máte nějaký ten týden přezuto na zimní pneu. Pokud tomu tak není, raději neriskujte a vyberte si z naší bohaté nabídky.

 

Nahoru