Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Bezpečná jízda v zimě má svá pravidla. Dodržujete je důsledně?

Jízda na kluzkém povrchu se v zimním období dá předpokládat. Jak se ale na tyto podmínky připravit a jak se zachovat v situacích, kdy jde o zdraví a bezpečnost provozu? Kvalitní zimní pneumatiky jsou nezbytným základem, bezpečná jízda na sněhu, ledu nebo rozmrzlé „břečce“ však nutností.

Jízda v zimě

Dodržujte zásady pro bezpečnou jízdu i v zimě.

Jízda v zimě klade velké nároky nejen na vybavení vozidla, ale také na jízdní dovednosti řidiče. Bezpečnost je vždy na prvním místě, proto se snažte nepřeceňovat své schopnosti a v případě velmi špatných podmínek raději do provozu nevyjíždějte. A když se přesto na zasněženou nebo zledovatělou silnici vydáte, dodržujte striktně pravidla bezpečné jízdy.

Víte, jak se testují zimní pneumatiky?

I když je v zimě hezké počasí a silnice jsou bez problémů sjízdné, pozor na úseky, kde může být situace zcela jiná. Mosty, lesní cesty, kam se slunce přes stromy nedostalo, v bezprostřední blízkosti pole, odkud může být navátý sníh, to jsou nejčastější místa, kde vás mohou překvapit sněhové jazyky nebo namrzlá vozovka.

Rozjezd na sněhu a ledu

  • Rozjezd na kluzkém povrchu se může zkomplikovat protáčením kol. Zkuste v takovém případě zařadit dvojku a při pomalém přidávání plynu zvolna pouštějte spojku.
  • Zastavíte-li v kopci bez náhonu na všechny 4, pravděpodobně se na uježděném sněhu bez pomoci nerozjedete. Na to je třeba myslet předem a kopec vyjet pomalu, plynule, ale bez zastavení. I prudké zrychlení může způsobit protočení kol a zastavení na místě.
  • Na úzkých cestách má vždy přednost ten, kdo jede do kopce. Buďte ohleduplní. Příště to můžete být vy, kdo kvůli bezohlednosti druhého uvízl v kopci.
  • Když už se stane, že jste nuceni v kopci zastavit a nerozjedete se ani na dvojku, nezbývá nic jiného, než zacouvat zpátky na rovinu a dát si druhý pokus, nebo použít sněhové řetězy.

Jízda v zimě

  • Zimní pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu jsou základ, bez kterého vás ani nejlepší řidičské dovednosti nezachrání.
  • Vždy dodržujte bezpečnou vzdálenost od vozidla jedoucího před vámi. V každém momentu musíte být připraveni na to, že budete muset zabrzdit a brát v potaz prodlouženou brzdnou dráhu na kluzkém povrchu.
  • Rychlost přizpůsobte stavu vozovky. Příliš rychlá jízda nebo naopak příliš pomalá jízda do prudšího kopce vám může způsobit problém. Při jízdě na sněhu do kopce zařaďte vyšší rychlost, než byste zvolili za příznivých podmínek, a jeďte opět plynule.
  • V hlubším sněhu se držte ve vyjetých kolejích. Při jejich přejíždění hrozí smyk.

Předjíždění na kluzkém povrchu

  • O zbytečném předjíždění v zimě, které může ohrozit okolní řidiče, vás poučovat nebudeme, protože věříme ve váš zdravý rozum. Může ale nastat situace, kdy budete muset předjet stojící vůz. Vyšlápněte spojku a plynule překážku předjeďte bez použití plynového pedálu.

Brzdění na sněhu a ledu

  • Snažte se jezdit plynule. Prudké zrychlování nebo brzdění zvyšuje riziko zablokování kol a smyku. Když už se dostanete do takové situace a ztratíte kontrolu nad vozidlem, uvolněte brzdu, sešlápněte spojku, a jakmile ucítíte záběr kol, střídavě plynule brzděte motorem a brzdovým pedálem. Automobily vybavené ABS mají výhodu, že k zablokování kol nedojde, a tak může řidič současně s brzděním i směrovat vůz. V obou případech je však důležité zachovat chladnou hlavu a nebrzdit prudce, aby se vozidlo nedostalo do ještě větších problémů.

Více o tom, jak se vyhnout smyku

  • Před zatáčkou zpomalte a zařaďte nízkou rychlost, teprve poté opatrně zabočte. Snížíte tak riziko smyku na minimum.
  • Při jízdě z kopce na kluzkém povrchu brzděte motorem a jen zlehka a plynule si pomáhejte pedálem. To samé platí i na rovině, kdy předvídáte snížení rychlosti. Zkrátka používejte na kluzké silnici brzdový pedál co nejméně a citlivě.

Další rady, jak přizpůsobit jízdu v zimě okolním podmínkám

  • I když jste plně připraveni na jízdu na sněhu a ledu a máte kvalitní zimní pneumatiky, nezapomínejte na to, že nejste v provozu sami. Předvídejte! Nikdy nevíte, jaké jízdní schopnosti ve zhoršených podmínkách mají okolní řidiči.
  • Vyzkoušejte si na odlehlém místě, jak se vaše vozidlo chová ve smyku. Jinak reaguje auto s náhonem na přední, jinak se chová při náhonu na zadní kola, nebo na všechny 4. Jízda v zimě má pro každý případ svá specifika, se kterými je třeba počítat. Pro tyto účely můžete využít i školu smyku.
  • V zimním období sebou vždy vozte výbavu, jako kdybyste očekávali, že uvíznete na hodiny v koloně, tedy dostatek pití, pohotovostní jídlo, deku, kanystr s palivem, startovací kabely, sněhové řetězy a lopatku na odklízení sněhu.
  • Vozidlo před jízdou vždy důkladně očistěte od sněhu a ledu po celém povrchu, nezapomínejte na zamrzlá světla a zasněžené registrační značky.
  • Před zimou si pro jistotu nechte zkontrolovat vozidlo v autoservisu, abyste se nedočkali nepříjemných překvapení, když se to bude nejméně hodit.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru