Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Chrániče na motorku nejsou všemocné. Mohou ale zmírnit následky nehody

Motorkáři jsou hned po chodcích nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu a také riziko dopravní nehody je u nich několikanásobně vyšší než u řidičů osobních aut. Při nárazu do překážky je nechrání plechy, airbag ani bezpečnostní pás, a tak i zdánlivě méně závažná nehoda může mít fatální následky. Chrániče na motorku a další ochranné a bezpečnostní prvky jsou tedy naprosto nezbytné. Samozřejmě současně s dodržováním pravidel silničního provozu.

Moto helma a bezpečnostní prvky pro motorkáře

Pokud chcete přežít pád na motorce, doporučujeme nepodcenit výběr moto helmy a dalšího ochranného vybavení.

Nejčastější příčiny nehod motocyklistů

  • Rychlá jízda – nejnebezpečnější prohřešek motorkáře, za který může zaplatit nejvyšší cenu. Před vážným zraněním při nepřiměřeně rychlé jízdě vás nemusí zachránit ani sebelepší vybavení na motorku.
  • Sjeté pneumatiky – minimální hloubka dezénu pneumatiky na motorku je 1,6 mm, pro skútry 1 mm. Pokud má obutí sjetý vzorek, mění se kvalita přilnavosti k povrchu i jízdní komfort. Kromě pokuty za sjeté pneumatiky proto hrozí i vyšší riziko nehody.
  • Nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky – zvláště na neudržovaných komunikacích se za špatného počasí můžete setkat s kluzkým spadaným listím, začátkem jara nebo koncem podzimu i s námrazou. Překvapit vás mohou ale i náhlé nerovnosti povrchu či prodloužená brzdná dráha na mokré vozovce. Vždy je třeba být ve střehu a přizpůsobit styl jízdy i rychlost stavu silnice.

Ochranná přilba

Že je moto helma na prvním místě ve výčtu ochranného a bezpečnostního vybavení na motorku, není náhoda. Skutečně se jedná o nejdůležitější a bohužel i často podceňovaný prvek. Ochranná přilba musí být homologována neboli schválena pro provoz na našich silnicích. Homologaci udává písmeno E s přidaným číslem v kolečku. Číslo udává kód země, ve které byla přilba schválena (Česká republika má č. 8, ale pro naše silnice platí i ostatní označení začínající písmenem E).

S výběrem ochranné přilby si dejte opravdu záležet co do správné velikosti, kvality materiálu, pohodlí i reflexních prvků.

Nezapomínejte na to, že ochranná přilba snese pouze jeden náraz a poté ztrácí své vlastnosti. I po menším karambolu je tedy nutné pořídit novou, i kdyby nenesla větší známky poškození.

Oblečení na motorku

Do kvalitního motorkářského oblečení se vyplatí zainvestovat, protože v ochraně před silničním lišejem hraje nemalou roli. Jaký vybrat materiál, vám poradí článek Moto oblečení z kůže, nebo textilu? Doporučujeme moto oblečení světlých barev, nejlépe s reflexními prvky, které vám zajistí, že budete vidět mnohem lépe než vaši kolegové, jejichž největší starostí je být na silnici „in“. Také obuv na motorku musí být pevná, pohodlná, dobře padnoucí a uzpůsobená typu motorky a stylu jízdy.

Pro jízdu za šera, špatného počasí nebo v noci vždy používejte reflexní vestu. Chráníte tím nejen sebe, ale také ostatní účastníky silničního provozu.

Chrániče na motorku

Ochranné vybavení na motorku dnes seženete v každém moto shopu a nabídka je opravdu široká. Tyto chrániče by však měly být samozřejmostí každého motorkáře:

  • Chránič páteře (páteřák): Že je poranění páteře jednou z nejvážnějších komplikací ohrožujících život, ví každý už od základní školy. Přesto páteřák stále spousta motocyklistů považuje za zbytečnost. Kvalitní a dobře padnoucí chránič páteře by vás neměl v ničem omezovat a měl by dostatečně větrat. Také chránič krku vám v případě havárie pomůže. Jeho funkcí je nedovolit krku při pádu vychýlení mimo povolený úhel.
  • Chránič hrudníku: Se stabilní ochranou celé horní části těla máte daleko větší šanci vyváznout z nehody bez vážných následků než při použití samotného páteřáku. Chránič hrudníku by měl být tedy rovněž součástí vaší výbavy na motorku.
  • Chrániče ramen, loktů a kolen: Klouby jsou při pádu rovněž velmi ohroženými částmi těla. I méně závažný pád může způsobit jejich bolestivé zranění.
  • Chrániče kyčlí: Chrániče kyčlí se vkládají přímo do kalhot nebo do kraťasů pod kalhoty. Zajišťují ochranu kyčlí a boků před nárazem.
  • Ochranná vesta: Spojuje v sobě chránič páteře, hrudníku, ramen, loktů a předloktí.

Může se zdát, že se všemi doporučenými chrániči se budete cítit jako těžkooděnec. Pravdou ale je, že moderní materiály a stále se vylepšující technologie umožňují vyrábět vysoce funkční a odolné ochranné prvky, které nesníží úroveň vašeho komfortu a umožní vám přirozený pohyb.  

Nehody se stávají i těm nejpřipravenějším. Nezapomeňte u sebe vždy vozit motolékárničku! A nezapomeňte ani na skutečnost, že jízdní vlastnosti vašeho stroje zvýší kvalitní značkové pneumatiky.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru