Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Elektromobil, nebo hybridní auto?

Ekologické varianty v nejrůznějších oblastech života v současnosti zažívají opravdový boom. A nejinak je tomu i v případě automobilů. Elektromobily a hybridní auta se těší stále větší oblibě, přibývá dobíjecích stanic, kde lze vozidlo jednoduše nabít, a podpora elektromobility je znatelná i na světových trzích. Přemýšlíte o pořízení elektromobilu nebo hybridního auta? A víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Elektromobily a hybridní auta

Éra elektromobilů a hybridů je tady! Který z nich si vybrat, jaké jsou jejich výhody a nevýhody, případně jaké jsou druhy hybridů podle pohonu, to se dočtete v našem článku.

Elektromobily

Jak už název napovídá, elektromobily jsou plně elektrické automobily poháněné elektromotorem, s vestavěnou dobíjecí baterií. Pro dobití elektromobilu slouží speciální dobíjecí stanice, ale je možné je dobít i v domácím prostředí, máte-li např. v garáži přístup k obyčejné zásuvce. Tato varianta ekologického vozu je vhodná pro kratší popojíždění po městě, kde je dostatek dobíjecích stanic. Ne každému může být po chuti vyšší pořizovací cena, která je však vykompenzována velmi nízkými provozními náklady

Na trhu existují i elektromobily s prodlouženým dojezdem, které disponují elektrickým generátorem, jehož úkolem je dobíjení baterie v případě, že hrozí její vybití. Nevýhodou je o něco vyšší hmotnost, a tedy i spotřeba energie a kratší základní dojezdová vzdálenost. 

Jsou potřeba speciální pneumatiky pro elektromobily?

Hybridní auta

Hybridní vůz se od elektromobilu liší především přidanou nádrží na pohonné hmoty, která začne plnit svou funkci ve chvíli, kdy vozidlo potřebuje energii navíc k té elektrické. Tzv. hybrid se tedy vyplatí na delší vzdálenosti, na kterých standardní elektromobil nemusí obstát. Do hybridního auta na dlouhé cestě v případě potřeby jednoduše natankujete pohonné hmoty. 

Oproti standardnímu elektromobilu představuje konstrukce dvou motorů vyšší hmotnost, a tím i spotřebu a odlišné jízdní vlastnosti. I přesto jsou hybridní auta nejoblíbenější variantou ekologických vozidel

Druhy hybridů podle pohonu

  • Mikro-hybrid: generátor dokáže kromě startování dodávat elektřinu pro všechna příslušenství ve vozidle
  • Mild-hybrid: posílený generátor šetří palivo a pomáhá při akceleraci 
  • Klasický hybrid: základem je spalovací motor a elektromotor, jejichž kombinace šetří spotřebu, baterie se dobíjí za jízdy brzděním
  • Plug-in hybrid: rozdíl oproti klasickému hybridu je vyšší výkon elektrického motoru a vyšší kapacita baterie

Na spotřebu vozidla mají kromě typu pohonu do velké míry vliv i pneumatiky. Pokud vás zajímá, jak moc můžete výběrem pneu spotřebu ovlivnit, mrkněte se na náš článek. 

 

Jak velký vliv mají pneumatiky na spotřebu auta?

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru