Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Interkom na motorku: Jak vybrat ten nejlepší

Ať už na motorce nejčastěji jezdíte sami, se spolujezdcem nebo ve skupině, výhody moderních interkomů bezpochyby oceníte. Pokud s interkomy nemáte doposud žádné zkušenosti, může pro vás být výběr vhodného typu velkou neznámou. Sepsali jsme pro vás přehled základních funkcí a parametrů, kterými moderní interkomy disponují.

Kvalitní interkom na motorku 

Pokud na motocyklu vyrážíte často se spolujezdci, bude pro vás interkom neocenitelný. Usnadní vám komunikaci, navedou vás do cíle a upozorní na možná rizika na silnicích.

Interkomy na motorku – drátové i bezdrátové

Při výběru interkomu na motorku narazíte na dva základní typy, a to na drátové a bezdrátové. Přednosti bezdrátových zařízení jsou zřejmé, také proto na trhu s interkomy v současnosti dominují. Jsou však náročnější na napájení a také podstatně dražší. Pokud hledáte levný interkom pro snadnou komunikaci řidiče se spolujezdcem, s drátovým interkomem si vystačíte. Počítejte však s jistou mírou nepohodlí.

Kabely pod přilbou nejsou zrovna pohodlné a mohou začít překážet. Pokud chcete investovat do interkomu, který vám vydrží řadu let a zajistí pohodlí i na delších cestách, vyberte si bezdrátový interkom s bluetooth připojením. Některé moderní interkomy navíc podporují jak kabelové, tak bezdrátové připojování.

Propojení s telefonem i dalšími interkomy

Naprostá většina moderních interkomů na motorku se připojuje k mobilnímu telefonu prostřednictvím bluetooth a umožňuje i propojení s dalšími interkomy. Důležitými parametry pro bike-to-bike komunikaci je dosah zařízení a také počet interkomů, které lze vzájemně propojit. Pokud cestujete na motorce ve větších skupinách, oceníte přednost výkonnějších interkomů s možností propojení až 6 dalších zařízení. Během chvilky se od ostatních dozvíte o policejní hlídce, defektu moto pneumatiky a dalších náhlých událostech.

Standardní dosah běžných modelů je kolem 1 kilometru. Se svými kolegy tak budete moci komunikovat i při větších rozestupech. Chcete-li používat interkom na delších cesty, nepodceňte ani výdrž baterie. Orientujte se podle maximální délky hovorů na jedno nabití, která může být u vyšších modelů i 20 a více hodin. Nemusíte tak mít obavy, že byste během jízdy přišli o spojení kvůli slabé baterii. Pokud chcete být nezávislí na integrovaném zdroji, můžete jej připojit do zásuvky či USB.

Moderní interkomy vás navedou do cíle

Kvalitní interkomy jsou multifunkční. Kromě bike-to-bike komunikace umožňují přímé propojení s vaším telefonem. V kombinaci s dobrými aplikacemi vás dovedou do cíle. Zvládnou například hlasovou navigaci, propojení s kamerou, poslech rádia či informování o aktuální dopravní situaci na silnicích. Při propojení interkomu s telefonem můžete samozřejmě přijímat a vytáčet hovory.

Další funkce interkomů na motorku

Základem bezproblémového používání interkomu na motorku je jeho snadné ovládání. Zjistěte si, jakým způsobem se daný model ovládá, má-li ovládací tlačítka na dostupném místě a jestli je vybaven i funkcí ovládání hlasem. Díky tomu zavoláte svým kolegům nebo se informujete o stavu na silnici bez nutnosti ručního nastavování. Kvalitní interkomy jsou vybaveny i funkcí redukce šumu, poslechu FM rádia s RDS i automatickým nastavením hlasitosti.

Mohlo by se zdát, že na rozdíl od kvalitních moto pneu, povinné výbavy či moto oblečení je interkom doplňkovým příslušenstvím, bez kterého se obejdete. Pokud však na motocyklu vyrážíte často a se spolujezdci, bude pro vás jeho přínos neocenitelný. Interkomy nejen že usnadní komunikaci, ale také vás navedou do cíle, upozorní na možná rizika na silnicích a zvýší míru vaší bezpečnosti.

Když už je řeč o bezpečnosti, největší roli v ní hrají kvalitní pneumatiky s dostatečně hlubokým vzorkem, které sedí na vozovce jako přilepené a zkrátí vaši brzdnou dráhu. Pokud vaše obutí už začíná být ojeté, vyberte si z naší nabídky.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru