Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak namontovat dvě nové pneumatiky? Ohrožení bezpečnosti lze eliminovat správným umístěním

Pneumatiky na přední a zadní nápravě jsou vystaveny různému stupni opotřebení. To vede majitele aut ke koupi pouze jednoho nového páru kol. Toto rozhodnutí s sebou však nese nemalé bezpečnostní riziko. Odborníci doporučují kupovat nové pneumatiky vždy na celé vozidlo. Jak si ale poradit, když i přesto potřebujete vyměnit pouze dvě nové pneu?

Dvě pneumatiky

Chcete vyměnit pouze dvě pneumatiky? Vyhněte se riziku díky správnému umístění.

Proč je bezpečnější koupit rovnou čtyři nové pneumatiky?

Pořídit dvě nové pneu místo čtyř je jen zdánlivě úspornější. Kombinace nových a starých plášťů negativně ovlivňuje jízdní vlastnosti a prokazatelně prodlužuje brzdnou dráhu. Vozidlo se také hůře ovládá, neboť je porušena rovnováha. Z hlediska bezpečnosti i komfortu jízdy je tedy jistě rozumnější koupit čtyři nové pneumatiky.

Obutí jednoho páru nových pneu má svá pravidla

Správný postup namontování pouze dvou nových pneumatik může riziko ohrožení bezpečnosti snížit na minimum. Specialisté z opavského pneuservisu AZ-Pneu radí, jak na to:

V prvé řadě je třeba zakoupit nové pneumatiky stejné značky a rozměrů. Zdá se to jako samozřejmost, ale z praxe víme, že je třeba i na tato pravidla stále upozorňovat.

V případě, že bychom nové pneu obuli na přední nápravu a na zadní byly pláště sjeté, zvyšuje se několikanásobně riziko smyku. Méně sjeté nebo nové pneumatiky tedy obujte na zadní nápravu, a to bez ohledu na pohon kol nebo jedná-li se o letní, či zimní pneu. Hlubší dezén se postará o lepší stabilitu v zatáčkách a přilnavost i v případě mokré vozovky. Pozor však na to, že i při této bezpečnější variantě se brzdná dráha prodlužuje oproti použití čtyř nových pneumatik.

Přezutí pouze jednoho páru pneumatik se vyvarujte, pokud pláště mají rozdílnou povolenou rychlost nebo mají nové pneu jiný rozměr než ty stávající.

Jak řídit vozidlo s párem nových pneumatik?

  • Stále myslete na to, že brzdná dráha je delší než obvykle, a přizpůsobte této skutečnosti styl jízdy.
  • Do zatáček vjíždějte opatrně, abyste zabránili smyku.
  • Na mokré vozovce jezděte se zvýšenou opatrností, abyste snížili riziko aquaplaningu.

Přečtěte si také článek o tom, co se děje s ojetými pneumatikami, které už dosloužily.

Nahoru