Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Mytí auta v zimě? Ano, chcete-li zachovat vozidlo déle „mladé“

Mytí auta není záležitostí jen pro efekt a reprezentativní vzhled. Péče o čistotu vozidla je důležitá i kvůli bezpečnosti a v neposlední řadě kvůli prevenci proti korozi náchylných dílů a ochraně karoserie. Přestože se v zimním období velká část řidičů mytím auta nezabývá vůbec, doporučuje se naopak mýt vůz častěji než po zbytek roku.

 Mytí auta v zimě

Umýváte své auto i v zimě? Pokud ne, máme pro vás řadu důvodů, proč byste měli.

Zimní podmínky a jízda v zimě mají svá specifika. Počasí je špatné, mrzne, silnice jsou posolené, řidiči používají různé metody na rozmrazení auta před jízdou, a to někdy i za použití chemie. Všechny faktory typické pro jízdu v zimě se na povrchu vozidla podepisují a mohou způsobit drahý problém. Mytí auta v zimě tedy není jen pro „blázny“, kteří nevědí, co s časem a penězi, ale je naopak doporučováno všem řidičům a pravidelně.

Mytí auta v zimě kvůli bezpečnosti provozu

Špinavá okna, zrcátka nebo světla zhoršují viditelnost a řidič se tak stává hrozbou nejen pro sebe, ale také pro ostatní účastníky provozu. Především špinavá světla, kvůli nimž vůz není vidět na potřebnou vzdálenost, jsou velmi riziková. A čeká vás za ně i pokuta od strážců zákona, stejně jako za zašpiněnou registrační značku.

Pár dobrých rad při použití automyčky v zimě

  • Mytí auta v zimě je závislé na teplotě venkovního vzduchu. Klesne-li teplota hluboko pod nulu a vy se vydáte do automyčky, která nevysuší povrch dostatečně, zaděláváte si na problém se zamrznutými dveřmi, kufrem nebo například víčkem od nádrže.  Řešením může být ošetření těchto styčných ploch přípravkem proti zamrznutí. Nebo nejlépe počkat, až teploty vystoupají k nule. Přečtěte si také 6 tipů jak na zamrzlé dveře u auta.
  • Nemůžete-li mytí auta odložit na lepší počasí, vyhledejte myčku vybavenou tzv. osmotickou vodou, po které nebudete mít problém se zamrzáním.  
  • Ještě než myčku aut v zimě navštívíte, zahřejte vůz jízdou. Teplá voda na vymrzlém autě může způsobit prasknutí skla!
  • Před návštěvou automyčky očistěte vozidlo od sněhu (což byste měli podle zákona udělat před každou jízdou). Větší vrstvu sněhu se nemusí podařit v myčce dostatečně rychle rozpustit a mytí auta tak nebude příliš efektivní.

Podzimní prevence

Abychom se pojistili ještě před příchodem mrazů a posypových solí, můžeme vozidlo důkladně umýt a ošetřit voskem, který vytvoří na náchylných dílech ochranný film odpuzující vodu a nečistoty. Pro tyto účely je nejlepší využít službu ruční mytí, která bude sice dražší, ale budete mít jistotu, že automobilu byla věnována důkladná péče. V zimě pak bude stačit i při každodenním provozu přibližně jednou za měsíc zajet do myčky a dopřát autu alespoň základní program.

Až skončí zima

Jak jste se o vozidlo starali v zimě se začne úročit s přicházejícím pěkným počasím a v případě zanedbané péče už za pár let klesne hodnota vozidla o nemalou částku.

Posypová sůl se ještě nějakou dobu drží na silnicích, dokud se úplně nerozjezdí. Teprve poté s klidem absolvujte poslední zimní mytí auta. Před přezutím na letní sadu nezapomeňte zimní pneumatiky také pečlivě omýt, osušit a uskladnit. Projeví se to na jejich delší životnosti.

Mytím auta v zimě rozhodně uděláte dobrou službu svému vozu i sobě, ale důležité je nezapomínat ani na spolehlivou zimní směs do ostřikovačů, aby vaše čelní sklo bylo vždy čisté a bez šmouh.

Nahoru