Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Slavná prvenství značky Goodyear

V roce 1898 si jistý Frank Seiberling půjčil peníze od svého švagra, protože neměl dostatek finančních prostředků na koupi své první dílny a založil společnost Goodyear Tire & Rubber Company. Tu pojmenoval po vynálezci vulkanizace Charlesi Goodyearovi, kterého Seiberling obdivoval. Tím nevědomky začal psát historii jednoho z největších výrobců pneumatik dneška.

Společnost nejprve začala vyrábět pneumatiky pro jízdní kola a vozíky, podložky pod podkovy, a dokonce i pokerové žetony. Velmi záhy se ale v Goodyearu přeorientovali na pneumatiky pro osobní automobily. V roce 1904 vyrobili první pneumatiku, kterou bylo možné demontovat z ráfku, a v roce 1908 obul pneumatiky Goodyear první sériově vyráběný vůz – Ford model T. To přineslo společnosti nebývalou popularitu.

To však nebyly jediné průkopnické momenty v historii Goodyearu. Už o rok později přišel s první leteckou pneumatikou na světě. V roce 1921 představil první terénní pneumatiku na světě a v roce 1926 se stal největším světovým gumárenským výrobcem. Pár let před válkou pak Goodyear představil dnešního předchůdce tzv. RunFlat pneumatik – model Lifeguard, který neztratí stabilitu ani v případě defektu.

 

Reklamní tabule Goodyear Goodyear je v mnoha ohledech průkopníkem, má na kontě několik objevů, které změnily automobilový svět.

Sláva Goodyearu hvězd se dotýká

Tedy skoro. V roce 1971 se pneumatiky Goodyear dotkly povrchu Měsíce. Byly obuty na modulu Apolla 14. O několik let později se ale tento americký výrobce pustil i do něčeho, co s automobilovým průmyslem až tak moc nesouvisí. Společně s klinikou v Clevelandu vyvinul první umělé srdce s pneumatickým pohonem.

V 80. letech Goodyear přišel s první radiální leteckou pneumatikou. Devadesátá léta byla ve znamení fúzí, restrukturalizace a rozvoje společnosti. Postupně Goodyear koupil polského výrobce pneumatik Debica, slovinskou Savu a spojil se s dalším gigantem Dunlop.

V roce 2005 slaví úspěch s prvními sériově vyráběnými pneumatikami RunOnFlat, které při defektu či proražení dokážou pokračovat v cestě bez ztráty tlaku. Ty fungují společně se systémem TPMS, který hlídá tlak v pneumatikách a upozorní řidiče, pokud dojde k jeho poklesu. Pneumatiky Goodyear EfficientGrip Performance zase jako první získaly hodnocení A v přilnavosti na mokru a získaly několik ocenění v testech pneumatik.

Všechna tato prvenství se táhnou historií Goodyearu jako zlatá nit. O inovativním přístupu a umu inženýrů a techniků svědčí i dlouholeté partnerství s americkým seriálem závodů NASCAR, jehož je Goodyear oficiálním dodavatelem pneumatik, a které trvá bez přerušení už více než 60 let. Goodyearu zkrátka po právu náleží uznání, protože tolika pokrokovými vynálezy se může pochlubit opravdu málokdo.

 

Zdroj foto: Flickr.com

Nahoru