Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

V roce 2020 má propadnout přes 850 tisíc řidičských průkazů – není ten váš mezi nimi?

Zkontrolujte si řidičák! Ministerstvo dopravy informovalo, že v letošním roce propadne zhruba 850 tisíc řidičských průkazů a přes 100 tisíc jich zůstalo nevyměněných z loňského roku. Jste jedním ze šťastlivců, kteří se budou muset do výměny pustit? Přečtěte si, jak na to a co hrozí, když nad výměnou jen mávnete rukou.

Propadnutí řidičského průkazu

Jízda s propadlým řidičákem se vám může prodražit.

Nejvíce řidičských průkazů propadne v období od září do prosince 2020. Většinově se nejedná o seniorní řidiče, jak by někdo mohl předpokládat. Na úřad se pro nový doklad vydají hlavně řidiči mezi čtyřicítkou a padesátkou. Platnost řidičáku můžete zkontrolovat jednoduše na samotném průkazu, nebo ji nově můžete zjistit prostřednictvím Portálu občana. Úřady je vydávají na pět a na deset let. Oprávnění pro skupiny C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D nebo D+E se vydávají na pět let, všechny ostatní skupiny mají dobu platnosti desetiletou.

Jak na výměnu řidičského průkazu?

Řidičský průkaz vám vymění zdarma na jakémkoli úřadě s rozšířenou působností. Můžete klidně vyrazit s předstihem, výměnu lze provést až tři měsíce před vypršením platnosti průkazu. Vezměte si s sebou platnou občanku nebo pas a váš dosavadní řidičský průkaz. Fotku si nosit nemusíte, vyfotí vás na úřadě – takže se nezapomeňte dostatečně upravit, pokud rádi na dokladech vypadáte dobře. Existuje i alternativa, fotografii místo toho lze stáhnout i z registru obyvatel.

Můžete zažádat o rychlé vydání dokladu, které úřad stihne do 5 dní, ale bude vás to stát 700 korun. Největší fronty na úřadech očekávejte v Jihomoravském a Středočeském kraji a samozřejmě také v Praze. Nejste si jistí, kde je vás nejbližší úřad? Zjistíte to na interaktivní mapě Ministerstva dopravy.

Jaká je pokuta za řízení s propadlým řidičákem?

Budete-li mít to štěstí a potkáte kontrolu, může se stát, že za řízení s propadlým řidičským průkazem dostanete pokutu. Ta může dělat až 2 000 korun, pokud ji zaplatíte na místě, a 2 500 korun, pokud půjdete do správního řízení. A to se zrovna nevyplatí.

Přečtěte si: Kde hledat aktuální znění zákona a jak si odepsat „trestné“ body?

Kontrola platnosti jízdních dokladů je důležitá. Nezapomeňte ale také kontrolovat stav vašeho vozu. Na pravidelnou kontrolu ho vždy přivezte do profesionálního autoservisu. A když se budete rozhodovat pro nové obutí, s výběrem i přezutím vám též pomůže AZ pneu.

 

Tudy pro kvalitní pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru