Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Víte, jaký je rozdíl mezi pneumatikami a banány?

Pneumatiky vydrží mnohem déle čerstvé! Ne, není to náš oblíbený vtip–kameňák, i když by vlastně mohl být. Touto krátkou hádankou chceme upozornit na množství mýtů a polopravd, které se týkají životnosti nových pneu. Realita na silnici je totiž trochu jiná. Světlo do celé problematiky vnesla firma Michelin, která nechala udělat hned tři nezávislé testy u renomovaných zdrojů. Na co byste si měli při nákupu pneu skutečně dávat pozor?

Jak rychle stárnou nové pneumatiky?

Neexistují žádné rozdíly ve výkonu čerstvě vyrobených pneumatik a pneu skladovaných po dobu tří let. Tečka. Na tom se shodly vysokorychlostní testy provedené Korejským úřadem na ochranu spotřebitele i testy valivého odporu, které měl na starosti německý autoklub ADAC, jehož testy pneumatik také pravidelně uveřejňujeme.

Studie ze Saúdské Arábie, publikovaná v odborném časopise Rubber, Chemistry and Technology, dále ukazuje, že pneumatika, se kterou aktivně jezdíte po dobu jednoho roku, vykazuje stejné známky stárnutí jako pneumatika skladovaná po dobu 10 let.

A to ani nezáleží na tom, jestli se jedná o pneu Michelin či obutí od jiných výrobců kvalitních pneumatik. Takovými vlastnostmi se banány pochlubit nemohou ani v těch nejdivočejších snech.

IMG_5051

Pokud vypadají vaše pneumatiky týden po zakoupení takto, je něco špatně. 

Co si hlídat při nákupu?

Mnohem důležitější než datum výroby je tak údaj o tom, kdy byla pneumatika namontována na vozidlo. Během provozu je totiž vystavena daleko náročnějším podmínkám než při správném uskladnění. Jednak je nafouknutá a zatížená vahou celého vozidla, ale především čelí nárazům, smykům a dalším proměnlivým jízdním podmínkám.

Zato ve skladu? To je jiný život. Pneumatika je prázdná a není vystavená žádným teplotním výkyvům ani nástrahám cest. Každá idyla však jednou skončí. Neprodané nové pneumatiky starší 10 let doporučuje firma Michelin z prodeje vyřadit.

alloy-wheel-2417026_1920

Informaci o datu výroby najdete na boku pneu za zkratkou DOT. Info o datu obutí pneu si buď musíte pamatovat nebo vydolovat z původního majitele.

Montáží péče nekončí…

… a mnoho řidičů na to často zapomíná. Životnost pneu můžete významně ovlivnit správnou péčí. Pravidelně kontrolujte správné nahuštění pneumatik, hloubku dezénu a nechte si čas od času seřídit geometrii kol. V dlouhodobém horizontu to ocení i vaše peněženka.

Problematikou jednotlivých aspektů správné péče o pneu se v našem blogu pravidelně zabýváme, takže budeme rádi, když budete pokračovat ve čtení. Anebo si nechte poradit rovnou od našich profesionálů – stačí, když se ozvete. Postaráme se o vás.

 

Zdroje foto: Flickr.com, Pixabay.com

Nahoru