Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Autožárovky už nejsou povinné! I přesto je dobré vědět, jak na výměnu světel

Od října roku 2018 platí změna vyhlášky, která  ruší mimo jiné i nutnost vozit náhradní autožárovky jako součást povinné výbavy. Důvodem této změny jsou moderní konstrukce novějších automobilů, které jsou pro výměnu žárovky svépomocí příliš složité, a také nový typ osvětlení, jehož výměna není pro laiky bezpečná. Jste-li ale řidičem staršího vozu, je rozumnější náhradní sadu autožárovek mít k dispozici. Už jen proto, že u vozidel staršího data je riziko selhání světla o mnoho vyšší a tato situace vás může zastihnout v nejméně vhodnou dobu.

Výměna světel u auta

Výměna světel u auta je někdy hračka, jindy budete potřebovat autoservis.

Váháte, které autožárovky jsou vhodné pro váš vůz a budou vyhovovat vašim preferencím? Před samotným výběrem si ujasněte, jaký typ světla potřebujete, a také jaký má mít žárovka tvar patice, příkon, napětí a světelný tok. Prvním krokem před výměnou autožárovky je otevření manuálu vozidla, neboť každý model je jiný a univerzální postup pro všechny jednoduše neexistuje.

Autožárovky podle typu světel

Halogenové autožárovky

Výhodou halogenových autožárovek je optimální světelná účinnost, nízká pořizovací cena, spolehlivost, odolnost a v případě starších vozidel i snadná instalace svépomocí.

Jako negativum je třeba uvést kratší životnost oproti níže uvedeným typům a rovněž ve svítivosti nemůže svým modernějším soupeřům konkurovat.

Xenonové autožárovky/výbojky

Vozidlo s xenonovou výbojkou na silnici poznáte už z dálky. Světlo je až 2x silnější než u halogenových příbuzných a má bílou barvu s modrým nádechem. Vyšší účinnost jde ruku v ruce s větší bezpečností v nočním provozu.

Jak už to bývá, za více muziky si také více připlatíte, xenonový světlomet se vám ale revanšuje nižší spotřebou oproti halogenovým žárovkám.

Výměna xenonových výbojek vyžaduje zručnost, použití nářadí a pro laika není bezpečná!  Je tedy třeba ji svěřit autoservisu.

LED autožárovky

„LEDky“ se používají hlavně v interiéru vozidla k osvětlení palubové desky či kufru. Do světlometů, směrových, brzdových a pozičních světel se ale používat nesmějí, neboť nedisponují homologací pro provoz na pozemních komunikacích. Speciální homologovaná LED světla ale lze využívat pro denní svícení.

Nespornou výhodou LED osvětlení je až 25x delší životnost, než u halogenových žárovek.

Autožárovky podle tvaru patice

Tvar patice rozlišuje, pro které světlo je žárovka určená. Je to ta část svítidla, která se upevňuje a slouží k propojení se zdrojem. Podrobnosti o tom, které autožárovky podle typu patice jsou určeny pro vaše auto, se opět dočtete v manuálu vozidla, nebo je zjistíte po vyjmutí žárovky. Nejčastěji je patice označena písmenem H a číslem.

Světelný tok autožárovky

Světelný tok je udáván v lumenech a určuje intenzitu světla. Kvalitní autožárovky mají hodnotu světelného toku od 1500 lumenů výše. Záleží také na vás, jak intenzivní světlo vám při jízdě vyhovuje.

Příkon a napětí autožárovky

Maximální příkon autožárovek je 55 W, napětí pro běžné žárovky osobních automobilů je dáno 12 V, u xenonových světel je však vyšší. Tyto hodnoty si rovněž najdete v manuálu vozidla.  

Výměna světel

Jak už bylo uvedeno výše, do výměny xenonových výbojek se z bezpečnostních důvodů nepouštějte a raději vyhledejte prověřený autoservis. A rovněž už jsme zmínili, že každé vozidlo má svůj způsob, jak se k žárovce dostat, který najdete v manuálu. Proto uvedeme pouze příklady, jak lze u některých modelů aut výměnu světel provést.

Škoda Fabia I

Fiat Punto

Toyota Corolla

Univerzální rady pro všechny typy světel

  • Dejte pozor na superlevné autožárovky ze supermarketů a čerpacích stanic. Spolehněte se raději na specializované obchody a e-shopy s dobrými referencemi, kde jsou potřeby pro motoristy nesrovnatelně kvalitnější a spolehlivější.
  • U autožárovky zkontrolujte homologaci, tedy zda je schválena pro provoz. V ČR se jedná o označení E8.
  • Nikdy nepoužívejte autožárovky se zabarveným světlem. Na našem území je povolené pouze bílé spektrum a lehký nádech modré u xenonových světel.
  • Pustíte-li se do výměny světel sami, nikdy nesahejte na žárovku holýma rukama. Mastný pot nesvědčí povrchu žárovky a mohlo by dojít k poškození.
  • Před výměnou žárovek je nechte dostatečně vychladnout.
  • Vnější stranu světel udržujte kvůli bezpečnosti provozu v čistotě, v zimě nezapomínejte světla očistit od sněhu a námrazy.
  • Při výměně se doporučuje instalovat nové osvětlení v páru. Jakmile doslouží jedna z nich, můžeme předpokládat, že druhá nemá ke konci životnosti rovněž daleko.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru