Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Tekuté stěrače klasiku nenahradí plně, ale mají své nesporné výhody

Tekuté stěrače neboli nanostěrače sice nejsou žádnou novinkou, ale od dob vzniku tohoto užitečného vynálezu prošly velkými technologickými změnami. Pokrok nelze zastavit, a tak se nanostěrače staly šetrnější a účinnější v dešti i za hustého sněžení. Kromě čistého skla za jakéhokoli počasí se můžete radovat i z úspory za letní směs do ostřikovačů a z delší životnosti klasických stěračů.

Výhody nanostěračů

Tekuté stěrače umí díky nanotechnologii odvádět vodu z předního skla do stran a zároveň slouží jako ochrana proti námraze a nečistotám. Jejich účinnost záleží na kvalitě výrobku.

Jak fungují tekuté stěrače?

Speciální tekutina vytváří na autoskle hydrofobní povlak, který díky nanotechnologii dokáže odpuzovat vodu. Dešťové kapky nebo sněhové vločky, které se po dopadu na sklo mění na vodu, působením nanostěračů a větru okamžitě putují do stran a zanechávají sklo zcela čisté. Tekuté stěrače fungují s takovou rychlostí, že odpudí vodu z výhledu ještě dříve, než stihnete zapnout klasické stěrače. Jelikož je schopnost nanostěračů odvádět vodu závislá na rychlosti větru, nejlépe fungují při rychlostech nad 60 km/hod. Pod touto hranicí budou pravděpodobně klasické stěrače stále účinnější. 

Jak dlouho tekuté stěrače fungují? To záleží především na kvalitě produktu. Od levných přípravků pochybných značek nečekejte velké zázraky, stejně tak nevěnujete-li potřebnou péči aplikaci nanostěračů, nemohou vám dobře sloužit. Zkušenosti recenzentů mohou napovědět mnohé, neváhejte se ale poradit ve svém autoservisu, kde si můžete kvalitní přípravek nechat nanést od odborníků. 

Ochrana proti námraze i nečistotám

Ranní škrábání námrazy v zimních měsících jistě nepatří mezi oblíbené kratochvíle žádného řidiče. Tekuté stěrače tento otravný rituál vyřeší za vás. S jejich aplikací se vás totiž silná námraza týkat nebude. A daleko snadnější bude i odstranění ptačího trusu, hmyzu, mastnoty, prachu a dalších nečistot. Zvýšená odolnost autoskla zároveň prodlužuje jeho životnost.

Ostřikovače si většinu roku vystačí s obyčejnou vodou

Hydrofobní vrstva chrání autosklo před nečistotami, proto není třeba používat speciální letní směs do ostřikovačů. V teplých měsících vám stačí obyčejná voda, v zimě je ovšem nemrznoucí směs stále nezbytná. 

Aplikace nanostěračů krok za krokem

  1. Zajistěte, aby vozidlo po dobu přípravy, aplikace a několik hodin po ní nebylo vystaveno působení vody. Ideální je tedy garáž nebo přístřešek. 
  2. Pečlivá příprava může dobu účinnosti nanostěračů výrazně prodloužit. Samotné aplikaci tekutých stěračů tedy předchází důkladné vyčištění autoskla. K tomu vám pomůže leštěnka na sklo, kterou naneste hadříkem z mikrovlákna krouživými pohyby až do odstranění všech nečistot. Zbytky leštěnky otřete. 
  3. Následně pomocí čističe autoskel s odmašťovací schopností ošetřete všechna skla.
  4. Nasaďte si ochranné rukavice a aplikátorem z mikrovlákna rovnoměrně naneste tekuté stěrače na sklo dle návodu. Po přibližně 10 minutách rozleštěte nanostěrače hadříkem z mikrovlákna. Vyhněte se kontaktu s lakem, těsněním a plastovými díly, na kterých by mohl přípravek zanechat špatně odstranitelné skvrny. 

Pozor! Použití nanostěračů neznamená, že byste měli zapomenout na stav klasických stěračů! Ty stále plně využijete při nižších rychlostech a v období, kdy tekuté stěrače ztrácí svou účinnost. 

Při jízdě v dešti nebo na mokré vozovce hraje zásadní roli i stav pneumatik. Pokud na nich máte sjetý vzorek, neriskujte a v zájmu vlastní bezpečnosti si pořiďte nové pneu od ověřeného výrobce.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru