Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Zima za volantem: 10 rad pro bezpečnou jízdu – 1. díl

To, že opět po roce přichází zima a silnice budou hůře sjízdné, je každému asi jasné. Proto se sluší připomenout několik důležitých věcí, které je nutné dodržovat, aby naše jízda byla v zimě bezpečná a bez problémů. V následujícím článku si přečtěte, jak se vyrovnat s úskalími zimního provozu.

1. Zimní pneumatiky

Dobrou zprávou je, že více než 90 % řidičů má před začátkem zimní sezóny přezuto na zimní pneumatiky. Ty by měly mít alespoň 4 mm vzorek (na Slovensku jsou to 3 mm). Pozor také na stáří pneumatik, hlavně u tzv. svátečních řidičů. Věkem struktura i materiál pneumatiky degraduje a ztrácí na kvalitě i jízdních vlastnostech.

2. Povinná výbava

Kromě povinné výbavy stanovené zákonem se doporučuje přibalit do kufru ještě pár dalších věcí. Je to škrabka na led, smetáček na sníh, malá lopatka, teplá deka, pytlík písku, rozmrazovač zámků (v kapse, ne v autě) nebo startovací kabely. Nemrznoucí kapalina v chladiči i v nádržce ostřikovačů je samozřejmost.

3. Sněhové řetězy

Vezměte s sebou i sněhové řetězy. Může se totiž stát, že vám jejich použití, zejména na horách, přikáže dopravní značka. Řidič, který se za ni vydá bez nasazených sněhových řetězů, riskuje pokutu. Řetězy nasazujte na poháněnou nápravu a ještě před problémovým místem, v půlce kopce už vám moc nepomohou.

 

Před jízdou nestačí jen očistit čelní sklo, omeťte i sníh ze střechy.

 

4. Dobrý výhled

Před jízdou očistěte všechna okna od námrazy, smeťte sníh z kapoty i ze střechy. Pokud si na předním skle necháte průzor jako z tanku, ohrožujete tím sebe i ostatní účastníky provozu. V zimě za jasných dní pak oceníte polarizační sluneční brýle, které utlumí nepříjemné odrazy slunce od napadaného sněhu.

5. Bezpečná vzdálenost

V zimě více než kdy jindy dodržujte bezpečnou vzdálenost od vozidel před sebou. Brzdná dráha na sněhu či ledu je několikanásobně delší než na suché silnici. Pozor si dejte i na padající zmrazky z návěsů kamionů. Velký kus ledu letící z návěsu před vámi může způsobit opravdu pořádnou paseku.

Tyto základní rady by měl dodržovat každý, kdo brázdí v zimě silnice. V druhém dílu se dozvíte, jak brzdit na zasněžené či zmrzlé vozovce a vyvrátíme také jeden z velkých omylů mnoha řidičů.

Zdroj foto: Pxhere.com

 

 

Nahoru