Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

10 tipů, jak zvýšit hodnotu ojetého auta

Hodnota auta se neměří pouze počtem najetých kilometrů, stářím vozidla a servisní historií. Při prodeji automobilu hraje významnou roli také vizuální stránka a důvěryhodnost prodávajícího. Rozhodli jste se k prodeji automobilu vlastní cestou, tedy bez oslovení dealera? Poradíme vám, jak prodat ojeté auto za co nejvýhodnější cenu.  

Jak výhodně prodat ojeté auto

Prodáváte auto? Možná se vám bude hodit pár tipů, jak ho co nejlépe připravit a jak maximálně zvýšit jeho hodnotu.

 

Kroky ke zvýšení hodnoty auta nejsou složité a vyžadují minimální investice, které se vám zaručeně vrátí. 

1. Udržujte vozidlo v dobrém stavu

Preventivní opatření bývají často nejúčinnější. Budete-li o exteriér i interiér vozu pečovat pravidelně, nebudete mít s jeho atraktivním vzhledem při prodeji problém. Negativní dojem ze špatného stavu sedaček, usazeného zápachu z cigaret nebo škrábanců může hrát při jednání o hodnotě auta důležitou roli. 

5 tipů, jak pečovat o pneumatiky

2. Ukliďte interiér, nablýskejte exteriér

Vyčištění sedaček, důkladné vysátí prachu a písku, vyklepání koberečků, umytí celého interiéru vč. vnitřních skel, úklid úložných prostor a také návštěva automyčky, kde vám ochranný vosk pomůže dosáhnout vysokého lesku. To všechno hraje důležitou roli při prezentaci auta určeného k prodeji. 

3. Neskrývejte historii ani skutečný stav

Skutečná hodnota auta se odvíjí samozřejmě od jeho servisní historie a celkového stavu. Zamlčíte-li při nabízení vozidla důležité skutečnosti, počítejte s tím, že na ně potenciální zájemce dříve či později stejně přijde. Lepší, než chovat se nečestně a „uříznout si ostudu“, je následky minulých karambolů nechat opravit a doložit, že je vše uvedeno do optimálního stavu

4. Odstraňte drobné závady

To platí i o drobných nedokonalostech, které můžete odstranit s minimálními náklady. Při prodeji vozidla mnohdy záleží i na takových detailech, jako je poškrábaný lak nebo prasklý kryt. 

5. Odvezte auto na technickou prohlídku

Během technické prohlídky se o nedostatcích vozidla dozvíte vše podstatné a dokument může sloužit i jako podpora prodeje ojetého vozidla. Před návštěvou STK můžete vozidlo nechat důkladně připravit v autoservisu, kde spoustu drobných i větších oprav zvládnou zkušení odborníci.

6. Nepodceňujte správné načasování

Zachovalý automobil je samozřejmě prodejný během celého roku, ale s blížícím se koncem roku vzrůstá poptávka firem, které v této době optimalizují náklady kvůli daním. Jste-li tedy majitelem či majitelkou vozidla, které by mohlo vyhovovat těmto potřebám, máte větší šanci na prodej za vyšší cenu.  

7. Doplňte povinnou výbavu

Jak už bylo zmíněno výše, na detailech při prodeji záleží. Absence některých částí povinné výbavy by mohla být signálem, že nejste zodpovědný řidič/řidička. 

8. Věnujte se prezentaci vozidla

Stejně jako u všeho ostatního, i u automobilů platí, že působivá prezentace prodává. Úplně jiný dojem uděláte s rozmazanou fotografií a stručným popisem s pravopisnými chybami, než když si dáte záležet na obrázcích ze všech stran i vnitřku vozidla a s podrobným popisem, v němž zazní všechny důležité informace

9. Využijte sociální sítě

Doporučení přátel na sociální síti je nejbezpečnější metoda, jak získat spolehlivého kupce automobilu a zároveň být důvěryhodný i v jeho očích. Vyzkoušejte tedy připravenou nabídku nejprve ve své „sociální bublině“. 

10. Nechoďte pod cenu

Jak prodat ojeté auto ke spokojenosti obou stran? Jednoduše nechoďte pod svou minimální cenu, kterou si stanovíte hned na začátku. Raději inzerujte s finanční rezervou a slevujte, než abyste neměli z výsledku prodeje dobrý pocit. A raději odmítněte prvního zájemce, pokud by rychlý prodej znamenal překročení vašich limitů. 

Přečtěte si také: Víte, kdy je technický stav vozidla nedostačující? 

A jedna rada na závěr: Vůz udělá vždy mnohem větší dojem s novým kvalitním obutím, proto zvláště máte-li na pneumatikách poněkud sjetý vzorek, doporučujeme pořídit nové pneu od ověřeného výrobce!

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru