Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

4 časté chyby, které děláme při výměně pneumatik

Nákup pneumatik realizujeme zpravidla jednou za několik let. Aby nám sloužily co nejdéle a nejlépe, měli bychom o ně náležitě pečovat a vyvarovat se chyb, kterých se občas při používání či skladování dopouštíme. Především si ale musíme vybrat takové pneumatiky, které jsou pro konkrétní vůz schválené jak rozměrem, tak hmotnostním či rychlostním indexem. Vše najdeme ve velkém technickém průkazu. Ve starším článku jsme psali, jak správně měnit kola, teď se podíváme na nejčastější chyby při jejich výměně.

# 1 Přetažení nebo nedotažení šroubů

Příliš silné utažení šroubu při montáži může mít za následek zaseknutí, případně ukroucení šroubu. Při další výměně pak bude problém šrouby vůbec povolit a kolo sundat. Naopak pokud šrouby nejsou dostatečně utažené, jejich uvolnění může vést až k nehodě. Na správné dotažení šroubů se používá tzv. momentový klíč.

# 2 Nesprávný směr rotace

Existují tři druhy dezénu – symetrický, asymetrický a směrový. U symetrických pneumatik je běhoun stejný po obou stranách, takže je jedno, jak jsou na vozidle namontovány, u zbývajících dvou dezénů je nutné dodržet směr otáčení a orientaci pneumatik na vozidle. Tyto informace lze vyčíst na bočnici pneumatiky. V případě chybné montáže se vystavujete riziku menší přilnavosti, špatného odvodu vody nebo delší brzdné dráhy.

Výměna pneumatiky

Aby nám pneumatiky vydržely co nejdéle, měli bychom se vyvarovat základních chyb při jejich výměně.

# 3 Špatný tlak v pneumatikách

Pokud jsou pneumatiky málo nahuštěné, mají vyšší valivý odpor, a tím pádem roste spotřeba. Při přehuštění se středová část běhounu rychleji opotřebovává a významně se tak zkracuje životnost pneumatik. V obou případech se dají čekat také zhoršené jízdní vlastnosti. Řidiči by měli kontrolovat tlak v pneumatikách nejméně 2x do měsíce. To platí jak u zimních, tak u letních pneumatik.

# 4 Vyvážení kol a nastavení geometrie

Při každé výměně pneumatik je nutné vyvážit kola. Pokud by se tak nestalo, mohou kola vibrovat a kromě opotřebení pneumatik může dojít také k poškození součástek na vozidle. Vyvážení je lepší udělat, i když pouze přehazujete celá kola. Odborníci doporučují při každé výměně pneumatik i seřízení geometrie kol. Správně nastavená geometrie zamezí nerovnoměrnému sjíždění pneumatik.

Na správnou funkci pneumatik má samozřejmě vliv i to, jak je skladujete v době, kdy je nepoužíváte. Pokud mají vzorek dostatečně hluboký a použitelný i pro další sezónu, očistěte je a uložte je nejlépe v chladných, temných a suchých prostorech. Jen tak vám budou sloužit bez závad několik sezón.

 

Zdroj foto: Libreshot.com

Nahoru