Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

5 nejprodávanějších motocyklů v Evropě

Výrobci motocyklů vedou velký konkurenční boj a soustavně představují nové nadupané modely, se kterými chtějí dobýt trh. Někteří mohou skutečně oslavovat – jejich mašiny se totiž na žebříčku prodejů za rok 2019 umístily na předních příčkách. Jenže motorkáři mají v každé zemi trochu jiné preference, a tak se prodeje v různých koutech Evropy výrazně liší. Pojďme se blíže zaměřit na 5 nejprodávanějších modelů v Itálii i Německu a na číslech si ukažme rozdíly mezi jižním a středoevropským trhem.

Dvě motorky na horské silnici.

Přinášíme vám pět motorek, které loni dobyly evropský trh.

5) Yamaha Tracer 900 

Sportovně-cestovní mašina Yamaha Tracer 900 je dlouhodobě opěvovaná pro svou univerzálnost. Jezdcům přináší pohodlné cestování po dálnici, stejně tak i dokonalý zážitek agresivnější jízdy v serpentinách. Model Tracer 900, kterému budou slušet například pneumatiky Pirelli Angel GT, vychází z oblíbeného naháče MT-09.

Pneumatiky na motorku

Pneumatiky Pirelli Angel jsou skvělým řešením pro motorku Yamaha Tracer 900.

Jemné rozjezdy, dokonalou odezvu plynu nebo příjemný zvuk tříválcového motoru si vychvaluje nejeden majitel této Yamahy. Moderní propracovaný design s ostřejší kapotáží a maskou jen potvrzuje, že jde o dospělý stroj, který si dobré ohlasy zkrátka zaslouží.

  • Počet prodaných kusů v Itálii: 2714
  • Počet prodaných kusů v Německu: 1465
  • Dohromady 4179 prodaných kusů

4) Kawasaki Z 900 

V žebříčku nejprodávanějších motocyklů má své místo ještě jedna devítistovka, a to Kawasaki Z 900. Velkou oblibu si získala u začínajících jezdců, kteří oceňují perfektní ovladatelnost a nízkou váhu. Čtyřválcový řadový motor s výkonem 70 kW výrobce v případě zájmu zdarma omezí na 35 kW, a tak na stroji mohou legálně korzovat i jezdci s řidičským oprávněním A2.

Kawasaki Z 900 patří mezi bestsellery díky skvělému poměru výkon/cena. Nezaostává ani z pohledu technologií. Vyniká kontrolou trakce KTRC, možností změny jízdních režimů, LED osvětlením nebo barevným TFT displejem. Zkrátka hodně muziky za málo peněz.

  • Počet prodaných kusů v Itálii: 1526
  • Počet prodaných kusů v Německu: 3139
  • Dohromady 4665 prodaných kusů

3) Yamaha MT-07 získala stříbro

Temná japonská Yamaha MT-07 z kategorie Hyper Naked motocyklů patří mezi nejprodávanější modely značky všech dob. Je vyhledávaná jak mezi začínajícími, tak zkušenějšími jezdci a vzhledem k možnosti omezení výkonu na 35 kW a snížení výšky o 40 mm na ni často narazíte i v motoškolách.

Díky kompaktnímu dvouválcovému motoru o objemu 689 ccm a klikovým hřídelem crossplane nabídne silný točivý moment a překvapivé zrychlení. I v tomto případě vsadila Yamaha na novou kapotáž, která je charakteristická ostře řezaným sáním. Pohodlí i na delších cestách zajistí nový typ sedla, které přináší lepší jízdní pozici. Za zmínku stojí také kvalitní trubkový rám, špičková konstrukce podvozku i brd nebo nízká hmotnost, která je spojená s kratším rozvorem. Se spotřebou kolem 5 litrů na 100 kilometrů patří mezi úspornější stroje a v kombinaci se 14 litrovou nádrží vyniká solidním dojezdem.

  • Počet prodaných kusů v Itálii: 1808
  • Počet prodaných kusů v Německu: 3707
  • Dohromady 5515 prodaných kusů

2) Honda Africa Twin CRF1000L

Litrovou afriku od Hondy snad není ani třeba podrobněji představovat. Tato terénní nadupaná mašina, která má kořeny spojené se závody Dakaru, je skvělým společníkem do města i divočiny. V roce 2018 se Honda vyšvihla s inovovaným modelem CRF1000L, který uvedla ke třicátému výročí představení prvního kultovního stroje XRV 650 Africa Twin. V kombinaci se špičkovými pneumatikami pro enduro, například Mitas E-07 Dakar, si poradí s takřka jakýmkoliv terénem.

Pneumatiky na motorku

Pneumatiky Mitas E-07 Dakar jsou dělané do každého terénu.

Stroj koncipovaný pro jízdu v terénu i každodenní použití ukrývá pod sedlem dvouválcový motor o objemu 998 ccm s výkonem 70 kW a točivým momentem 98 Nm. Stroj zaujme elektronickým ovládáním plynu s možností výběru ze tří jízdních režimů. Model DCT je navíc doplněn o speciální režim G pro agilní jízdu v terénu. Motocykl je promyšlený do posledního detailu a navržený s ohledem na maximální pohodlí i při dlouhých cestách. Proto si získal řadu příznivců po celé Evropě a řadí se na druhé místo v žebříčku nejprodávanějších motorek.

  • Počet prodaných kusů v Itálii: 3428
  • Počet prodaných kusů v Německu: 2428
  • Dohromady 5856 prodaných kusů

1) BMW R 1250 GS suverénně zvítězilo

Nejprodávanějším motocyklem v Itálii, Německu i dalších evropských zemích byla v loňském roce nadupaná německá mašina BMW R 1250 GS v klasické i Adventure verzi. Už čtyři desetiletí je tato modelová řada bavoráku ikonou cestovních mašin a svou přízeň rozhodně neztrácí. BMW pravidelně představuje nové inovované stroje, které si drží krok s konkurencí a jsou vybavené špičkovými technologiemi.

Právě v minulém roce představil výrobce vylepšený model s motorem navýšeným na současných 1250 ccm s výkonem 136 koní. Elektronické systémy zajišťují bezpečnost jezdce a přináší dokonalé jízdní vlastnosti v jakémkoliv terénu. Za zmínku stojí otočný LED světlomet s adaptivním osvětlením v zatáčkách nebo bohatá dodatečná výbava, v níž nechybí ani vyhřívaná sedadla. Kdo chce mašinu na dlouhé cesty, která zajistí pohodlnou, bezpečnou a zážitkovou jízdu, sáhne právě po BMW R 1250 GS. Čísla prodejů pak jasně dokazují, že takových motorkářů je spousta.

  • Počet prodaných kusů v Itálii: 6462
  • Počet prodaných kusů v Německu: 9417
  • Dohromady 15879 prodaných kusů

Máte v plánu pořízení nového stroje? Pokud sáhnete po některém z výše jmenovaných motocyklů, chybu zřejmě neuděláte. Vzhledem k velkému počtu prodaných kusů a pozitivním ohlasům jezdců jde v mnoha případech o sázku na jistotu. Nezapomínejte však, že jízdní vlastnosti do velké míry ovlivňuje i volba motopneumatik. Jejich výběr vám usnadní třeba i nezávislé testy pneu, ve kterých byly mnohé modely podrobeny náročnému testování.

 

Vybrat nové pneu na mašinu

 

Zdroj fotografií: AZ Pneu, Depositphotos.com

Nahoru