Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

9 pořadů na Netflixu, díky kterým zažijete adrenalin i historii motorismu na vlastní kůži

Patříte mezi fanoušky rychlých kol? Když cítíte benzín, máte husí kůži? Zajímá vás pohled do zákulisí a historie motorsportu? Tentokrát nechejte své koně pod kapotou odpočívat a nastartujte Netflix. Vybrali jsme pro vás těchto 9 kousků plných napínavých momentů, legendárních pilotů i konstruktérů, aby vaše motoristické srdce zaplesalo.

Motopořady na Netflixu

Dokumentární série F1: Touha po vítězství vás provede zákulisím tohoto napínavého sportu.

Rivalové (2013)

Toto životopisné drama vykresluje skutečný příběh pilotů Nikiho Laudy a Jamese Hunta, kteří spolu soupeřili na okruhu i v reálném životě. Ve filmu sice narazíte na typicky hollywoodské vzorce a pokud jste opravdoví znalci F1, tak i na některé historické nepřesnosti, ale soupeření těchto rivalů v průběhu 70. let a především v sezóně 1976 vás vtáhne do děje a pustí až na konci.

Schumacher (2021)

Legendární Schumi s jeho neskutečnými úspěchy se chtě nechtě musel stát námětem k vytvoření dokumentu, který mapuje jeho věhlasnou kariéru v monopostu F1. Snímek je souborem exkluzivních rozhovorů i soukromých záběrů, který zobrazuje portrét M. Schumachera od jeho motoristických začátků přes debut ve Formuli 1 na okruhu ve Spa až po poslední závod. Možná budete zklamaní, že téma zdravotního stavu zůstane neodkryté, ale když se na dokument podíváte, pochopíte proč.

Život v plné rychlosti: Příběh Juana Manuela Fangia (2020)

Pro Michaela Schumachera, Lewise Hamiltona i další úspěšné piloty F1 je Fangio vzorem. Aby ne, když se tento argentinský závodník stal v 50. letech pětkrát mistrem světa a z toho čtyři tituly získal v řadě. V životopisném dokumentu nechybí dobové záběry, rozhovory s množstvím významných postav tohoto sportu i s Fangiem samotným.

F1: Touha po vítězství (2019)

U formule ještě chvíli zůstaneme, protože Netflixu toto téma hodně jde. Dokonce se pustil do vlastní produkce a má na svém kontě už čtyři série dokumentu ze zákulisí současné F1. Najdete v něm to nejlepší ze sezón 2018–2021. Rivalitu mezi jezdci i šéfy týmů, kuloární intriky, soupeření o piloty, šarvátky na trati. Pokud vám novodobý seriál F1 už nic neříká, věřte, že po zhlédnutí 40 dílů začnete závody sledovat jako za starých časů a netrpělivě čekat na 5. sérii.

Podívejte se také na 10 nejslavnějších motorkářských filmů! >>

I´m In Love With My Car (2017)

Tušili jste, že od doby, kdy člověk ovládá řízení auta, se postupně změnilo jeho zrakové, čichové, sluchové, hmatové i chuťové vnímání? A právě tento dokument je výpovědí o tom, jak automobilový průmysl formoval moderní společnost, naše smysly i životní prostředí. Antropologové, inženýři i závodní jezdci vás provedou problematikou drive-in rychlého občerstvení, čichového vnímání výfukových plynů nebo inovace designu aut, který by měl zasáhnout naše emoce.

Tucker: Člověk a jeho sen (1988)

Víte, kdo byl Preston Tucker? Po II. světové válce měl tento vynálezce vizi sestrojit technicky nejlepší a nejmodernější auto své doby. Tímto vyzval k souboji trojku velkých amerických automobilek, jenže do karet mu nehrál ani čas, ani jeho vlastní zarputilost. Film podle skutečné události od Francise Forda Coppoly vám odkryje pozadí zrodu a pádu slavných modelů Tucker Torpedo a Tucker 48.

Mýtus a mogul: John DeLorean (2021)

Znáte kultovní filmovou sérii Návrat do budoucnosti? Pak si určitě hned vybavíte nerezové kupé DMC-12 s dveřmi otevíranými vzhůru. Třídílný dokument Mýtus a mogul vypráví zajímavý příběh o vývoji tohoto ikonického modelu i jeho „otci“ Johnu DeLoreanovi, který byl svého času nejmladším šéfem značky Chevrolet. Ale jak to tak bývá, po velkých vzestupech přichází i strmé pády…

Enrico Piaggio – Vespa (2019)

Vespa patří mezi legendární motocykly a na svět ji přivedl italský průmyslník a podnikatel Enrico Piaggio, když chtěl po II. světové válce zamezit bankrotu rodinné firmy a usnadnit lidem dojíždění. Tento film vypráví životní příběh Piaggia i příběh vzniku Vespy, která má (minimálně) jednu konkurenční výhodu: její design nekompromisně nadchne i ženy.

Trabantem tam a zase zpátky (2019)

Láká vás dobrodružná road movie s proslulým Trabantem nebo Fiatem 126? Žlutý cirkus už objel celý svět, ale s Netflixem se můžete vrátit do některých etap této radostné i strastiplné výpravy. Posádka dokumentů Trabantem až na konec světa, Trabantem do posledního dechu a Trabantem tam a zase zpátky vám dokáže, že k projetí světa není potřeba žádný drahý offroad.

Chystáte se také procestovat kousek světa, byť jen starého kontinentu? Nezapomeňte na kvalitní pneumatiky, které vás nenechají na holičkách v lese ani na poli. Víte, jak jsou někdy navigace spolehlivé…

Nahoru