Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

MOTOSALON 2020: seznamte se s vítězi ankety Motocykl roku!

Dlouho očekávaný brněnský MOTOSALON je za námi. Kromě bohatého doprovodného programu a mnoha novinek v oblasti motocyklů i příslušenství představil vítěze oblíbené ankety Motocykl roku. Právě vyhlášení výsledků bylo hlavním bodem programu sobotního večera. Jaké motocykly uspěly v jednotlivých kategoriích a který se stal absolutním vítězem? Pojďme se na výsledky podívat podrobněji.

Vítěz MOTOSALONU 2020

Letos byla bezesporu nejvíce ověnčena vavříny Honda a její skvělé stroje.

V anketě Motocykl roku hlasuje široká veřejnost

Anketa Motocykl roku je nedílnou součástí každoročního MOTOSALONU, který se koná na brněnském výstavišti. Na rozdíl od jiných soutěží v ní nehlasuje odborná porota, ale široká veřejnost. Jedná se o rozsáhlý průzkum mezi příznivci jednostopých vozidel, jehož výsledky jsou důležité i pro samotné výrobce motocyklů. Do hlasování ankety Motocykl roku 2020 se zapojilo téměř 15 tisíc hlasujících, kteří dali hlas některému z 33 modelů motocyklů rozdělených do pěti kategorií.

Absolutním vítězem se stává…

Bez zbytečného napínání vás seznámíme s vítězem v kategorii „Endura vč. cestovních“ a současně absolutním vítězem. Tím se stal model Africa Twin Adventure Sports od Hondy, který sklízí mezi motorkáři úspěchy už delší dobu. Japonský výrobce s tímto modelem zabodoval i v roce 2018, kdy rovněž uspěl jako absolutní vítěz soutěže Motocykl roku.

Hondu Africa Twin Adventure Sports není potřeba dlouze představovat. Jedná se o silný stroj, který nabízí dokonalé provedení pro dlouhé cesty. Vyznačuje se propracovanou aerodynamickou kapotáží, výškově stavitelným čelním štítem a mnoha technologickými vychytávkami. Zmiňme například možnost elektronického nastavení odpružení za jízdy, vybavení dotykovým TFT displejem nebo třeba duální LED světlomety s denním svícením a světla pohyblivá v závislosti na řízení.

Je namístě zdůraznit, že nový model pro rok 2020 je silnější a lehčí než předchozí verze. Už ve standardní výbavě je k dispozici řada asistenčních systémů. Japonský výrobce si dal na inovacích velmi záležet a ocenili to nejen odborníci, ale i veřejnost.

Silniční motocykl roku 2020 zaujal řadou inovací

Musíme uznat, že se Hondě v letošním ročníku ankety Motocykl roku opravdu dařilo. Nejen, že se stala absolutním vítězem celé ankety, ale obsadila první příčky i ve dvou dalších samostatných kategoriích. V kategorii silničních motorek uspěl její klenot HONDA CBR1000RR-R FIREBLADE SP, který je zrozený k závodění. O nové verzi jsme vás informovali už v souvislosti s motonovinkami pro rok 2020 a žasli jsme nad výkonem motoru 160 kW při 14,5 tisících otáčkách za minutu.

I v tomto případě se výrobce pochlubil mnoha technologickými vychytávkami a inovacemi. Zmiňme například řízení kontroly rozjezdu a prokluzování kol na rychlé rozjezdy nebo nejnovější monoblokové radiální třmeny Brembo Stylema, které zajišťují neuvěřitelnou brzdnou sílu. Fireblade od Hondy patří i dnes mezi nejlepší silniční motocykly a názor veřejnosti to rozhodně potvrzuje.

Honda uspěla i v kategorii skútrů

V anketě Motocykl roku 2020 však měly své místo i podstatně slabší stroje. V kategorii „Skútry a mopedy“ zvítězil také stroj od Hondy, a to model HONDA SH125i. Nejde o žádné překvapení. Tento skútr se čtyřválcovým motorem o maximálním výkonu 9,2 kW patří mezi nejoblíbenější modely v celé Evropě. Jenom v roce 2018 se jich prodalo takřka 19 tisíc a v dalším roce zájem rostl. Modelová řada z roku 2020 se pochlubila upraveným designem, vylepšeným motorem s lepší akcelerací i nižší spotřebou paliva. Jde zkrátka o ideální skútr do rušného městského provozu.

V anketě zabodovali Ducati i Harley-Davidson

V kategorii „Naked bikes“ zazářila motorka od italské Ducati, konkrétně model STREETFIGHTER V4S. Jde o novou modelovou řadu s výkonným čtyřválcovým motorem, která navazuje na Panigale V4. Motorku můžeme vnímat jako supersport bez kapoty a se širšími řídítky. Jde zkrátka o moderní naháč, kterému je těžké konkurovat.

Vítězem poslední kategorie „Klasik vč. chopperů a cruiserů“ se stal Harley-Davidson s modelem Low Rider® S. Tento nový zatmavený cruiser je agresivní jak na pohled, tak při jízdě. Vaše srdce si získá už jenom díky jedinečnému zvuku motoru Milwaukee-Eight 114.

Zvažujete nákup některého z modelů, které uspěly v anketě Motocykl roku 2020? Pak nepodceňujte nákup kvalitních motopneumatik, které mají velký vliv na jízdní vlastnosti stroje. Vyberte si z rozsáhlé nabídky motopneu a podívejte se i na nejnovější výsledky testů pneumatik, které vám výběr usnadní.

 

 

Pořídit pořádné motopneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Nahoru