Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Absolvovala vaše motorka všechny předepsané servisní a svolávací akce?

Pokud pravidelně nenavštěvujete autorizovaný servis, nebo si řešíte opravy motocyklu svépomocí, zpozorněte. Možná je i na vaši sérii motocyklu vyhlášena servisní nebo svolávací akce, o které nemáte ani tušení. Výrobci motorek usilují o to, aby jejich stroje byly bezchybné a nepředstavovaly životu nebezpečné riziko. Takové problémy se však často odhalí až na základě servisních statistik třeba i po letech používání a tisících ujetých kilometrů. O svolávací akci by vás měl výrobce motocyklu informovat. Problém však bývá u ojetých strojů pořízených z druhé ruky, kdy servisní středisko kontaktuje prvního majitele, k vám se však důležitá zpráva už nedostane.

Servis motorky v garáži

Pokud máte motorku z druhé ruky a navíc si ji třeba servisujete sami, je vysoká pravděpodobnost, že se k vám informace o servisních a svolávacích akcích nedostanou.

Rozdíl mezi servisní a svolávací akcí

Pokud výrobce motorky zjistí u některé z vyrobených sérií systémový problém technické povahy, zpravidla vyhlašuje servisní akci. Ta má vyřešit problém, který zhoršuje funkci nebo zkracuje životnost konkrétního komponentu. Může se jednat o kompletní výměny jednoho dílu, ale třeba jen o utažení matice. O servisních akcích vědí často jen autorizované servisy, které jsou napojené na oficiální databázi. Po zadání VIN kódu vašeho motocyklu se jim zobrazí informace o tom, co mají zkontrolovat nebo vyměnit. Vy jako zákazníci se o takovém zásahu často ani nedozvíte. Problém může být u neautorizovaných motoservisů, které na databázi výrobců nemusí být napojení.

Jiná situace nastává v případě vyhlášení tzv. svolávací akce. Výrobce má totiž povinnost v případě odhalení závažného nebezpečí svolávací akci vyhlásit a problém odstranit na vlastní náklady. Zatímco až do roku 2017 informovalo o svolávacích akcích Ministerstvo dopravy, v současné době má tuto povinnost sám výrobce, případně akreditovaný zástupce. Pokud jste dostali informaci o předepsané svolávací akci, rozhodně ji nepodceňujte a vyrazte do autorizovaného servisu, kde možný problém vyřeší.

O svolávací akci se často ani nedozvíte

Pokud jste si pořídili nový motocykl přímo od výrobce, resp. autorizovaného prodejce, máte po starostech. Jste vedeni v jeho databázi a v případě vyhlášení svolávací akce vás sám kontaktuje. Problém však bývá u motocyklů pořízených z druhé ruky. Informaci o svolávací akci totiž pravděpodobně obdrží původní majitel. Je jen na jeho vlastní vůli, bude-li vás kontaktovat. Téměř s jistotou pak nedostanete oficiální oznámení o svolávací akci v případě, že jste si koupili motocykl z dovozu.

Informace o svolávacích akcích si sami vyhledejte

Pokud jste si pořídili ojetý motocykl, jednou za čas zkontrolujte, není-li na vaši sérii svolávací akce vyhlášená. U některých výrobců je to jednoduché. Například značky Ducati nebo Honda mají na svých webových stránkách volně dostupnou databázi s možností online kontroly vašeho stroje. Stačí zadat VIN kód motocyklu.

Pokud výrobce informace o svolávacích akcích na webu neuvádí, budete muset zapátrat a nahlédnout do jiných databází. Nejjednodušším řešením je kontaktování autorizovaného servisu, který vás o svolávací akci na základě VIN kódu z technického průkazu informuje. Určitě nahlédněte i do evropského informačního systému RAPEX, který každý týden zveřejňuje seznam potenciálně nebezpečných výrobků, a to včetně motocyklů, příslušenství či pneumatik.

Svolávací akce se mohou týkat i motopneu

Riziko možné závady se může projevit nejen na samotném motocyklu, ale také na moto pneumatikách. I na ty mohou být vyhlášeny svolávací akce. V minulosti například vyhlásil výrobce Dunlop „svolávačku“ na některé výrobní série motopneu Trailmax Meridian.

Čas od času se samozřejmě objeví problémy také u pneumatik pro automobily. Zmiňme například oblíbený model Continental ContiPremiumContact 5, u kterého mohlo vlivem výrobní vady dojít k oddělení běhounu. Svolávací akce se však zpravidla týkají jen omezeného počtu výrobků, například v tomto případě šlo o pneumatiky v rozměru 215/60 R16 99H XL, které byly vyrobené ve 33. až 36. týdnu roku 2017.

Dlouhodobě spolupracujeme s předními světovými výrobci pneumatik, kteří nás o odhalených závadných sériích včas informují. Pokud si vyberete motopneu z naší nabídky, budete mít jistotu, že o případné svolávací akci budete vždy včas obeznámeni.

 

Vyberte si z nevyčerpatelné nabídky motopneu prověřených značek

 

Zdroj fotografií: Garin Chadwick, Unsplash

Nahoru