Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Autoškola 2022: Prošli byste přes nové otázky v testech?

Žadatelé o řidičský průkaz se v letošním roce musí připravit na sady otázek, které mají reflektovat aktuální dění v silničním provozu. Testy pro autoškoly začalo Ministerstvo dopravy aktualizovat už v minulém roce a letos se dočkají dalších změn. Proč nové otázky vznikly a poradili byste si s nimi i dnes? 

řidič za volantem na silnici v koloně

Čeká vás letos autoškola? Testy pro rok 2022 mají nové otázky a budou přibývat další.

Každý začínající řidič by měl být VZOR

Hlavním důvodem inovace testů pro autoškoly je zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Nové otázky uchazeče zasvětí do dopravních situací, se kterými se můžou reálně setkat, přičemž je důraz kladený hlavně na současný složitý provoz ve městech a krizové situace. Cílem je důkladná příprava začínajících řidičů, kteří by se měli stát VZORem:

  • Vzdělaným-,
  • Zdatným-,
  • Odpovědným-,
  • Řidičem, 

který má patřičné znalosti na to, aby dokázal předvídat, správně reagovat, ovládat auto a vyhodnotit důsledky svého chování na silnici. Ale, opakování je matka moudrosti, proto mají nové otázky sloužit také stávajícím řidičům, aby zůstali v kondici.

Nová generace testových otázek

Na tvorbě otázek se spolu s Ministerstvem dopravy podílela Asociace autoškol a Ředitelství služby dopravní policie, jejichž členové mají s danými situacemi každodenní praxi. Celkem je do „ostrého“ testování připravováno 100 nových otázek a 20 animací. 35 otázek zařadilo ministerstvo do testů už loni, od 13. února letošního roku dalších 35 se 3 video otázkami. Následující sady by se měly objevit v průběhu tohoto roku. Všechny otázky a odpovědi najdete na stránkách projektu Nová generace testových otázek. 

V rámci modernizace testů budou uchazeči muset zvládnout dopravní situace, ke kterým v provozu dnes a denně dochází. Kromě jízdy na sněhu, řízení ve zhoršených povětrnostních podmínkách nebo řešení složitějších situací na křižovatkách se v nových testech objevila i další zásadnější změna. 

Doposud se simulace všech dopravních situací odehrávaly za denního světla, nově jsou zasazené i do prostředí se sníženou viditelností. Student tak musí správně zareagovat na chodce bez reflexních prvků nebo možné nebezpečí střetu s protijedoucími vozidly ve tmě. 

řidič za volantem zastavuje před přechodem

Nové otázky pro rok 2022 mají začínající řidiče připravit na reálné situace v provozu.

Jak úspěšně zvládnout autoškolu? 

I přes nové sady otázek pro vás nemusí být autoškola strašákem. Systém testování se nemění, takže se stačí dobře připravit na teoretické a technické otázky, které musíte úspěšně zvládnout před jízdou. Kromě knih existují online testy se správnými odpověďmi a další aplikace k procvičování otázek. Jedinou změnou, která vešla loni v platnost, jsou pouhé 3 pokusy na jízdy. Kdyby vám to náhodou na první pokus nevyšlo, domluvte si kondiční jízdy. Dodají vám jistotu a napodruhé už to bude bez chybičky. 

K bezpečnému provozu na silnicích patří i kvalitní a funkční povinná výbava. Pro všechny případy ji raději zkontrolujte, aby pro vás ani prasklá žárovka nebyla problém.

 

Doplnit povinnou výbavu

 

Nahoru