Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Bezpečné předjíždění za všech okolností

Předjíždění je nedílnou součástí každé jízdy. Nesprávné nebo riskantní předjíždění však může mít doslova tragické následky. Jen loni bylo v období od ledna do listopadu v důsledku nesprávného předjíždění na českých silnicích způsobeno 1 240  nehod, které si vyžádaly 23 obětí. Jak tedy správně předjíždět a na co si dát pozor?

Auto předjíždí druhé

Znáte pravidla bezpečného předjíždění? Jejich zopakování jistě neuškodí.

Tipy jak správně předjíždět

Za nesprávným předjížděním většinou stojí špatný odhad, nepozornost nebo také rychlost. Řidiči se často spoléhají na štěstí a předjíždění i ve chvíli, kdy nemají jistotu, že proti nim nic nejede. Stejně tak neumí odhadnout dobu, jakou budou k předjíždění potřebovat. Jak tedy lze riziko předjíždění minimalizovat?

– Předjíždějte jen na přehledných místech a na takovou vzdálenost, v jaké máte dostatečný rozhled. Nikdy ne před zatáčkou nebo za horizontem. Stejně tak nepředjíždějte v husté mlze, za silného deště nebo sněžení. Auto jedoucí v protisměru může být špatně vidět a snadno byste jej mohli přehlédnout.

– Během předjíždění je důležité, abyste zachovali dostatečnou mezeru na rozjezd a zkontrolovali situaci před předjížděným autem i situaci za sebou. Může se stát, že se za vámi objeví auto, které už předjíždějící manévr zahájilo.

– Vždy používejte blinkry, aby i ostatní věděli, že se chystáte předjíždět.

– Předjíždějte rychle, ale opatrně.

– Zrychlovat začněte ve chvíli kdy nastane vhodný okamžik na předjíždění.

– Naučte se správně podřazovat a nebojte se motor roztočit do otáček, kde podává nejvyšší výkon. Výhodu mají majitelé automatů

– Pokud se po vyjetí ze svého pruhu situace v protisměru změní, zpomalte a počkejte na další vhodnou příležitost.

– Zaměřte se nejen na protijedoucí vozidlo, jeho vzdálenost a rychlost, ale také na vaše vlastní auto, jeho schopnosti a limity.

– Předvídejte chování ostatních.

– Větší jistotu a bezpečnost při předjíždění vám poskytnout i kvalitní pneumatiky. Věnujte jejich výběru dostatečnou péči.

Specifika předjíždění na motorce. Víte jaká to jsou?

Netřeba zdůrazňovat skutečnost, že motorkáři jsou jedním z nejzranitelnějších účastníků silničního provozu. Přestože se bezpečné předjíždění řídí stejnými pravidly jako je to v případě jízdy autem, existuje pár zásadních rozdílů. Pravidlem číslo jedna je neustále počítat s tím, že si vás řidič před vámi nevšimne a bude se chovat, jako byste za ním nejeli. Obzvláště důležitá je tedy opatrnost a předvídavost. Častou chybou při předjíždění na motorce bývá nezvládnutá rychlost. Předjíždějte jen ve chvíli kdy máte dostatečný výhled. Pokud se rychle blíží vozidlo v protisměru, raději počkejte. Pozor si dejte i na bezpečnou vzdálenost od auta před vámi, může se stát že znenadání zastaví nebo odbočí. 

Specifika předjíždění s dodávkou

Možná vás to překvapí, ale i jízda s dodávkou má svá specifika. Především v případě, pokud je plně naložená. Měli byste tedy vědět, jak se na silnici chová, čemu se při jízdě s ní raději vyvarovat a co si naopak ohlídat. Dodávka později zabírá a hůře brzdí, je delší, větší a v neposlední řadě i těžší. To jsou všechno skutečnosti, kterým je potřeba přizpůsobit styl jízdy. Při předjíždění vás může čekat nepříjemné překvapení v podobně bočního větru, ale taky delší doba předjíždění ve srovnání s osobním automobilem. Předjíždění si proto vždy důkladně promyslete a nezapomínejte ani na bezpečné rozestupy. 

Ať předjíždíte s dodávkou, nebo osobním autem, důležitá je i jeho dobrá ovladatelnost. A na to mají vliv kvalitní pneumatiky i celkový stav vozidla. Než tedy vyhodíte levý blinkr kvůli předjíždění, zhodnoťte, jak na tom vaše vozidlo je.

 

Pořídit nové pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru