Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Co je to autodiagnostika vozidla a jak vlastně probíhá?

V současné době je většina automobilů vybavena tzv. řídící jednotkou, která ovládá nejen motor, ale i brzdy, převodovku a další části vozidla. Řídící jednotka mimo jiné obsahuje i paměť závad a statistiky provozu. Pro přístup k těmto údajům slouží tzv. autodiagnostika. Jak taková diagnostika vypadá a co všechno díky ní můžete odhalit?

Automechanik provádí diagnostiku auta

Díky diagnostice můžete předejít poruchám a prodloužit tak životnost auta.

Co to vlastně autodiagnostika je?

Vážnější závadu automobilu obvykle poznáte podle toho, že se vám na palubní desce rozsvítí oranžová kontrolka motoru, která nezhasne do doby, dokud nedojde k odstranění závady. K odhalení závad a jejich oprav slouží tzv. autodiagnostika, pomocí které lze jednoduše přečíst informace o případných závadách, provést jejich opravu nebo zjistit některé další hodnoty a údaje z jednotlivých čidel, které odhalí lokalizaci chyby a určí její příčinu i řešení na bázi elektronického vyladění řídicích jednotek a definovaných továrních nastavení.

Autodiagnostika odhalí i potíže, které nejsou na první pohled vidět

Většina řídících jednotek v automobilech je dnes vybavena paměťovými závody, do kterých se ukládají informace o zjištěných závadách. Výhodou diagnostiky je, že díky ní lze poměrně snadno vyhodnotit i závady, které se objevují pouze sporadicky a  bez ní by se jen těžko odhadovaly. Výsledkem diagnostiky je načtení konkrétních informací o problémech vozu a jednotlivých čidel a modulů, které s její pomocí lze případně změnit a opravit. Nebo alespoň zjistit, na jakou chybu se zaměřit a co je potřeba opravit.

Jarní motoristická sezóna se blíží, nechte si u nás zkontrolovat váš vůz 

Zima je pomalu ale jistě za námi, a tak nastává vhodná příležitost nechat si zkontrolovat svůj vůz před nadcházející letní sezónou. Asi netřeba připomínat, že to základní, co byste měli po zimě udělat, je výměna zimních pneumatik za letní. Dovolíme si však připomenout, že jaro je ideální dobou k seřízení geometrie podvozku. Právě ten v zimě trpí v důsledku děr a výmolů na silnicích. Bezchybně seřízená geometrie vám zajistí rovnoměrné sjíždění pneumatik a tím prodlouží jejich životnost. Neváhejte a navštite náš autoservis, kde vám geometrii rádi zkontrolujeme. 

 

Objednat se do autoservisu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru