Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Co oči nevidí… aneb Proč je důležitý pravidelný servis stěračů?

Nachyluje se doba, kdy motoristy nečekají dobré výhledy. A teď nemáme na mysli rostoucí ceny pohonných hmot, ale situace, kdy se v plískanicích od aut jedoucích před námi bude prášit jako za kočárem a jako první schytá nános špíny smíchané s vodou, sněhem a solí čelní sklo. Proto je ten správný čas si připomenout, proč je důležité mít v pořádku stěrače a kdy je vyměnit. 

kontrola stěračů

V roce průměrném na srážky urazí stěrač asi 1600 km. 

Stěrače patří mezi jeden z nejdůležitějších bezpečnostních prvků, bez kterého se řidič neobejde, ať je léto nebo zima. A přesto je péče o ně stále podceňovaná, ne-li nulová. Většina řidičů je považuje za samozřejmost, o kterou se není potřeba příliš starat. Když je pak na cestě zastihne déšť, nedej bože po tmě za doprovodu protijedoucích světlometů, a stírané kapky připomínají spíš jeden velký mastný flek, začne se ozývat skučení a nadávky s dovětky, že nic nevidí. Je to ale pomyslně zdvižený prst pro jejich zodpovědnost. Se špatnými stěrači totiž může skončit špatně i samotná jízda.

Jak a proč se starat o stěrače

Abyste bezpečně dojeli do cíle, nestačí si jen zapnout pásy, věnovat se plně řízení a mít dobrý vzorek na pneumatikách. Důležitá je i péče o čelní sklo a kvalitní stěrače. Než dojde k datu jejich definitivní expirace, je dobré vědět, jak je udržovat v kondici. Především, udržujte stěrače v čistotě. Před každou jízdou zkontrolujte, jestli za nimi není spadané jehličí, listy, větvičky a jiné nečistoty, které by mohly při zapnutí stěračů způsobit poškrábání skla. Ideálně je otřete vlhkým hadříkem. 

Možná se vám to zdá jako malichernost, ale tato kontrola vám nezabere ani minutu. V druhé řadě se vyhněte stírání na sucho, abyste neponičili lišty stěrače, ale i okno, a používejte ostřikovače. A když přijde na řadu sníh a mráz, vytáhněte rukavice, škrabku a smetáček a zimní nadílku dokonale odstraňte. Kdyby se stalo, že budou stěrače k oknu přimrzlé, nepokoušejte se je odlepit, ale použijte rozmrazovací sprej. Mohli byste poničit, nebo dokonce utrhnout, gumičky. Při námraze stěrače ani nezkoušejte zapínat. Spálená pojistka nebo zlomené lišty za to opravdu nestojí. Nezapomeňte samozřejmě ani na zadní stěrač, pro který rovněž platí tento postup. 

péče o stěrače v zimě

V zimě obětujte pár minut času a dejte si záležet s odstraněním ledu a sněhu. 

Kdy měnit stěrače?

Možná je měníte pravidelně, možná si říkáte, že stěrače nejsou nic světoborného a neměnili jste je nikdy. Pokud patříte do druhé skupiny motoristů, pak vězte, že za vývojem stěračů stojí minimálně dva roky práce, protože musí splňovat vysoké nároky. K nim patří horký a chladný vzduch a náhlé výkyvy teplot nebo schopnost stírat velké množství vody při stání i vyšších rychlostech. 

Stěrače musí být odolné a gumičky perfektně přiléhat. Jakmile dojde k omezení funkčnosti, na oknech se při stírání začnou tvořit šmouhy a pruhy, přes které není dobře vidět, stěrače přestanou stírat na některých místech a nejednomu z nás se také stalo, že stěrače drhnou a poskakují po okně. Všechny tyto indicie jsou znamením, že je potřeba stěrače vyměnit. Obecně se doporučuje měnit je dvakrát do roka, před zimou a po zimě, kdy dostávají nejvíc zabrat.

VĚDĚLI JSTE, ŽE se k revitalizaci stěračů dřív používal brusný pásek na principu smirkového papíru, který se nalepil doprostřed okna a po uvedení stěračů do chodu zbrousil hrany gumiček tak, že byly jako nové?

Když už se rozhodnete vyměnit stěrače, myslete na to, že musíte pořídit takové, které na vaše auto skutečně patří. Každé auto je totiž jiné, má jiný tvar a velikost skla. Nemusíte se bát velkých investic, sada stěračů na celé auto vás přijde na pár set korun, na rozdíl od výměny poškrábaného čelního skla, která se pohybuje v řádech tisíců. 

Jaký typ stěrače vybrat?

Existují dva typy stěračů. Klasické ramínkové stěrače, kdy je v ramínku uchycena stírací gumička. Jejich nevýhodou je možnost koroze, která se často objevuje v pohyblivých částech a pak je potřeba kompletní výměna. Druhým typem jsou bezramínkové stěrače tvořené plastovou lištou, ke které je uchycená gumička. Na rozdíl od ramínkových si skvěle poradí s aerodynamickým odporem a zvládnou tak bezchybně stírat i za vysoké rychlosti. Ať už se rozhodnete pro jeden nebo druhý typ, raději se vyhněte nabídce hyper-supermarketů a neznačkovým produktům. Je lepší vsadit na kvalitu a trochu si připlatit, zvlášť když se jedná o položky, ze kterých vaše rodinná kasička nevykrvácí.

 

Nechybí vám v autě něco? Raději si překontrolujte povinnou výbavu, abyste nebyli na cestě zaskočení.

 

Dodat povinnou výbavu

 

Zdroje fotografií: Depositphotos.ocom

Nahoru