Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Co přinese zima u Michelinu?

Michelin dlouhodobě prokazuje, že umí vyrobit kvalitní pneumatiky, což se odráží i na jejich oblíbenosti a počtu prodaných kusů. Některé z osvědčených modelů nebo jejich inovované verze si dnes blíže představíme.

Historie francouzské firmy Michelin se píše už od roku 1888, kdy ji založili bratři André a Édouard Michelin. Do automobilového světa přispěla například vynálezem radiální pneumatiky, kterou dnes díky jejím vlastnostem používá většina výrobců pneumatik. Do povědomí mnoha lidí se také zapsal maskot firmy, bílý panáček Michelin Man.

 

Klasika pro osobní vozy

Jedněmi z nejznámějších zimních pneumatik posledních let se i díky svým kvalitám staly modely Michelin Alpin A4 a její mladší sestřička Michelin Alpin A5. Jsou určeny zejména pro vozy střední třídy a městské vozy a vynikají vysokým kilometrovým výkonem. Obě pneumatiky si velmi dobře vedly v různých testech evropských autoklubů. Alpin A4 získala druhé místo v testu ADAC za rok 2016 s rozměrem 185/65 R15. Její nástupkyně A5 se pak s parametry 225/50 R17 umístila také na druhém místě, tentokrát v testu časopisu AutoBild pro rok 2017. Ve sbírce mají obě pneumatiky i další výborná umístění v testech z předešlých let.

Pneumatiky Michelin

Pneumatiky Michelin jsou synonymem kvality už více než 100 let. Spolehlivě vás dovezou, kamkoli se v zimě vydáte.

 

Obujte své SUV, sportovní vůz či limuzínu

Dalšími modely francouzského pneumatikářského gigantu jsou Michelin Latitude Alpin pro běžné osobní vozy a Michelin Latitude Alpin LA2, který je určen pro vozy s pohonem 4×4 a SUV. Obě jsou to vysoce výkonné pneumatiky (UHP – Ultra High Performance). Ty se vyznačují tím, že mají vylepšenou konstrukci, jsou širší, lépe drží v zatáčkách a mají větší kilometrový nájezd i vyšší rychlostní index než běžné pneumatiky. Cestování s UHP pneumatikami je celkově komfortnější.

Pneumatiky Michelin Pilot Alpin PA4 patří do kategorie pneumatik, které jsou určeny především pro sportovní a velmi výkonné vozy. Vyrábí se buď s asymetrickým, či směrovým dezénem, který si vybrala automobilka Porsche pro své modely 911 a Boxter. O kvalitě svědčí i druhé místo v testech Sportscars 2017 nebo Automotorsport 2015.

Pneu Michelin Primacy Alpin PA3 disponuje díky asymetrickému dezénu  a několika typům lamel vysokým výkonem a skvělou trakcí na sněhu. Je určena pro limuzíny a vozy vyšší třídy.

 

Je libo pneu na celý rok?

Jako dobrá alternativa k zimnímu obutí se nabízí celoroční pneumatika Michelin CrossClimate+. Je unikátní v tom, že výrobce na to šel opačně než ostatní. Jiné celoroční pneumatiky jsou ve většině případů vyrobeny ze zimní směsi, která dobře funguje na mokru a disponuje prvky zlepšujícími jízdní vlastnosti na suchu. Ne tak Michelin CrossClimate+. Je to letní pneumatika navržená pro optimální výkon v létě, ale její vlastnosti na mokré vozovce při nižších teplotách jsou natolik kvalitní, že může být označena štítkem M+S a homologována i pro použití v zimě.

Michelin stále patří mezi největší světové výrobce pneumatik. Po celém světě vyrábí pneumatiky nejen pro osobní a nákladní vozy, ale obul třeba i obří Airbus A380 a do roku 2005 dodával pneumatiky i pro monoposty Formule 1.

 

Zdroj foto: Flickr.com

Nahoru