Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Co si pohlídat při pojištění auta?

Na majitele aut číhá v provozu i při parkování spousta nástrah, které dokážou pořádně provětrat peněženku. Pojištění vozu jim může přinést klidné spaní, ovšem jen v případě výběru kvalitního pojistného produktu. Ceny za povinné ručení i havarijní pojištění se u jednotlivých pojišťoven liší o stovky až tisíce korun, ale výběr toho nejlevnějšího se nemusí vyplatit. Před sjednáním pojištění si pročtěte podmínky a srovnejte jednotlivé parametry. Přečtěte si, co všechno si pohlídat.

Na co si dát pozor při pojištění auta

Při sjednávání pojištění myslete také na připojištění autoskel, které se mohou snadno poškodit například vlivem vandalismu. 

Pozor na limity pojistného plnění u povinného ručení

Podle zákona je minimální limit pojistného plnění stanoven na 35 milionů korun. Nejlevnější pojistné produkty se drží právě této zákonem stanovené hranice, která však v praxi nemusí dostačovat. Pokud zaviníte vážnou hromadnou dopravní nehodu nebo třeba způsobíte jiným řidičům zranění s doživotními následky, může se výše škody snadno přes tuto hranici přehoupnout.

Na pozoru by pak měli být zejména ti, kteří často cestují do zahraničí, kde může výše škody dosahovat astronomických čísel. Doporučujeme proto připlatit pár korun navíc a zřídit si povinné ručení s vyšším plněním. Standard se pohybuje kolem 50 milionů, výjimkou však nejsou ani pojistné produkty s krytím do výše 150 milionů korun.

Kvalitní asistenční služba vám přijde vhod

Součástí většiny pojistných produktů pro auta jsou asistenční služby, jejichž rozsah se však diametrálně liší. Promyslete si, jaké služby od asistenční služby požadujete a které naopak pravděpodobně nikdy nevyužijete.

Na trhu narazíte i na asistenční služby, jejichž součástí je odtah vozidla, zajištění náhradní dopravy, oprava vozidla v případě defektu na místě, dovoz náhradního paliva a podobně. Ne vždy má ale cenu asistenční služby reálně využívat. Máte-li například v autě opravnou sadu pneu, zvládnete defekt opravit během chvilky bez zdlouhavého čekání na příjezd asistenčního vozidla.

Při cestách do zahraničí si zjistěte, v kterých zemích a v jakém rozsahu bude asistenční služba dostupná. Také sledujte maximální limity, které mohou být nastavené velmi nízko.

Nenechte se zaskočit rozsahem havarijního pojištění

Stále vyhledávanějším pojistným produktem zejména u novějších modelů aut je havarijní pojištění, které pokrývá rizika nespadající do povinného ručení. Komplexní havarijko vás bude krýt před poškozením vozu vlastním zaviněním, živelní pohromou, vandalismem i krádeží nebo střetu ze zvěří.

U levnějších produktů může některý typ krytí chybět. Je to v pořádku, pokud o tom víte a nežijete v domnění, že vás pojištění chrání před všemi riziky. Vyjmutím rizika střetu se zvěří nebo krádeže se dá na pojištění samozřejmě ušetřit. Pokud například jezdíte jenom po městě, neměl by příplatek za riziko střetu se zvěří velký význam. Je jen na vás, do jaké míry chcete být před různými riziky chránění a kolik peněz jste ochotni investovat.

Sjednané havarijní pojištění aktualizujte

Při zřizování havarijního pojištění budete pojišťovně udávat průměrnou cenu vašeho vozu, od které se bude odvíjet i cena pojištění. Pokud necháte pojištění běžet několik let a cenu nebudete aktualizovat, cena bude víceméně stále stejná (bez přihlédnutí k bonusům), ale hodnota vozu bude stále klesat. Dojde-li po několika letech k plnění z havarijního pojištění, pojišťovna nebude vycházet z uvedené pořizovací, ale aktuální ceny.

Ve výsledku tak zaplatíte za pojištění zbytečně moc peněz a ani při totální škodě se nedostanete na udanou cenu vozu. Zajímavým produktem je připojištění GAP určené pro nová auta. Tento typ připojištění vám zaručí, že pro potřeby pojistného plnění bude instituce počítat s cenou nového auta po celé tři roky. Po této době však nemá smysl za připojištění připlácet, protože by se na vás v případě plnění stejně nevztahovalo.

Nezapomeňte na připojištění autoskel

Ani povinné ručení ani havarijní pojištění zpravidla nezahrnuje krytí v případě poškození autoskla. Právě čelní skla dostávají pořádně zabrat a vlivem vandalismu nebo náhody se snadno poškodí. Můžete mít sjednané i to nejdražší havarijko, ale pokud nezahrnuje připojištění čelních nebo dalších autoskel, budete muset opravu kompletně hradit ze své kapsy.

Při sjednání připojištění skel také budete mít na výběr z několika pojistných limitů. Levnější produkty jsou nastaveny třeba jen na hranici 5 tisíc Kč, za které poškozené autosklo vyměníte jen stěží. Zbytek pak budete muset doplatit ze svého. Není to nic neobvyklého, jen je třeba s tím počítat už při sjednání pojištění auta.

Promyslete si, které nadstandardní služby využijete

Pojišťovny se mezi sebou neustále předhání a snaží se klientům přinášet nové a nové služby, které jim zlepší pohodlí na cestách i úroveň bezpečnosti. Promyslete si, které z těchto služeb můžete v budoucnu reálně využít. Některé typy pojištění zahrnují například i pojištění ztráty klíčů, poškození či krádeže autosedačky, pojištění právní ochrany, úrazové připojištění nebo pojištění zavazadel.

Chcete-li mít jistotu, že vám bude v případě dopravní nehody plnění schváleno v maximální možné výši, nepodceňujte technický stav vozidla. Zaviníte-li například nehodu na ojetých pneumatikách, může vám pojišťovna plnění značně pokrátit, případně zcela odepřít. Ze zimních pneumatik vás na vozovce za každé situace podrží například pneu Continental, Michelin a další. Případně se podívejte na nezávislé testy pneumatik a vyberte takové, které budou vašim potřebám i finančním možnostem nejlépe vyhovovat.

 

Vybrat nové kvalitní pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru