Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Do čeho obout svoji mašinu?

V současnosti se na trhu můžete setkat s nejrůznějšími renomovanými výrobci moto pneumatik, kteří nabízí různé směsi od extrémně měkkých, které jsou vhodné na okruhové ježdění, až po modely zaměřené na kilometrovou výdrž. Přečtěte si, jaké vlastnosti mají jednotlivé pneumatiky.

Sportovní pneumatiky: pusťte se do závodění nebo jeďte na dlouhý výlet

Mají skvělou přilnavost, které však někdy dosáhnou až po odježdění 1 600 km. Cruiser a sportovní turistické pneumatiky se snaží najít ideální kompromis mezi přilnavostí a kilometrovou výdrží. Pneumatiky pro závodní účely mají nejvyšší stupeň přilnavosti v zatáčkách.

Tyto pneumatiky není dobré používat při běžném ježdění po ulici, protože tady nedosáhnou optimální teploty, která podporuje dobrou přilnavost. Klidně se může stát, že pneumatika nevyvine žádnou přilnavost, protože nemá dost času a nedosáhne takové rychlosti, aby se mohla rozehřát na správnou teplotu. Na závodech se optimální teploty dosahuje dříve, a to díky použití ohřívače pneumatik.

Sportovní turistické pneumatiky jsou vhodné pro dlouhé jízdy na rovince.

Sport street pneumatiky: řežte zatáčky hlava nehlava

Jsou určeny především pro agresivní jízdu řidičů, kteří rádi řežou zatáčky. Tyto pneumatiky sice nemají dlouhou životnost, ale mají dobrou trakci v zatáčení ve vysoké rychlosti. Dobré trakce dosahují, i když je chladněji. Pokud by se pneumatika rozehřála moc, může trakci úplně ztratit.

Track a Slick: dojeďte si pro výhru

Jsou určené pro závodění. Mohou mít více trojúhelníkový profil, který zaručuje větší kontaktní plochu během náklonů. Tyto pneumatiky nejsou vhodné na ježdění po městech nebo klasických silnicích. Obecně víme, že za těchto podmínek mají kratší životnost. Kvůli triangulaci pneumatiky je kontaktní plocha ve středu menší, a protože nemá téměř žádný vzorek, ztrácí na mokré ploše téměř veškerou přilnavost.

Tyto pneumatiky jsou vyrobeny z měkké kaučukové směsi a neposkytují tolik trakce jako turistické pneumatiky.

6506816491_75b89fdaa5_z

Pro závodění na mokré ploše budete potřebovat jiné pneu než na dlouhou jízdu po dálnici.

Off road pneumatiky: zdolejte bahno a výmoly

Jejich běhouny jsou hluboké a hrbolaté, a proto mají skvělou přilnavost ve ztížených podmínkách (písek, štěrk, bláto). Mezi odolné off road pneu patří například pneumatiky značky Michelin.

Pamatujte si, že tyhle pneumatiky mají tendenci být méně stabilní na zpevněných plochách. Při takovém terénu je dobré si kontrolovat stav pneumatiky. Přečtěte si, jak vyměnit pneu na motorce

32244875584_4db9a5756e_z

Hluboké a hrbolaté vzorky zajistí skvělou přilnavosti při ztížených podmínkách.

Turistické = cestovní pneumatiky: pro požitek z jízdy

Jsou vyrobeny z tvrdší gumy a mají delší životnost. Počítejte s tím, že poskytují méně přilnavosti než sportovní gumy za optimálních provozních teplot.  Jejich výhodou však je, že nabízejí větší přilnavost i při nižších teplotách, takže s nimi můžete jezdit i v chladných nebo zimních podmínkách. A pokud byste snad během vyjížďky moto pneu píchli, mějte po ruce kompaktní sadu na opravu defektu.

Potřebujete pomoct s výběrem pneumatik a dalšího příslušenství? Ozvěte se. Náš tým specialistů se o vás postará.

Zdroj foto: Flickr.com

Nahoru