Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Do kvalitního zabezpečení motorky se vyplatí investovat

Hned na úvod je třeba zdůraznit, že žádné zabezpečení motorky vám stoprocentně nezajistí, že si s ním zkušený zloděj neporadí. Krádež motocyklu ale lze natolik znepříjemnit, že můžete toto riziko alespoň maximálně eliminovat. Na trhu existuje nepřeberné množství řetězů, zámků a jiných „vychytávek“. Zdaleka ne všechny jsou však účinné – některé lze dokonce překonat za pár vteřin.

Výběr kvalitního zámku na motorku

Výběr kvalitního zámku je dobré nepodceňovat. Pokud je to možné, je lepší motorku připevnit k pevné konstrukci – například k pevnému plotu nebo ke sloupu.

 

Před pořízením zabezpečení motorky si položte otázku, zda ho budete používat pouze doma v garáži, nebo i na cestách. Pro každý případ se hodí jiné preventivní opatření.

Domácí zabezpečení motorky

I když máte motorku zdánlivě bezpečně uzamčenou v garáži, „práci“ zlodějům nijak zvlášť neztěžujete, pokud tedy okolí nehlídá smečka krvežíznivých dobrmanů. Máte-li motocykl v garáži, která je součástí zabezpečeného rodinného domu, máte výhodu. Pro zloděje jsou atraktivnější odlehlé nehlídané garáže, kde už si musíte se zabezpečením motorky dát větší práci.

Preventivní opatření by hlavně v druhém případě mělo být víceúrovňové. K dobře zajištěnému přístupu do garáže přidejte ještě řetěz z tvrzené oceli, který přivážete na jedné straně k oběma kolům a na druhé k pevné konstrukci, např. sloupu nebo kotvícímu oku v podlaze garáže. Řetěz je dobré opatřit také kvalitním zámkem odolným proti mechanickému poškození.

Při delším uskladnění přivázaného stroje zkontrolujte, zda moto pneumatiky nestojí na řetězu, nebo nejsou natlačeny k pevné konstrukci či použitému zámku. Zbytečně by se tak dlouhodobým tlakem deformovaly.

Zabezpečení motorky na cestách

Brát na dalekou cestu několikakilový řetěz a hledat každý den odpovídající konstrukci k ukotvení není zrovna komfortní systém zabezpečení motorky.

Často využívaným pomocníkem proti krádeži motorky je zámek na kotoučovou brzdu zabraňující otáčení kola. Odborníci doporučují pořízení této pomůcky na přední i zadní kotouč. A pro jistotu je lepší vybrat zámek opatřený i alarmem. Může se totiž stát, že místo zloděje zámek nachytá vás, jakmile na něj sami zapomenete.

Tento typ zabezpečení motorky se hodí na krátké zastávky, kdy se potřebujete jen na chvíli vzdálit. Jako jediné zajištění na delší dobu nepřítomnosti ho však nelze doporučit – je dobré ho použít v kombinaci s dalšími zabezpečovacími prvky.

Jak připravit motorku na dlouhou cestu?

Imobilizér známe spíše z automobilů, ale opatřit integrovaným elektronickým zařízením můžeme i motorku. Pokud do zapalování není vložen správný klíč, imobilizér zabrání nastartování motoru. V případě odcizení klíčků může majitel dokonce zablokovat startovací systém na dálku. Ovšem v případě, že je zlodějů víc a motocykl naloží do dodávky, nebude vám nic platný.

Co se bude hodit v každém případě?

Jste-li majitelem či majitelkou drahého motocyklu a nedělá vám problém investovat také do jeho zabezpečení, bude se vám hodit systém satelitního sledování motorky, který se namontuje do konstrukce na nenápadné místo. Aplikace vás na krádež stroje a jeho neoprávněný pohyb ihned upozorní a jednoduše vysleduje ujetou trasu i místo, kde se motorka právě nachází.

Stejně jako je tomu u dalších variant zabezpečení motorky, i u tohoto systému naleznete velké množství variant různých funkcí a kvality. Recenze uživatelů vám však při výběru mohou velmi pomoci.

O zabezpečení motorky už máte představu. Je nejvyšší čas naplánovat dovolenou na motorce! Nezapomeňte ale na kvalitní moto pneu, se kterými dostane jízda na motorce ten správný drajv.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru