Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Dopravní značky, které je v zimě nutné brát smrtelně vážně

Zima za volantem může být pro někoho dlouho očekávanou radostí z jízdy, většině řidičů však spíš dělá vrásky na čele, nejen proto, že si musí ráno přivstat, aby odmetli sníh z auta a odstranili námrazu ze skel. Při cestování v zimě je třeba dávat pozor dvojnásob. Nejen na situaci na silnici, ale i na dopravní značky. Jaké byste v zimě neměli za žádnou cenu podcenit?

výstražná dopravní značka v zimě

Dopravní značka „Jiné nebezpečí“ může použitím dodatkových tabulek v průběhu roku měnit význam.

Za dobrých povětrnostních podmínek může být jízda zimní krajinou dokonalá idylka. Pokud se k mrazivým teplotám přidá sněžení, zbystřete, plně se věnujte řízení a také sledujte dopravní značení, které může upozorňovat na možné nebezpečí. Předpokládáme, že máte všechny značky v malíku, ale opakování je matka moudrosti, zvlášť pokud se jedná o ty spojené přímo se zimou. Tady je přehled těch nejdůležitějších.

dopravní značka náledí

Dopravní značka A 24 s vločkou upozorňuje na nebezpečný úsek, kde se může vyskytovat náledí na vozovce.

Výstraha před náledím, mlhou a nebezpečím smyku

Když vás na cestě zastihne mlha, je to nepříjemná situace sama o sobě. O to víc, když do ní vjedete z ničeho nic. Často totiž upozornění na výskyt mlhy nezaregistrujete, protože dopravní značka je sama zahalená v mlze nebo úplně chybí. Ve většině případů se ale o tomto nebezpečí včas dozvíte z elektronických návěstních tabulí modernizovaných úseků silnic a dálnic. Když tedy uvidíte výstražnou dopravní značku A 26, na které auto vjíždí do mlhy, zbystřete a očekávejte možnost, že se v ní ocitnete i vy. 

Nejen na mlhou pokryté vozovce se můžete setkat také s výstrahou A 24, která upozorňuje na zvýšené nebezpečí výskytu náledí. Sundejte nohu z plynu, držte volant oběma rukama a mějte oči na stopkách. Kdybyste právě symbolu vločky nevěnovali zvýšenou pozornost, mohli byste se snadno dostat do smykut. Dopravní značku A 8, která varuje před nebezpečím smyku, můžete potkat i v letních měsících.

dopravní značka nebezpečí smyku

Do smyku se auto může dostat i v létě na namoklé vozovce.

Dopravní značka Zimní výbava vás bez zimních pneu dál nepustí

Příkazová značka C 15a se symbolem auta a vločky signalizuje, že dál v jízdě můžete pokračovat pouze se zimními pneumatikami, které musí mít minimální předepsanou hloubku dezénu – u vozidel do 3,5 tuny tedy 4 mm, nad 3,5 tuny pak 6 mm. A tato značka nepřestává platit za první křižovatkou, povinnost mít zimní pneumatiky ukončuje až značka C 15b, tedy Zimní výbava – konec. 

S tímto značením se setkáte převážně v horských oblastech, ale třeba i na dálnici D1 a platí celoročně. Tam, kde by na sněhu mohlo jít do tuhého, narazíte na dopravní značku C 5a, která přikazuje nasazení sněhových řetězů, pokud tedy vaše zimní obutí nemá zabudované protiskluzové hroty. Tuto povinnost opět ukončuje dopravní značka Sněhové řetězy – konec (C 5b). 

dopravní značka řetězy

Za touto značkou musí řidiči motorového vozidla o třech a více kolech pokračovat v jízdě pouze se sněhovými řetězy alespoň na dvou hnacích kolech.

Kdy je ještě třeba zbystřit?

Se zimou na silnicích se pojí především sníh ve všech myslitelných skupenstvích a ledovka. I když budou cesty ošetřené posypem, větší pozornost věnujte dodatkovým tabulkám, které informují o změně technologie posypu nebo o tom, že se silnice v zimě neudržuje. V tomto případě jsou sněhové řetězy víc než nutnost

Zvýšenou opatrnost věnujte i jízdě po mostech, které jsou více náchylnější k namrzání. Na to vás většinou upozorní modrý směrový sloupek (patník) podél cesty, případně modré odrazky podél středové dělicí čáry, které bývají i v jiných úsecích, kde hrozí námraza. A vyjet nebo sjet kopec označený 12%, nebo dokonce 16% nebezpečným stoupáním/klesáním, to může být taky pořádná fuška.

Nenechávejte nic náhodě a vybavte svůj vůz kvalitními zimními pneumatikami, které vás nestáhnou do příkopu a dovedou vás bezpečně do cíle.

Chci lepší zimní pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru