Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Enduro v Rumunsku? Vjezd do tamních lesů se komplikuje

Při plánování dovolené na terénním motocyklu měli mnozí motorkáři jasno. Bez většího rozmýšlení si zvolili jako destinaci Rumunsko, které se vyznačuje řadou off-roadových tras, krásnou přírodou i nízkými cenami za ubytování a stravování. Od 1. září 2020 však vešel v platnost nový Lesní zákon, který reguluje vjezd motorových vozidel mimo silnice. I když se vjezd do lesů na motorkách a čtyřkolkách komplikuje, není zcela zapovězený. Motodovolenou v Rumunsku si tak možná užijete i příští rok.

Motorka enduro na lesní cestě

Nový Lesní zákon sice reguluje jízdu mimo veřejné komunikace, i tak si ale můžete užít dovolenou na motorce s výhledem na rumunskou přírodu. Stačí si dobře prostudovat podmínky.

I veřejné cesty v Rumunsku jsou často off-roadové

Po schválení nového Lesního zákona nastala mezi českými i zahraničními motorkáři panika. Představa, že si v rumunských lesích už nikdy nezajezdí, jim nedávala spát. Po podrobnějším prostudování legislativních změn se však ukázalo, že to se zákazem až tak dramatické nebude. Je totiž důležité si uvědomit, že zákon reguluje pouze jízdu mimo veřejné silnice a týká se lesních cest, po kterých jezdí především těžaři dřeva.

V Rumunsku je velké množství oficiálních veřejných cest, které můžeme bez nadsázky označit za off-roadové. Prochází skrz lesy a jsou štěrkové nebo šotolinové. Těch se zákaz nijak netýká. Je třeba říct, že většina enduro průvodců obsahuje trasy vedené právě po těchto veřejných cestách. Musíte si však dávat pozor, abyste při jízdě na enduru neodbočili z veřejné cesty a nevjeli na cestu lesní. Zkrátka byste měli vědět, kudy přesně v terénu jedete. O nezapomenutelnou dovolenou na motorce po Rumunsku ale nepřijdete.

Do rumunského lesa v rámci organizované skupiny

V novém zákonu se nachází řada výjimek a upřesnění, díky kterým není vjezd do státních lesů zcela zapovězen. Výjimka totiž platí pro organizované sportovní, rekreační a turistické aktivity, které lze provádět pouze na lesních silnicích nebo na speciálně označených a schválených trasách.

Po schválení příslušnými orgány se tak mohou v Rumunsku stále konat enduro závody a organizovat motorkářské výjezdy v rámci početnějších skupin. Pokud si však budete chtít legálně zajezdit v srdci rumunských lesů, musíte se obrátit na některou z evropských cestovek, které nahlášené a organizované cesty pořádají. Patříte-li mezi vlky samotáře, spokojte se s veřejnými off-road silnicemi procházejícími skrz lesy.

Na cestu se připravte s dostatečným předstihem

Letošní motosezóna je pomalu u konce, už teď se ale můžete začít připravovat na příští rok. Chcete-li se vydat na dovolenou do Rumunska, začněte s plánováním co nejdříve. Pročtěte si všechny průvodce, a hlavně se podívejte, které cesty jsou veřejné, a které lesní. Pořiďte si opravnou sadu pneumatik, díky níž opravíte defekt třeba i uprostřed lesa. Bez pořádných enduro pneumatik pak na cesty po rumunských lesích rovnou zapomeňte.

Hodně se mluví o tom, že je s jízdou na enduru v Rumunsku konec. Skutečnost je však trochu jiná. I když jsou podmínky mnohem přísnější a motorkáři musí být ukázněnější, dovolenou uprostřed krásné přírody si zde užijí i v následujících letech.

 

Pořiďte si pneu na enduro

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru