Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Ergonomie sedadel v automobilu – luxus, nebo nezbytnost?

Věděli jste, že kvalita sedadel do značné míry ovlivňuje to, jak jsme spokojeni s koupeným vozidlem? Pro stále více řidičů je ergonomie sedadel stejně důležitá, neboť mají nezpochybnitelný vliv na bezpečnost. Zvláště pak na dlouhých cestách dokáží nepohodlná sedadla změnit projížďku v jinak skvělém autě doslova v utrpení. Stejně tak pohodlná sedadla dokáží i obyčejný vůz proměnit v luxusní kočár. Kteří výrobci patří z hlediska kvality sedadel mezi ty nejlepší?

Mladý muž sedící za volantem

Ergonomie sedadel bychom měli zohlednit již při výběru vozu. Pohodlí hraje totiž jednu z hlavních rolí v bezpečnosti jízdy.

Správné sezení v autě může předcházet mnoha zdravotním problémům

Často opomíjeným, ale přitom zcela zásadním kritériem při výběru nového automobilu je tzv. ergonomie daného vozu, která si klade za cíl zlepšovat zdraví, bezpečnost a výkonnost člověka prostřednictvím optimalizace postavení těla. Z dlouhodobého hlediska špatná poloha řidiče za volantem může způsobit nejen zdravotní problémy, jako je špatné držení těla a další nepříjemnosti (ztuhlý krk a šíje, bolesti bederní páteře, křeče v nohou), ale i zbytečnou dopravní nehodu v důsledku ztráty kontroly řidiče nad vozidlem.

Ergonomie jako jeden ze zásadních faktorů při výběru nového automobilu

Jak ale nejsnáze zjistit, že je konkrétní vozidlo vhodné i z ergonomického hlediska? Než se pro nějaký automobil rozhodnete, neváhejte se do něj ze všeho nejdříve posadit. Interiér vámi vybraného vozidla musí být snadno seřiditelný tak, abyste v něm bez problémů:

  • dosáhli pohodlně na volant, pedály a ovladače
  • měli dostatek prostoru kolem sebe
  • seděli dostatečně vysoko
  • měli neomezený výhled předním i postranními okny
  • viděli na všechna zrcátka

Je libo masáž?

Ve vysoce konkurenčním automobilovém průmyslu se interiéry vozů staly jedním z hlavních rozhodovacích kritérií při nákupu nového automobilu, a tak se konstruktéři více než dříve zaměřují na maximální komfort řidiče. Jedny z nejlépe hodnocených sedadel garantují německá luxusní auta, která kromě pohodlí nabízí i nevídaný počet funkcí. Příkladem jsou Audi A3 a Porsche Cayenne

Neskutečný komfort včetně relaxační polohy a masáže nabízejí například vozidla značek BMW,  Mercedes-Maybach třídy S, ale i špičkový model japonské značky Lexus LS 600h. Pohodlné a bezpečné jsou sedačky švédských značek Volvo a Saab, které zároveň drží tělo v zatáčkách.

Sedadla budoucnosti

Jak lze vidět, ergonomické faktory stále více doplňují prvky pasivní bezpečnosti, a tak automobilové sedačky už dávno nejsou jen kusem molitanu na kovovém základu. Masáží během jízdy to rozhodně nekončí. Například automobilka Jaguar Land Rover již nějakou dobu pracuje na vývoji nových sedadel s revoluční technologií, která si klade za cíl snižovat zdravotní rizika způsobená dlouhým sezením za volantem. V budoucnu by se mohla objevit i taková sedadla, která lze sklopit, aby si „řidič“ mohl během jízdy lehnout. Takové vymoženosti však budou možné až u plně autonomních vozů.

Nejen kvalitní sedadla, ale i kvalitní pneumatiky ročně zamezí stovkám nehod. Potřebujete nové? Neváhejte a prohlédněte si naši nabídku letních pneumatik od prověřených výrobců. 

 

Vybrat kvalitní letní pneumatiky

 

Zdroj fotografií: AZ pneu, Dephositphotos.com

Nahoru