Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak funguje Bosch Help Connect? Při nehodě motocyklu informuje záchranné složky

Při dopravní nehodě je každá minuta drahá. Čím dříve se podaří kontaktovat složky IZS, tím větší jsou šance na záchranu životů. Zatímco všechna evropská auta musí být od roku 2018 vybavena záchranným systémem, pro motocykly taková povinnost zatím neexistuje.

Nehoda motocyklu

Záchranný systém Bosch Help Connect dokáže rozpoznat dopravní nehodu a skrze aplikaci nainstalovanou v mobilním telefonu vyslat signál dispečinku.

Až donedávna podobný systém pro motorky v podstatě neexistoval (s výjimkou pilotních testů systému eCall). To se rozhodla změnit firma Bosch, která vloni představila Help Connect vyvinutý ve spolupráci s odborníky, kteří dopravní nehody vyšetřují. Pojďme si přiblížit, na jakém principu funguje a co vše umí.

Bosch Help Connect díky senzorům rozpozná skutečnou nehodu

Firma Bosch patří mezi přední výrobce elektronických jízdních asistentů, které dodává mnoha světovým výrobcům motocyklů. Nový Help Connect čerpá data ze stabilizačního systému MSC, který u svých strojů poprvé použila společnost KTM v roce 2013. Později začali systém využívat i další výrobci, například Ducati.

Help Connect zpracovává data z inerciální jednotky, která dokáže až stokrát za sekundu vyhodnotit změny v pohybu motorky. Díky pokročilým algoritmům systém rozezná opravdovou dopravní nehodu od pádu ze stojánku, a minimalizuje tak množství falešných poplachů.

Bez chytrého telefonu se neobejdete

Aby byl systém Bosch Help Connect funkční, musí se inerciální jednotka připojit k chytrému telefonu prostřednictvím Bluetooth rozhraní. V telefonu musíte mít tak nainstalovanou aplikaci Vivatar, prostřednictvím které budete systém spravovat.

Dojde-li k dopravní nehodě, jednotka vyšle signál do telefonu a přes aplikaci se automaticky spojí se servisním centrem Bosch. Dispečeři získají přesné informace o vaší poloze a pokud se jim nepodaří jezdce kontaktovat, informace okamžitě předávají záchranným složkám. Do aplikace může uživatel přidat také údaje o zdravotním stavu, které budou v případě potřeby předané záchranářům.

Aby byl záchranný systém funkční, musíte mít smartphone při každé jízdě u sebe. Velkou výhodou je, že se snímá poloha telefonu, nikoliv motocyklu. Bude-li mít motorkář telefon umístěný v bundě, podle GPS polohy jej záchranáři rychle najdou i v případě, že spadl z motorky a zůstal ležet na jiném místě.

Záchranný systém bude prozatím přístupný jen německým motorkářům

Bohužel bude ještě nějakou dobu trvat, než Bosch zprovozní systém v plném rozsahu a rozšíří pole působnosti i za hranice své domoviny. V tuto chvíli probíhá testování služby v ostrém provozu a po odladění bude záchranný systém k dispozici jen německým zákazníkům. Ti mohou s dispečery komunikovat buď v německém, nebo anglickém jazyce.

Služba však bude funkční i v případě, že motorkáři vyrazí na motodovolenou do jiné evropské země. Zpočátku bude spojení s dispečinkem možné i z území Rakouska, Belgie, Francie, Itálie a dalších sedmi zemí. Česká republika však na seznamu v tuto chvíli chybí. Pokud se Help Connect osvědčí, s velkou pravděpodobností se objeví i na dalších evropských trzích.

Moderní motocykly jsou pro tento krok technologicky připravené, stačí jen zprovoznit síť dispečerů a zajistit kvalitní zákaznický servis a propojení s IZS. Uvidíme, kdy se motorkářský anděl strážný dostane i k nám. Zatím se musíte spolehnout jen sami na sebe a riziko dopravní nehody minimalizovat co to jde. Začněte třeba výběrem nových motopneumatik, které vás podrží i v krizových situacích.

 

Vybrat kvalitní pneu na motorku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru