Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak na domácí přezutí na zimní pneu?

Přezutí na zimní pneu každý rok přichází ve stejnou dobu, přesto není nic těžkého jej omylem pustit z hlavy. Spousta řidičů zapomene na čas a později zjistí, že většina pneuservisů už má plno. Netřeba zoufat, výměna gum není žádná věda a s trochou šikovnosti ji zvládnete sami. Pokud patříte k těm, co si správným postupem výměny nejsou úplně jistí, přečtěte si náš článek a zjistěte, jak na to. A pro mazáky – zopakovat si základy přece nikdy neuškodí

Přezutí na zimní pneu

Troufáte si na přezutí zimních pneu svépomocí? Poradíme vám, jak na to.

Jaký je termín přezutí na zimní pneu?

Ze zákona musíte mít přezuto už od 1. listopadu, pokud je vozovka zasněžená nebo namrzlá, nebo to vzhledem k počasí můžete předpokládat. Jakmile se tedy začne teplota pohybovat okolo 7 °C, nastává ta správná chvíle. Když svůj vůz přezujete rovnou na začátku listopadu do zimních pneu, tak máte vystaráno až do 31. března dalšího roku.

Kdy je správný čas přezout na zimní pneu?

Co se týče rezervy, na tu zákon nemyslel. Pro případ nouzového dojetí se tak nebojte použít klidně letní pneu – pokuta vám nehrozí. Na místě je pouze opatrnost, protože letní gumy si se sněhovou nadílkou neporadí ani zdaleka tak dobře jako ty zimní.

Jaká jsou pravidla bezpečné jízdy v zimě?

Pneuservis má plno? Přezout můžete i doma

Nasaďte pracovní oblečení, ochranné rukavice a pokud se neštítíte většího pohodlí, použijte i nějakou podložku pod kolena – později vám poděkují.

Co potřebujete?

  • hever
  • zajišťovací klíny (případně i podpěry)
  • křížový klíč nebo rázový utahovák
  • momentový klíč

Jak na to?

Auto zaparkujte na rovince, kde je sucho, a zatáhněte ruční brzdu, ať se vyhnete nepříjemnému překvapení. Dejte zajišťovací klíny na opačnou stranu vozidla, než je měněné kolo. Umístěte hlavici heveru na vyznačené místo na podvozku a než začnete vůz zvedat, povolte šrouby kol. Poté vůz zvedněte a jestli chcete, můžete jej pro klid duše ještě zajistit podpěrami. Pokud nepatříte k trpělivějším kutilům, klidně si usnadněte práci rázovým utahovákem, který celý proces zrychlí.

Drží disk u náboje kola moc pevně? Pomozte si lehkým úderem, který disk uvolní. Očistěte náboj kola a poté na něj nasaďte kolo s obutou zimní pneumatikou. Pozičně dotáhněte šrouby do kříže, aby se kolo neviklalo, ale úplné dotáhnutí nechte na konec, až bude vozidlo koly spočívat opět na zemi. Nejlepším pomocníkem pro dotažení je zmíněný rázový utahovák – ušetří vám spoustu času a lopotění. Pomocí momentového klíče poté přesně utáhněte šrouby tak, jak je uvedeno v uživatelské příručce. Postup opakujte u každého kola a máte hotovo! Letní pneu si nezapomeňte poznačit třeba křídou, ať po zimě víte, kam která z nich patří.

Přece jen si na přezutí svépomocí netroufáte? Pak se neváhejte obrátit na nás. V našem odborném pneuservisu v Opavě bude váš auťák v těch nejlepších rukou. A pokud přemýšlíte nad tím, že by se vám hodily nové zimní gumy, navštivte náš e-shop a vyberte si z naší nabídky – vše máme skladem!

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru