Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak si užít zimní jízdu na motorce nebo skútru a nezmrznout

I když je moto sezóna v nedohlednu, přesto na silnicích čas od času potkáme i odvážné řidiče motocyklů a skútrů. Většina motorkářů uložila svůj stroj k zimnímu spánku už před mnoha týdny, jsou však i ti, kteří se jízdy nevzdají ani v tom nejchladnějším období. Zájem o zimní vyjížďky přitom stále roste. Chcete si zimní jízdu sami vyzkoušet? Pak nepodceňte pečlivou přípravu a pořádně se oblečte. V opačném případě pro vás nebude moto vyjížďka zážitkem, ale utrpením.

Jak si užít zimní jízdu na motorce

Na motocyklu si můžete užívat i v zimě, ale nesmíte zapomenout na kvalitní oblečení a následnou očistu stroje, než ho ustájíte v garáži.

Bez kvalitního oblečení se do zimní jízdy nepouštějte

Řízení motocyklu nebo skútru ve stavu, kdy se třesete zimou a prsty máte znecitlivělé mrazem, je nejen nepříjemné, ale především nebezpečné. Než v zimních měsících usednete na svůj stroj, pořádně se oblečte. Ochranu před větrem a nízkými teplotami vám zajistí kvalitní termoprádlo. Při jeho výběru sledujte, při jak nízkých teplotách zajistí spolehlivou ochranu. Prvotřídní funkční prádlo vyrobené z kombinace bavlny a umělých vláken je vhodné až do -20 °C. Oblíbené je nejen mezi příznivci zimních outdoorových sportů, ale i mezi motorkáři.

Koženou bundu vyměňte za dostatečně tlustou textilní, a to ideálně se zimní vložkou. Totéž platí v případě kalhot, které musí být vyztužené a nejlépe oteplené. Do motobot si navlečte tlustou teplou ponožku. Na trhu narazíte i na speciální vyhřívané oblečení a vložky do bot, ve kterých se budete cítit pohodlně při teplotách pod bodem mrazu.

Nejdůležitější jsou rukavice a helma

Největší pozornost věnujte výběru motorkářských rukavic a helmy. Na trhu jsou dostupné i speciální rukavice do nízkých teplot, které mají spojené dva a dva prsty. Daní za ochranu před mrazem a větrem je zhoršená manipulace. Než s takovými rukavicemi vyrazíte do plného provozu, ozkoušejte si je a naučte se s nimi řídit. Alternativou jsou zateplené vložky, které se vkládají do standardních moto rukavic.

Helma by pak měla být integrální s průduchy, které zajistí vstup a odvod vzduchu, a tak zabrání mlžení plexiskla. Na plexi můžete navíc nanést speciální přípravek zabraňující nadměrnému mlžení a rosení.

Deka na skútr? V Itálii běžná záležitost

Majitelé skútrů nedají dopustit na speciální deky, které se přehodí přes jezdce a ochrání ho od pasu dolů. I když může jízda s dekou působit komicky, zajistí zvýšenou ochranu a maximální pohodlí. Právě skútry vidíme na silnicích i v chladnějších měsících nejčastěji – majitelé je nevyužívají jen pro zábavu, plní jim funkci standardního dopravního prostředku. Na skútry s ochrannými dekami narazíte zejména v Itálii, kde je jejich celoroční využívání naprosto běžné.

Díky reflexním prvkům vás řidiči nepřehlédnou

Zimní jízda představuje řadu bezpečnostních rizik. Během zimy je totiž na cestách snížená viditelnost, řidiči aut navíc výskyt motorkářů nepředpokládají. Proto nepodceňujte ochranu v podobě použití reflexních prvků, kterými opatřete sebe i samotný motocykl. Nemáte-li moto oblečení s integrovanými reflexními prvky, přidejte si je dodatečně. Dobrou volbou je i nasazení reflexní vesty nebo elastických popruhů.

Zimní moto pneu není ze zákona povinné

Na rozdíl od řidičů automobilů nemají motorkáři zákonnou povinnost používat pro jízdu v zimě speciální zimní pneumatiky. Přesto se na trhu standardně objevují, a to zejména v provedení pro skútry. Příkladem jsou moto pneu Michelin City Grip Winter nebo Heidenau K66 Snowtex, které jsou pro jízdu při nízkých teplotách i na sněhu přímo stvořené.

Pokud nemáte v plánu vyrážet na zimní moto vyjížďky pravidelně, přezutí na zimní pneumatiky se vám spíš nevyplatí. Přesto si před cestou zkontrolujte jejich stav i hloubku dezénu. Pokud nejsou v nejlepší kondici, pořiďte si nové kvalitní moto pneu třeba už před začátkem sezóny a otestujte je v zimě.

Posypová sůl dokáže potrápit motocykly i skútry

Nejčastější chybou při zimních moto vyjížďkách je odstavení stroje bez důkladného vyčištění. Na motorce nebo skútru pak zůstanou zbytky posypové soli, které mohou napáchat velké škody. Agresivní soli degradují kvalitu laku, chromovaných dílů a dostanou-li se do útrob motocyklu nebo skútru, mohou poškodit i vnitřní mechanické části. Pokud se rozhodnete vyrazit na moto jízdu během zimy, před zaparkováním do garáže motorku nebo skútr pečlivě omyjte a vyčistěte. Údržbu provádějte i v případě, že na silnicích není souvislá pokrývka sněhu a stroj není viditelně znečištěný.

Zkraťte si čekání na další moto sezónu zimní jízdou. Nezapomeňte na kvalitní oblečení a vyrazte na cestu s novými moto pneumatikami, které vám vydrží tisíce kilometrů.

 

Obujte svůj stroj do nových moto pneu osvědčených značek!

 

Zdroj fotografie: Mauro Paillex, Unsplash

Nahoru