Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Skladování benzínu a nafty má svá pravidla. Dodržujete je?

I pohonné hmoty mají svou trvanlivost a jejich doba použitelnosti není věčná. Pokud jste se pod náporem růstu cen nafty a benzínu rozhodli natankovat nějaký ten litr do zásoby, přečtěte si, jak dlouho vydrží v kanystru nebo jestli při skladování neporušujete zákony nebo bezpečnostní pravidla.

jak skladovat pohonné hmoty

Děláte si zásoby pohonných hmot? Pak byste je měli správně skladovat.

Když ceny pohonných hmot klesají, mnozí řidiči vyráží k pumpám s kanystry a úmyslem ušetřit pár set korun. Dlouhodobé skladování nafty nebo benzínu ale ovlivňuje jeho kvalitu a původní záměr se tak může snadno prodražit. Nehledě na to, že překročením povoleného množství, které lze v garáži skladovat, dochází k porušení vyhlášky o požární bezpečnosti.

Při skladování hořlavin dodržujte normy a vyhlášky

Pohonné hmoty patří mezi nebezpečné hořlaviny, a proto je potřeba s nimi takto zacházet. Jestliže je v garáži uchováváte, měli byste je mít v uzavřených nádobách z dosahu slunečního svitu, a neměli byste je vystavovat otevřenému ohni. Rozhodně v jejich blízkosti nekuřte nebo nezapalujte svíčky. Benzínu totiž stačí ke vzplanutí pouhých 21 °C. Při této teplotě se z něj uvolňuje dostatečné množství par na to, aby se vzduchem vytvořily hořlavou směs.

Na skladování hořlavých látek včetně plynu se vztahuje

  • § 44 vyhlášky č. 246/2001 Sb. o požární prevenci,
  • ČSN 65 0201 – Hořlavé kapaliny, Provozovny a sklady,
  • ČSN EN 14470-1 (847520) – Protipožární bezpečnostní skříně.

V požadavcích na skladování zde hlavně zaznívá, že nesmíte skladovat pohonné hmoty ve společných a sklepních prostorách bytových domů nebo ubytovacích zařízeních. A v jednotlivých nebo řadových garážích můžete uložit nejvýše:

  • 40 litrů pohonných hmot pro osobní automobily, 
  • 80 litrů pro nákladní automobily
  • a 20 litrů olejů na jedno parkovací místo.

Jak dlouho vydrží benzín v kanystru?

Doporučenou dobu použitelnosti i podmínky skladování benzínu, nafty i ethanolu také opisuje ČSN 65 6500. Pohonné hmoty podle ní neztratí svou kvalitu až 2 roky, pokud:

  • je uchováte v certifikovaných nádobách bez přísunu vzduchu, 
  • odstíníte je od denního světla
  • a udržíte teplotu ve skladovací místnosti mezi 10 a 20 °C.

Podmínky v běžných garážích, ale nejsou ideální. U benzínu proto doporučujeme dodržet horní hranici použitelnosti 6 měsíců. Má to ale několik háčků. Během roku se totiž prodávají odlišné třídy benzínu v závislosti na roční době. Letní, přechodový nebo zimní byste tedy měli používat v daném období. 

Další překážkou jsou jeho chemické vlastnosti. Vlivem změn okolních teplot a vlhkosti vzduchu se z benzínu odpařují těkavé látky, což má vliv na startování. Ve špatně uzavřené nádobě může zase docházet ke kondenzaci vodní páry nebo oxidaci.

Místo půl roku se tedy raději řiďte horizontem 3 měsíců. Podle výrobců a ČSN EN 228 je to doba, po kterou si benzín uchovává své vlastnosti v běžných podmínkách. Určitě neplňte nádrž benzínem z kanystru, u kterého si nejste jistí stářím, nebo se v něm objevuje kal a jiné usazeniny.

jak nalít naftu z kanystru

Při skladování pohonných hmot v nehomologovaných nádobách neušetříte. Ztratí totiž rychleji své vlastnosti a můžete si poškodit i palivový systém.

Jak dlouho skladovat naftu?

S naftou je to o chlup jednodušší než s benzínem. Vydrží v kanystru zhruba jednou tak déle, ale na zhoršení kvality se může podepsat také okolní vlhkost nebo skladování na světle. I tady počítejte s tím, že u čerpacích stanic natankujete v průběhu roku letní, přechodovou, zimní nebo arktickou naftu. A tu, která vám od léta leží v garáži, v zimě do nádrže určitě nelijte. Doba použitelnosti skladované nafty se odvíjí i od jejího typu.

Klasická motorová nafta

Klasická nafta bez biosložek má podle normy ČSN 65 6500 záruční dobu 24 měsíců, ale stejně jako u benzínu pouze za předpokladu, že ji skladujete v daných podmínkách. Pokud se od ideálu vzdalují, můžete počítat zhruba s půlroční zárukou bez změny kvality. Rozhodující je ale reálný stav nafty. 

Než se ji rozhodnete z kanystru dotankovat, vylučte rizika jako obsah kalu, parafínu nebo mechanických nečistot. Naftu byste měli také jednou za čas promíchat a nejlépe už při plnění kanystrů doplnit aditivy. Prodloužíte tak její životnost a prospěje to i motoru vašeho vozu. 

Bionafta

Nafta s příměsí biosložky je na tom podstatně hůř. Přítomnost FAME (Fatty Acid Methyl Ester), která je ve všech státech EU do 7 % objemu, má negativní vliv na dobu skladovatelnosti. Výrobci doporučují tento typ nafty skladovat max. 4 měsíce. Tato alternativa pro ekologičtější provoz je totiž mnohem víc náchylná na vlhkost a ráda na sebe váže vodu. Spíš doporučujeme ji neskladovat a jezdit jen na zásoby v nádrži. 

Potrpíte si na spotřebu a ještě jste nepřezuli? Nejezděte přes léto na zimních a obujte svůj vůz do letních pneumatik, které oceníte i při nutnosti prudšího brzdění.

 

Vybrat nové letní pneu

 

Nahoru