Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak správně odtáhnout nepojízdné auto z vozovky?

Každý vášnivý motorista by měl mít ve své výbavě tažnou tyč nebo lano, pomocí kterých v případě nouze zvládne odtáhnout nepojízdný vůz z vozovky. Víte ale, jak auto správně odtáhnout a na co si dát při upevňování tažného lana či tyče pozor? Přečtěte si, na co byste měli myslet, než se do takové akce pustíte. 

Nasazování tažného lana na auto

Při upevňování tažného lana nezapomeňte také na červený praporek nebo štítek, kterým musí být lano označeno.

Z čeho na trhu vybírat a jaké jsou alternativy

Nepojízdné vozidlo jiným autem můžete táhnout s využitím tažného lana, které musí být uprostřed označeno červeným praporkem nebo štítkem o rozměru nejméně 300 x 300 mm, nebo s využitím tažné tyče. V obou případech však platí určitá pravidla, z nichž některá jsou součástí § 34 – Vlečení motorových vozidel, Zákona o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb. 

Bez ohledu na to, zda pro vlečení použijete tyč, nebo lano, musí být jeho délka taková, aby vzdálenost mezi tažným a taženým vozidlem nebyla větší než 6 metrů. V případě tyče nesmí být menší než 1 metr, v případě použití lana je to 2,5 metrů.

Tažné tyče existují v několika modifikacích, které se od sebe liší podle váhy vozidla, především toho tažného. Pro osobní vozy bohatě stačí tyč do 3,5 tuny. Pokud se rozhodnete pro pořízení tažné tyče, myslete na to, že by měla být označena příčnými červenými a bílými pruhy širokými 75 mm.

Dodávku na tažném laně neodtáhnete 

Tažná tyč nebo lano sice není povinnou výbavou vozidla, přesto se z praktických důvodů doporučuje alespoň jedno z nich vlastnit. Vzhledem k větší dostupnosti mnoho řidičů využívá k vlečení vozidla lano. Tažení auta na laně však vyžaduje určité zkušenosti, a i přesto se jedná o poměrně riskantní záležitost pro oba řidiče. Navíc běžná tažná lana se mohou používat pouze k vlečení vozidel o celkové hmotnosti do 1900 kg, tudíž nejsou vhodná pro vlečení velké dodávky apod. Z tohoto důvodu se považuje za výhodnější variantu použití tažné tyče.

Jak se používá tažná tyč?

Sada tažné tyče se skládá za tří částí, dvou koncových háků a jedné středové tyče, které se velmi snadno spojí. Celková délka je přibližně 1,5 metru, ale ve složeném stavu zabírá pouze 60 cm. Před sestavením tažné tyče nezapomeňte zkontrolovat jednotlivé díly, zda nedošlo k jejich poškození a zda správně fungují západky háků. Zároveň nezapomeňte zkontrolovat stav tažných ok u obou vozidel. Použití tažné tyče je velice jednoduché. Stačí spojit jednotlivé díly pomocí pérových kolíků a háky provléknout do jednotlivých ocelových oček na obou automobilech. 

Kdy zvážit pomoc asistenční služby

Ať už se rozhodnete pro tažení vozidla pomocí tyče či na lana, vždy se ujistěte, že technický stav vozidla vlečení vůbec dovoluje. Vlečené vozidlo nesmí svými závadami bezprostředně ohrožovat bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a nesmí poškozovat životní prostředí či vozovku. Pokud již dopředu víte, že se jedná o vážnější problém, zavolejte raději asistenční službu, která za vás vozidlo odtáhne do smluveného servisu, kde se o něj náležitě postarají. Odtah vozidla je vždy komplikovanou a nepříjemnou záležitostí. Ať už se proto vydáte kamkoliv, nezapomeňte se ujistit, že máte kvalitní pneumatiky, díky kterým lze nehodě v mnoha případech předejít.

 

Vybrat kvalitní pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru