Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak správně sedět v autě

Podle statistik stráví průměrný řidič za volantem čtyři roky svého života. To je dost dlouhá doba na to, abychom dbali zvýšené péče o své zdraví i bezpečnost. Přestože jsou moderní vozy vybaveny řadou bezpečnostních prvků, které chrání posádku, abychom se na ně však mohli spolehnout, je důležité věnovat pozornost i správnému sezení. Na co se zaměřit?

žena za volantem

Naučte se v autě dobře sedět.

Víte, jak správně sedět v autě?

Správná poloha za volantem závisí na tělesných proporcích i na konkrétním modelu vozidla. Obecně však lze říct, že při správném nastavení sedadla byste vždy měli mít dokonalý výhled na přístrojovou desku, vnitřní zpětné zrcátko, na silnici i na obě vnější zpětná zrcátka. Dále byste měli mít kyčle ve stejné výšce jako kolena a podsedák by měl být vzdálený tak, abyste i po plném sešlápnutí spojky (u automatu brzdy) měli stále mírně pokrčenou nohu. Výbornou pomůckou pro začínající řidiče je poloha, ve které máte oči asi v poloviční výšce čelního skla.

Poloha opěradla

Zásadou číslo jedna je úhel, který svírá opěradlo se sedákem. Ten by měl být v rozmezí 95 až 100 stupňů. A to z důvodu centra rovnováhy, které se právě v této poloze nachází. Díky pevně opřeným zádům vaše pánev pozná, kam se vozidlo stačí. Aby byl přenos informací co nejrychlejší a řidič mohl s dostatečným předstihem co nejlépe zareagovat na každou situaci, je potřeba sedět opravdu vzpřímeně.

Poloha volantu

S bezpečností souvisí i správné držení volantu a jeho poloha. Dobře posazený volant vám zajistí lepší schopnost rychlých manévrů při nečekaných situacích. Moderní volanty mají v poloze tzv. „tři čtvrtě na tři” ergonomické vybrání k umístění vašich rukou. Jiná poloha se z bezpečnostních důvodů nedoporučuje kvůli případnému vystřelení airbagu.

Opěrka hlavy

Pozornost věnujte i opěrce hlavy, která by měla při optimální poloze měla končit pět centimetrů nad temenem hlavy řidiče, neboť v případě čelního nárazu je tělo vymrštěno dopředu a následně se rychle vrací zpátky. Pokud by tedy byla opěrka hlavy příliš nízko, mohlo by dojít k poškození krční páteře. Správné nastavené  opěrky hlavy dodržujte i u ostatních pasažérů. 

Zpětná zrcátka

Důležitá je i poloha zpětných zrcátek, která by měla být nastavená tak, aby vám poskytla výhled na celé zadní sklo pro přímý pohled za sebe. Vnější pak napomáhají vykrýt nechvalně proslulé mrtvé úhly. Zrcátka se snažte nastavit tak, abyste v nich viděli prostor, kde se auta pohybují. V záběru byste měli vidět kousek boku auta pro lepší zorientování se v prostoru a tím si zajistíte i požadovaný výhled vedle sebe a za váš vůz.

Bezpečnostní pásy a airbag

Minimální vzdálenost mezi vámi a volantem by měla být 25–30 cm, což je vzdálenost potřebná k nafouknutí airbagu v případě autonehody. Příliš malá vzdálenost omezuje pohyb paží. Pokud navíc dojde k nehodě, může se stát, že se airbag nestihne rozbalit tak jak má. Špatné je i sezení daleko od volantu, což se může negativně projevit při vyhýbacích manévrech a v situacích, které vyžadují rychlou reakci. Řidič má pak sklony se k volantu přitahovat a předklánět, což zhoršuje se přesnost a rychlost reakce.

Kontrolujte sebe i ostatní

Vždy zkontrolujte, zda jsou připoutáni i ostatní členové posádky, obzvlášť pokud je vozidlo vybaveno airbagy. Správná funkce airbagu je totiž zaručena jen v kombinaci se zapnutými pásy. Výška pásu by měla být nastavená tak, aby co nejvíce obepínal tělo, neškrtil a nedřel. 

žena upíná dítě v sedačce

Dětskou sedačku do auta umístěte proti směru jízdy.

Kde má být umístěna dětská sedačka

Přeprava dětí se neobejde bez autosedačky, která je povinná od jejich narození až po dosažení výšky 150 cm a váhy 36 kilogramů. Ty nejmenší děti se umisťují do takzvaného vajíčka, které musí být umístěno proti směru jízdy, ideálně vpravo. Po směru jízdy může být dítě v autě usazeno po dosažení věku jednoho roku a váhy 9 až 18 kilogramů. Pro dítě je však mnohem bezpečnější sezení proti směru jízdy na zadním sedadle, proto by na něm měly být přepravovány děti a to i navzdory tomu, že bývá sedadlo spolujezdce vpředu vybaveno dětským zádržným systémem. Přední sedadlo se doporučuje používat spíše ve výjimečných případech. V tomto případě musí být deaktivován airbag.

Pro bezpečnou jízdu jsou kromě samotného jezdce a vybavení vozidla důležité  především pneumatiky. Potřebovali byste nové? Neváhejte a prohlédněte si naši nabídku zimních pneumatik od prověřených výrobců.

 

Koupit kvalitní pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru