Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak to, že Michelin, jako výrobce pneumatik, udílí hvězdy restauracím?

Michelin patří mezi jednoho z největších výrobců pneumatik. Prestiže spojené s touto značkou však dosahují i restaurace po celém světě. Michelin jim totiž rozdává hvězdy. Co mají pneumatiky společného s hodnocením gastronomie? Nahlédněte pod pokličku úspěchů bratří Michelinů.

Prvenství v počtu restaurací s michelinskými hvězdami si drží Japonsko. Na druhé pozici je Francie.

Prvenství v počtu restaurací s michelinskými hvězdami si drží Japonsko. Na druhé pozici je Francie.

Něco málo z historie značky Michelin

Továrna Michelin ve francouzském Clermont-Ferrand vyrobila své první pneumatiky v roce 1889, tehdy ji po svém dědovi převzali bratři Édouard a André Michelinové. Jako první vyrobili pneumatiky na jízdní kolo. Pneumatiky na auto sjížděly z výrobní linky až v roce 1895. 

O tři roky později vznikl světově známý maskot firmy pojmenovaný Bibendum, který v roce 2000 získal ocenění za nejlepší logo na světě. V průběhu první poloviny 20. století expandoval Michelin se svou výrobou do Itálie, USA, Španělska, ale i Československa. A v současnosti má po celém světě 117 výrobních závodů s produkcí +/- 200 milionů kusů pneumatik ročně.

Během své éry se firma nezabývala jen výrobou pneumatik na osobní vozy, ale dosáhla úspěchů i s pneumatikami na motorky, nákladní automobily a pracovní stroje. Dodnes se jejich produkty využívají také v letectví. 

V roce 1995 dokonce na pneumatikách Michelin přistál raketoplán. A nesmíme zapomenout ani na Formuli 1. V letech 1979 až 1984 obouval Michelin stáj Ferrari a po svém comebacku v roce 2000 dodával šest let Formuli 1 pneumatiky společně se značkou Bridgestone. 

Kromě toho se na Michelinu vítězilo v Moto GP, WRC nebo Endurace. Tyto důležité historické milníky a vlastnictví konkurenčních značek Kleber, Kormoran a evropské divize BFGoodrich dělá tuto firmu 2. největším výrobcem pneumatik na světě, kterého v roce 2006 předběhl Bridgestone.

Zrod michelinského průvodce

Možná jste nikdy nepřemýšleli nad tím, že pneumatiky Michelin a hodnocení michelinskou hvězdou spolu souvisí. Ale je to tak. Začalo to přirozeně při vzniku této firmy. Na francouzských silnicích se tehdy prohánělo ani ne 3000 vozů a bratři Michelinové toužili po vyšším zisku. Proto se snažili přimět co nejvíce lidí k cestování, které je nejpohodlnější díky automobilu a kvalitním pneumatikám

V té době neexistovalo žádné dopravní značení ani informace o tom, kde natankovat, opravit auto, nebo kam na cestách složit hlavu a se dobře najíst

V roce 1900 tak bratři Michelinové vydali svého prvního michelinského průvodce. Obsahoval soubor map včetně všech důležitých informací a od roku 1926 do něj začali propisovat i hvězdy. Zpočátku zavedli jen jednu, od roku 1931 fungoval už dnes zavedený systém 1, 2, 3, případně 0. 

Podle počtu hvězd se snadno zorientujete

  • Jedna hvězda = restaurace stojí za návštěvu, pokud jste v jejím okolí.
  • Dvě hvězdy = vynikající kuchyně, kvůli které stojí za to odbočit z cesty.
  • Tři hvězdy = výjimečná kuchyně, která stojí za samostatný výlet, ať je cesta dlouhá jakkoliv.

Hodnocení dodnes provádějí školení michelinští inspektoři, kteří pracují v utajení. Za rok navštíví asi 240 restaurací. Pokud některé z nich udělí hvězdu, musí se během 18 měsíců vrátit „na kontrolu“ a hodnocení aktualizovat. 

V Česku máme dvě restaurace s jednou hvězdou, které ji pravidelně obhajují. Jde o La Degustation Bohême Bourgeoise s šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem a Field Radka Kašpárka. Obě michelinské restaurace najdete v Praze. Na Slovensku bohužel žádná restaurace s michelinskou hvězdou není. Na vině ale není špatná gastronomie, spíš nedostatek inspektorů.

Bibendum neboli michelin man

Podle „Biba“ je pojmenováno také ocenění Bib Gourmand, které získávají restaurace i bistra za kvalitní kulinářský zážitek za rozumnou cenu.

Proč si vybrat pneumatiky Michelin?

Značka Michelin je ve světě pneumatik známá i jako velký hráč na poli inovací, protože investuje největší rozpočet do výzkumu a vývoje. Není proto divu, že se pravidelně umisťuje na předních příčkách testů letníchzimních i celoročních pneumatik. V přepočtu na evropské řidiče má obutí od Michelinu každý třetí. Ať už k nim patříte, nebo ne, zkontrolujte si svůj zimní vzorek. A pokud nesplňuje normu, raději gumy vyměňte, protože na jaro si ještě chvíli počkáme.

 

Vybrat pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru