Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Koně ze stáje Michelin – na kterého vsadit?

Stáj francouzského giganta Michelin je plná nadupaných černých hřebců, ze kterých přechází zrak. Opusťme ale dostihovou terminologii a pojďme k jádru věci – který typ pneu z obrovské plejády od Michelinu bude sedět právě vaší mašině a vyhoví všem požadavkům? Výrobce myslí na majitele supersportů, cestovních motocyklů, skútrů a mnoha dalších typů. Pojďme si společně projít TOP modely z různých kategorií. Výběr motopneumatik, na kterých urazíte tisíce kilometrů v jedné stopě s úsměvem na tváři, vám usnadníme.

motorka na silnici

Zjistěte, se kterým modelem motopneumatiky nešlápnete vedle.

Pneu z kategorie roadster – pohodová jízda na silnici i ve městě

Korzujete na mašině mezi městy, kličkujete v kolonách, ale chcete si užít i pohodlnou a bezpečnou jízda na okreskách nebo dálnicích? Pak se porozhlédněte po pneumatikách navržených s ohledem na všestranné využití a každodenní provoz.

Pneumatiky Michelin Road 5

Na pneumatikách Michelin Road 5 se nemusíte bát ani jízdy na mokré vozovce.

Do této kategorie patří oblíbená řada Michelin Road 5, která se vyznačuje perfektní ovladatelností ve všech režimech jízdy. Ve srovnání s konkurenty nabídne lepší přilnavost za mokra, díky které si bezpečnou jízdu užijete za jakéhokoliv počasí, ať už razíte do práce, nebo na dlouhý motovýlet. Pneu se pyšní vynikajícími jízdními vlastnostmi i díky použitému vzorku, který se směrem ke kostře rozšiřuje.

Možná hledáte univerzální, ale sportovněji laděné gumy, které si neutrhnou ostudu ani při jízdě na okruhu. V takovém případě budete nadšeni z řady Michelin Power Cup Evo, která zazáří i při mimořádně ostré silniční jízdě. Navržená je po vzoru skutečných okruhových gum. Je schválená pro silniční použití na motocyklech o objemu 300 ccm, takže s ní můžete vyrazit kamkoliv.

Pneumatiky pro výkonné supertourery

Jestli se řadíte mezi vyznavače dlouhých cest na motocyklu a současně máte některou ze silných mašin z kategorie GT (Grand Tour), musíte se vyzbrojit pneumatikami těžkého kalibru. I v tomto případě doporučíme výše zmíněnou řadu Road 5, ale v provedení GT. Silniční pneu Michelin Road 5 GT je totiž zkonstruovaná s ohledem na použití pro velké cestovní mašiny, které si žádají maximální přilnavost a velkou výdrž.

Výrobce hrdě vyzdvihuje dravost a vitalitu, a to i po 5 tisících ujetých kilometrech. Konstrukčně řada vychází z prověřených  pneu Pilot Road 4, které jsou také dostupné v klasickém i „GTčkovém“ provedení pro těžké a velmi výkonné supertourery. Čtyřková řada Road pneumatik od Michelinu se ale za své vlastnosti rozhodně stydět nemusí, vždyť uspěla v mnoha nezávislých testech. Samozřejmě je také levnější – pokud chcete ušetřit pár stovek, klidně do ní běžte.

Pilot Road 4

Pneu Pilot Road 4 jezdí ve znamení levně a kvalitně.

Řádění na okruhu s pneu od Michelin? Žádný problém!

Pokud píšeme o černých koních ze stáje Michelin, nesmíme zapomenout ani na ryze sportovní gumy pro ty nejrychlejší mašiny. V nejnovějším testu časopisu Motocykl si posvítili právě na sportovní pneumatiky, mezi kterými zazářily i Michelin Power 5. Při testu na litrové Yamaze YZF-R1 poskytla solidní zpětnou vazbu i ve studeném stavu a potěšila perfektní agilitou nebo přesností řízení. Na pneumatikách se budete cítit bezpečně i v ostrém náklonu a nerozhodí vás ani mokrá vozovka.

Power 5 ale není jediná ryze sportovní guma ze stáje Michelin. Neskutečně dravou jízdu si vychutnáte také s pneumatikami Michelin Power GP, které jsou navržené pro jízdu z 50 % po silnici a z 50 % na závodní dráze. O skvělou přilnavost a stabilitu se postará optimální rozložení směsi z kaučuku s obsahem sazí a oxidu křemičitého.

Michelin Power Gp

Když nevíte, kam vás cesta zavede, je nejlepší být připraven na všechno. A Michelin Power GP vám zajistí dokonalou a pohodlnou jízdu na silnici i závodní dráze.

Vyrazte na štěrk, písek i do bláta

Když chcete opustit pohodlí asfaltových cest a vyrazit do terénu, musíte zvolit vhodný typ obutí. Michelin má ve své stájí pneumatiky určené jako pro silniční endura, tak ryzí cross motocykly do nejdrsnějších podmínek.

V první kategorii bodují gumy z řady Anakee Adventure, které jsou navržené pro jízdu z 80 % na asfaltu a 20 % v terénu. Konstrukce přední a zadní pneu se navíc liší. Přední gumy mají na stranách tvrdší směs a na středu měkčí, díky čemuž se nesjíždí do špičky. U zadních pneu je tomu obráceně. Pro větší a silnější enduro stoje jsou pak ideální motopneumatiky Michelin Anakee Wild, které si vedou velmi dobře i při průjezdu měkčím terénem (blátem, pískem).

Příznivci motokrosu, kteří hledají pneu s pořádnými drapáky, by pak měli vsadit na černého koně jménem Michelin Tracker. Pneumatika za rozumný peníz si poradí se všemi typy povrchů, navíc je homologovaná i pro jízdu po silnici. Při přejezdu do terénu tak můžete kolem policejní hlídky prosvištět s klidným svědomím.

Tracker

S pneu Tracker si jízdu užijete v lese i na silnici.

U pneumatik pro cruisery a custom mašiny jde také o vzhled

Jízda na chopperu, cruiseru nebo vyšperkované custom mašině je součástí svérázného životního stylu. Vlastnosti pneumatik jsou samozřejmě zásadní, důležitou roli však hraje i jejich vzhled. Pneumatiky jsou ozdobou každé vyladěné krásky na dvou kolech a uvědomuje si to také Michelin. Proto do své stáje zařadil i na pohled krásná pneu stvořená pro tento typ motocyklů.

Konkrétně jde o řadu Commander III Cruiser s nádherným dezénem, solidní přilnavostí a dobrou ovladatelností. Podobně je na tom i Commander III Touring, která má méně agresivní vzory drážek (hůře odvádí vodu v trakci) a užší střed pro zvýšení kilometrového výkonu. Gumy s přívlastkem Touring jsou tak vhodné pro ty, kteří se chystají razit na delší cesty a vyžadují dlouhou životnost. Pokud vám jde o ovladatelnost za mokra, bude Cruiser lepší volbou.

Michelin CommanderIII Touring

Chystáte se na delší cestu a hlavní je pro vás životnost pneumatiky? Vsaďte na Touring.

I skútry si zaslouží solidní obutí

Prodeje skútrů rapidně rostou napříč Evropou, a tak se otázka výběru vhodných pneumatik dotýká stále více jezdců. Není překvapením, že i v této kategorii nabízí Michelin velmi solidní modely. Vždyť právě ve Francii má jízda na skútru bohatou tradici a je součástí městského životního stylu. Bez zbytečných řečí kolem doporučíme hned dvě řady, a to City Grip 2 a  Pilot Power 3 Scooter.  První cílí na běžné uživatele, kterým jde zejména o bezpečnost a přilnavost na jakémkoliv povrchu, druhá je laděná sportovněji a vhodná pro řidiče upřednostňující agilnější a dravější jízdu.

City Grip 2

Michelin nezapomíná ani na majitele skútrů.

Michelin si dává záležet na tom, aby pokryl potřeby motorkářů ve všech kategoriích. Nezáleží, jestli se ploužíte na padesátkovém skútru, nebo řádíte na litrové R1. Vždy dostanete to, co pro daný styl jízdy i konkrétní terén potřebujete.

Objevte pneu Michelin

 

Zdroj fotografií: AZ pneu

 

Nahoru