Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak vybírat minikaravan

Cestování s minikaravanem si dnes může užít opravdu každý, kdo má na svém vozidle tažné zařízení a vlastní řidičské oprávnění skupiny B. Má to však jeden háček. Jaký to je?

Karavan na louce

Nepoutejte se na jedno místo a vyrazte na cestu s minikaravanem.

Proč právě minikaravan

Minikaravany se od těch klasických liší především velikostí. Jsou menší, lehčí a jejich použití je o něco flexibilnější. Většinou mají oválný tvar a snadněji se táhnou, což umožňuje jejich zapojení i za menší či nízkovýkonová vozidla. Stejně tak jako za tříkolky, čtyřkolky či některé silnější motocykly. Další výhodou mini karavanů je, že díky nejvyšší povolené hmotnosti, která u většiny modelů především českých výrobců činí maximálně 750 kg, si po EU vystačíte s řidičským průkazem skupin B. 

Účelné vybavení bez zbytečností

Skromné poměry minikaravanu sice neumožňují rozdělení prostoru na více zón,  jak tomu bývá ve velkých karavanech, přesto v něm najdete vše potřebné. Standardně vybavený mini karavan disponuje velkým dvojlůžkem, na kterém se pohodlně vyspí dva dospělí a malé dítě. Některé modely se pyšní i dalšími vychytávkami jako je kuchyňka, venkovní sprcha nebo třeba gril. K minikaravanu lze pořídit i nafukovací stan pro posezení v deštivých dnech či vytvoření druhé ložnice.

Postel v minikaravanu

V minikaravanu se bez problému vyspí dva dospělí.

Minikaravan pro všechny cestovatele

Na českém trhu existuje hned několik firem nabízejících mini karavany, které se hodí spíše na kratší výlet a toulky přírodou. Ideální jsou pro nenáročné cestovatele, zvláště pak pro mladší páry, rybáře, lovce a vůbec pro všechny, kteří dávají přednost většímu komfortu a klidu, v porovnání s klasickým stanem. 

Jak vybrat váš vysněný minikaravan?

Než se pustíte do výběru vašeho vysněného mini karavanu, rozmyslete si, co od něj vlastně očekáváte. Hodláte s ním vyrazit jen jednou za čas na kratší výlet, nebo s ním plánujete projet celou Evropu? Na pár dní u vody vám mini karavan určitě vystačí, ale pokud v něm plánujete trávit dlouhé týdny, zvažte zdali pro vás nebude vhodnější klasický karavan nebo si alespoň dejte záležet na výběru vybavení. Vedle standardní výbavy lze minikaravan doplnit i o úložné skříňky, střešní a boční okna, nosiče na kola nebo solární panely pro přívod elektrické energie.

Za kolik lze minikaravan pořídit

Cena minikaravanu se odvíjí podle výbavy, ale i rozměrů a konstrukce. Kvalitní model plně dostačující pro běžné potřeby lze získat za 120 000 Kč s DPH. Pokud nemáte se spaním v karavanu zkušenosti, bude lepší, když si jej nejdříve vyzkoušíte. Možná zjistíte, že vám takový styl cestování vlastně vůbec nevyhovuje. Cena za půjčení se pochybuje kolem 700 Kč s DPH za noc. S rezervací ale neváhejte. Karavany a obytné vozy všeho druhu se letos prodávají a půjčují jako na běžícím pásu.

Na co si dát pozor

Při jízdě s mini karavanem je třeba dbát na provozní hmotnost přívěsu, která nesmí přesáhnout zákonem stanovených 750 kg a maximální přípustná hmotnost celé soupravy nesmí být vyšší než 4250 kg. Pro optimální stabilitu je velmi důležitá volba správných pneumatik. Pokud v minikaravanu převážíte těžší věci, nezapomeňte je rozložit rovnoměrně po celém karavanu, aby nebyl na jedné nebo druhé straně přetížen. Důležité také je nezapomínat na správnou rezervní pneumatiku, přičemž se musí jednat o stejný typ a rozměr, který máte obutý na karavanu. Bez ní  vám totiž hrozí pokuta. 

 

Pořídit nové pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru