Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak vybrat kufr na motorku

Ať už vyrážíte na motorce na dlouhé cesty, nebo si při krátké vyjížďce potřebujete jen zamknout helmu a odskočit si třeba do obchodu, dostatečně objemný a pevný kufr oceníte. Nemůžete si vybrat z pestré nabídky kufrů různých tvarů, velikostí i materiálů? Sepsali jsme pro vás několik užitečných tipů a rad, které vám volbu nejvhodnějšího typu usnadní.

Jak vybrat kufr na motorku

Kufry s velkým objemem oceníte především při dlouhých cestách a na dovolené. Na výběr máte hlavně z plastových nebo hliníkových.

Hliníkový kufr vyniká svou odolností

Hlavním kritériem výběru kufru na motorku je materiál. Ten byste měli volit s ohledem na styl jízdy a očekávané vlastnosti. Z hlediska odolnosti rozhodně vedou moto kufry vyrobené z hliníku, po nichž by měli sáhnout řidiči, kteří vyráží na dlouhé cesty, nebo jezdí ve zhoršeném terénu. Na první pohled jsou hliníkové kufry robustní a vydrží i při případném pádu. Zpravidla mají velké objemy, a tak do nich uložíte nejen přilbu, ale i oblečení a další vybavení.

Chystáte-li se na dovolenou na motorce, sáhněte právě po hliníkovém kufru. Kromě odolnosti a dostatku úložného prostoru oceníte i jeho multifunkční využití. Motorkáři jej s oblibou využívají také jako mobilní stolek, případně si na něj během delší zastávky sednou, aniž by museli vozit skládací křeslo. Na druhé straně se vzhledem k větším rozměrům příliš nehodí k motocyklům o menším výkonu. Při manipulaci a přenášení je pak třeba počítat i s vyšší hmotností.

Plastové kufry na motorku sluší i silničním motocyklům

Majitelé silničních cestovních motorek a skútrů dávají přednost plastovým kufrům. Ty jsou dostupné v různých tvarech a objemech, a tak svůj účel splní i při delších cestách. Ve srovnání s hliníkem nejsou tak odolné, a tak může při případném pádu dojít k jejich prasknutí.

Plastové kufry jsou na motorce obvykle umístěny po celou sezónu, nejsou vhodné pro časté přenášení a demontování. Jejich tvar bývá zaoblený, a tak mají i menší objemy. Ideální jsou pro uzamknutí přilby a menších osobních předmětů, využijete je i v městském provozu pro převážení nákupu. Jsou kompaktnější, nenarušují celistvý design motocyklu a dobře vypadají i na strojích o menším objemu.

Objem a nosnost

Jak v případě hliníkových, tak plastových kufrů na motorku máte na výběr z různých velikostí. Nejmenší kufry jsou určené jen pro jednu helmu, nic dalšího se do nich pak nevejde. I v případě plastových kufrů existují širší a vyšší modely, které pojmou i další vybavení či oblečení. Pro delší cesty si vybírejte právě mezi nimi. Myslete také na to, že kromě velikosti kufru je důležitým parametrem i jejich nosnost. Z tohoto hlediska opět vedou kufry z hliníku, které mají nosnost i 10 kg a více. V případě plastových modelů počítejte s přibližně poloviční nosností. Kufry na motorce rozhodně nepřetěžujte, hrozí jejich vylomení z nosné konstrukce a riziko pádu na vozovku během jízdy.

Zaměřte se na konstrukci ploten a držáků

Kromě samotné konstrukce kufru myslete i na montážní držáky nebo plotny, které zajišťují stabilní upevnění. Standardní plastové kufry mají i plotny vyrobené z plastu – ani ty se nesmí přetěžovat. V případě robustních hliníkových kufrů narazíte na modely s ocelovými držáky, které se postarají o bezpečné zajištění kufru umístěného na nosiči i po stranách.

Myslete na to, že každý výrobce využívá jiný způsob upevnění kufrů. Zvolený typ kufru proto musí být s plotnou či držákem kompatibilní. Pokud však máte starší kufry s původní plotnou od stejného výrobce, můžete je pro upevnění nového typu využít. Nezapomeňte, že i úchytné systémy mají stanovenou nosnost, kterou je potřeba dodržovat.

Kufry můžete doplnit také o další úložné prostory na motorku – brašny, tašky nebo vozíky. Chcete-li převážet větší množství nářadí, moto vybavení, oblečení nebo jiných předmětů, pořiďte si hned několik kufrů nebo brašen dostatečných rozměrů. Nezapomeňte, že musíte mít během jízdy vždy po ruce i povinnou výbavu. Pokud máte pod sedadlem málo místa, uschovejte ji právě do kufru nebo jiného typu úložného prostoru.

Kromě kufrů vás jistě budou zajímat i další novinky pro rok 2020, které si pro vás výrobci připravili. A do nové sezóny byste neměli myslet jen na komfort, ale také na vlastní bezpečí. Jak jsou na tom vaše pneumatiky? Nemají už sjetý vzorek?

 

Nastartujte novou sezónu s kvalitními moto pneumatikami!

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru