Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jaký tlakoměr pořídit do auta a proč se péči o pneumatiky vyplatí nepodceňovat?

Pneumatiky jsou jediným přímým spojením mezi automobilem a vozovkou. Chcete, aby vám vydržely co nejdéle? Pak se kromě kvalitních pneumatik vyplatí pořídit i dobrý tlakoměr. Proč je péče o pneumatiky tak důležitá a vyplatí se ji nepodceňovat?

Měření tlaku v pneumatikách

Víte, proč se vyplatí pravidelná kontrola tlaku v pneumatikách?

Proč se péči o pneumatiky vyplatí nepodceňovat? 

Výměnou starých pneumatik za nové péče o ně rozhodně nekončí. Právě tlak a jejich pravidelná údržba rozhodují o tom, jak dlouho a jak bezpečně na nich budete jezdit. Přestože se však jedná o krátký a nenáročný proces, spousta řidičů jej zanedbává. Což je ale velká chyba, neboť správně nahuštěné pneumatiky lépe drží na silnici, mají kratší brzdnou dráhu, sjíždí se rovnoměrně a pozvolna, a právě díky tomu i vydrží déle. Navíc vám v dlouhodobém horizontu mohou ušetřit nemalé peníze.

Jak zjistit správný tlak v pneumatikách

Správnou hodnotu tlaku v předních a zadních pneumatikách udává výrobce vozidla. Jeho doporučenou hodnotu najdete v uživatelské příručce vozidla. Často nálepku s těmito údaji naleznete také na vnitřní straně dveří u řidiče.

Jak tlak v pneumatikách zkontrolovat?

Měření tlaku v pneumatikách se doporučuje provádět každé dva týdny a před každou delší cestou. Tlak je nejlepší měřit před jízdou a za studena. Pokud jsou pneumatiky příliš zahřáté, může být naměřená hodnota chybná. Často se vedou spory o tom, zda by měl být tlak v zimních nebo celoročních pneumatikách jiný než v letních. Realita je však taková, že se údaje o tlaku v pneumatikách pro automobil v zimě v zásadě nemění.

Automechanik měří tlak v pneumatikách

Zkontrolovat tlak byste měli ideálně každé dva týdny a před každou delší cestou.

Jak jednoduše změřit tlak v pneumatikách

Na trhu dnes existuje celá řada zařízení určených pro kontrolu tlaku v pneumatikách. Podle ukazatelů je lze rozdělit na: 

  • Analogové, jež patří k nejlevnějším a paradoxně i k nejpřesnějším.
  • Digitální, které jsou vybaveny podsvíceným displejem. Bývají dražší a měření s nimi nebývá až tak moc přesné. 

Mnoho měřičů tlaku bývá navíc vybaveno měřičem dezénu, a tak kromě kontroly tlaku, můžete zkontrolovat i hloubku dezénu pneumatik.

Systém kontroly tlaku v pneumatikách

Požadavky na nově vyráběné vozy se neustále stupňují. Od roku 2014 vstoupilo v platnost nové nařízení Evropské unie, na základě kterého mají výrobci vozů povinnost vybavit své vozy systémem kontroly tlaku TPMS (Tyre Pressure Monitoring System). Tento systém nepřetržitě sleduje tlak v pneumatikách, a pokud jeho hodnota klesne pod určitou úroveň, rozsvítí se kontrolka tlaku v pneumatikách, která řidiče na nesprávný tlak v pneumatikách upozorní. Často si této kontrolky můžete všimnout při výměně pneumatik.

 

Vybrat kvalitní pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru