Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jsme hlavním regionálním partnerem basketbalového týmu BK Opava

Opavský basketbal šlape jako švýcarské hodinky. Mužské áčko se sice během loňské sezony docela trápilo, ale nakonec to dotáhlo až na špici České ligy. Navíc se pravidelně účastní evropských pohárů. BK Opava však zároveň nezapomíná ani na poctivou práci s mládeží, když se pečlivě stará o stovky sportuchtivých dětí. Těchto aktivit si všimla i naše firma. Od sezony 2022/2023 jsme hlavním regionálním partnerem BK Opava a na spolupráci jsme se dohodli i pro sezonu následující.

Vítězné foto BK Opava 2022/2023

Tým BK Opava to v sezoně 2022/2023 dotáhl na stupínek nejvyšší – stal se mistrem ligy Kooperativa NBL.

Na začátku spolupráce stálo přátelství

Zárodky společného projektu AZ pneu a BK Opava hledejte v dlouhodobém kamarádství Pavla Petrušky (majitel AZ pneu) a Petra Czudka (sportovní ředitel a trenér BK Opava), kteří jsou bývalými spolužáky z gymnázia. 

„V létě jsme se viděli v Raduni na dni obce, kde jsme se před koncertem skupiny Citron dali do řeči. Krátce jsme si povídali o opavském basketu, když Pavla nezajímalo pouze áčko, ale vlastně všechno dění kolem klubu. Snažil jsem se mu vysvětlit, jak fungujeme. Pavla to zaujalo, takže jsme si domluvili společný oběd, na kterém se začala rýsovat možná spolupráce. Postupem času se vše konkretizovalo a pořád se na to nabalují nové věci. Je to živý organismus,“ prozradil Petr Czudek.

Roztleskávačky na zápase týmu BK Opava

V přestávkách zápasů diváky hecují vystoupení roztleskávaček.

Svůj pohled na celou věc nabídl i Pavel Petruška, který přiznal, že bedlivě sleduje celou hráčskou i trenérskou kariéru svého někdejšího spolužáka. A Petr Czudek je spojený doslova pupeční šnůrou právě s opavským basketbalem. 

„Vždycky mě zajímalo, jak to klub dělá, že takhle šlape. Překvapilo mě, kolik práce a úsilí stojí za celou organizací a hlavně za sháněním peněz pro chod klubu. Když jsem to slyšel, tak jsem si říkal, že BK Opava musíme podpořit. Klub hlavně příkladně pracuje s mládeží. Jde poznat, že tam působí šikovní lidé. Snaží se děti motivovat ke sportu, což je v dnešní době velice důležité a mě osobně to hodně zaujalo. Když jsem se dozvěděl, že basketbaloví trenéři ve volném čase chodí do základních škol a v přípravkách pracují s dětmi, tak jsem si říkal, že klubu musíme finančně pomoct. Opavský basketbal má skutečné skvělé jméno, což

je i pro děti velká motivace a mně to zapadá do té celkové skládačky. Navíc jsme si ve firmě říkali, že už jsme dlouho nic nedělali přímo pro obyvatele Opavy. Chtěli jsme se přidat k dobré věci,“ shrnul Pavel Petruška důvody, které ho vedly k navázání spolupráce s BK Opava.

Na základních školách fungují basketbalové přípravky

Pavlu Petruškovi se zalíbil především systém basketbalových přípravek na základních školách, který funguje již více než deset let. Týká se deseti základních škol a přibližně 250 dětí.

 „Supluje to vlastně tělocvik, který je celorepublikově na nižším stupni v tristním stavu. Podle mého názoru by učitelé tělocviku na vyšším stupni měli učit i na nižším stupni a více s dětmi rozvíjet pohybové aktivity. Učitelé nižších stupňů většinou nejsou pro tělocvik proškoleni. My jsme si řekli, že to takhle nenecháme. S pomocí města jsme do toho nasypali peníze a rozjel se projekt basketbalových přípravek, kam dodáváme trenéry. Děti prvních a druhých tříd si v rámci školního kroužku na dobrovolné bázi něco vyzkoušejí. Rodiče to nic nestojí, dítě vezmeme z družiny a pak ho tam zase vrátíme, takže s tím nemají žádné starosti. Navíc na konci roku bude mít každá škola vystoupení v poločase některého z našich zápasů. Celé to stojí zhruba 800 tisíc korun ročně, za což bych měl i reprezentanta, ale my rádi podporujeme mládež, protože barák se má správně stavět odspodu,“ zdůraznil Petr Czudek.

Mladá generace basketbalového týmu BK Opava

Ve věkových kategoriích U11 až U19 hraje basketbal za BK Opava zhruba 250 dětí.

Pokud členy školních basketbalových přípravek tento sport zaujme, tak přechází přímo pod křídla BK Opava. „Máme věkové kategorie U11 až U19, kde působí dalších přibližně 250 dětí, takže celkově se staráme asi o pět stovek dětí. Naši mládež se snažíme hodně propojovat s áčkem, aby si třeba na Kubu Šiřinu mohli kluci přímo sáhnout. Sa-

mozřejmě nemůžu opomenout ani rezervní tým. Dále pak spolupracujeme s okolními kluby, například s Krnovem. A mám velkou radost z toho, že spousta našich odchovanců se uchytí třeba v Praze, kde žijí, ale nezapomínají na své opavské kořeny. Jsem rád, že jsme jim něco předali,“ pousmál se Petr Czudek.

Partnerství pokračuje i po roce

S BK Opava jsme se na začátku dohodli na roční spolupráci. Vzhledem k tomu, jak byla loňská sezona úspěšná, i když si tým musel na mistrovský vrchol prošlapat náročnou cestičku, dohodli jsme se na pokračování partnerství i v sezoně 2023/2024.

„Podpory AZ pneu si velice vážíme. Nejsme totiž ještě tak silní, abychom se ufinancovali sami jen ze vstupného a prodeje reklamních předmětů. Do sportu se peníze shání velice složitě. Jsme prostě rádi za každou korunu. Je to ale zároveň pro nás velký závazek, abychom byli úspěšní. Jen takto můžeme motivovat děti, aby si vybraly právě basketbal a zároveň naše sponzory a fanoušky, aby nám zachovali přízeň. Líbí se mi, že si od AZ pneu můžeme něco vzít, protože na trhu úspěšně funguje spoustu let. Pracuje například výborně se sociálními sítěmi, kde se i my chceme posunovat. Chceme si pomoct navzájem,“ uvedl Petr Czudek. 

Kromě přímé finanční podpory se spolupráce projevuje i řadou benefitů, které poskytujeme. „Všichni členové BK Opava mají u nás zvýhodněné nákupy. Také pro fanoušky jsme loni připravili soutěž o 5000 korun na nákup pneumatik a rozdali jsme deset poukázek v hodnotě 300 korun na přezutí vozidla. Slevy získali také držitelé speciálních permanentních vstupenek Opavská Pětka. Tímhle způsobem jsme ocenili jejich sounáležitost s klubem. Prostřednictvím našich sociálních sítí budeme zvát zákazníky k návštěvě zápasů, vyrobili jsme také trička s potiskem AZ pneu a BK Opava, která rozdáváme v rámci soutěží,“ prozradil Pavel Petruška, majitel AZ pneu, jejíž loga zdobí palubovku víceúčelové haly. Reklamní bannery společnosti lze spatřit i v jejích ochozech.

Heja Opava! Ještě jednou gratulujeme k mistrovskému titulu a přejeme týmu, aby na něj navázal i v sezoně nadcházející!

 

AZ pneu.cz

 

Zdroj fotografií: BK Opava
Video: AZ pneu

Nahoru