Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jsou staré pneumatiky nebezpečné?

Stáří pneumatik má vliv na délku brzdné dráhy nebo míru přilnavosti. Čím jsou starší, resp. opotřebovanější, tím je jízda nebezpečnější. Přečtěte si, jak poznáte, že jsou pneumatiky zralé na výměnu a jaká rizika vám se starými plášti hrozí. V článku najdete i tipy na prodloužení životnosti pneumatik.

Opotřebený běhoun pneumatiky

Hloubka dezénu pneumatik má zásadní vliv na jejich jízdní vlastnosti. Pravidelně ho proto kontrolujte.

Jak poznáte stáří pneumatik?

Kdy byla pneumatika vyrobená? To zjistíte z údaje na její bočnici. Nachází se tu tzv. označení DOT, které se skládá z údajů o výrobci a místu a datu výroby. Pro vás jako uživatele je důležité především poslední čtyřčíslí. To značí týden a rok výroby. Např. číslo 1722 znamená, že pneumatika byla vyrobená v 17. týdnu roku 2022. Provozní stáří pneumatik se pohybuje okolo 5 let.

Přečtěte si také: Vše o DOT pneumatiky a kdy začíná pneumatika skutečně stárnout? >>

O bezpečnosti jízdy rozhoduje skutečný stav pneumatik

Kromě údaje DOT by vás měla zajímat i míra opotřebení běhounu. Minimální hloubka dezénu je stanovena zákonem – 1,6 mm u letních pneumatik a 4 mm u zimních pneumatik. V případě, že jezdíte na celoročních pneumatikách, musí hloubka jejich vzorku odpovídat danému ročnímu období. 

Většina výrobců pneumatik umisťuje na bočnice značení pod zkratkou TWI, které vám usnadní nalezení indikátoru opotřebení mezi drážkami. Jeho výška je shodná s předepsanou minimální hloubkou dezénu. Pneumatiky byste měli vyměnit dřív, než je sjedete na tuto hranici, abyste se zbytečně nedostali do nebezpečné situace. Další indicií k pořízení nových plášťů jsou viditelné praskliny či jiné mechanické poškození.

Přečtěte si také: Nepoznáte sjeté pneumatiky? Koledujete si o malér. >>

Rizika spojená s jízdou na starých pneumatikách

Se stářím pneumatik klesá bezpečnost jízdy. Zvláště to poznáte na mokré vozovce. Auto je v takovém případě hůře ovladatelné a prodlužuje se jeho brzdná dráha. Se starými a ojetými pneumatikami se vystavujete riziku smyku a aquaplaningu. I to je důvod, proč se vyvarovat nákupu ojetých pneumatik. Nikdy si totiž nemůžete být jistí jejich stavem a historií – nevíte, jak je předchozí majitel používal a skladoval.

Abyste zvýšili bezpečnost jízdy, nezapomeňte na sezónní výměnu pneumatik. Zimní pneumatiky se totiž ve vyšších venkovních teplotách zahřívají a ztrácí přilnavost. V létě mají také výrazně delší brzdnou dráhu než letní pneumatiky. Ty jsou určené k provozu od dubna do října, pokud to počasí dovolí.

Kolo s pneumatikou na vyvažovačce

Pravidelným vyvážením kol předejdete nerovnoměrnému sjíždění pneumatik a prodloužíte tak jejich životnost.

Životnost pneumatik prodloužíte správnou péčí i stylem jízdy

Jak jsme již zmínili, provozní stáří pneumatik a zároveň doba, po níž doporučujeme pořídit pneumatiky nové, je zhruba 5 let. Aby si po celý tento čas zachovaly své jízdní vlastnosti, je nutné jim věnovat určitou péči. Jak se tedy o pneumatiky starat, abyste jim prodloužili životnost?

  • Pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách. Podhuštěné pneumatiky se rychleji opotřebovávají, přehuštěné ztrácí přilnavost.
  • Pravidelně vyvažujte kola. Při výměně zimních a letních pneumatik si nechte kola vyvážit. Díky tomu docílíte rovnoměrného opotřebení.
  • Měňte pozice pneumatik. Doporučujeme měnit kola každých cca 10 000 km, a to z hnací nápravy na hnanou, protože pneu na hnací nápravě se opotřebovávají rychleji.
  • Dodržujte zásady správného skladování pneumatik. Skladujte je v suchém, tmavém a chladném prostředí – samotné pláště vertikálně postavené vedle sebe, pneu na ráfcích položené na sobě nebo zavěšené.
  • Hlídejte si styl jízdy. Pneumatiky se více opotřebovávají agresivní jízdou a stylem brzda–plyn.
  • Nejezděte v létě na zimních pneumatikách. Pokud používáte zimní pneumatiky v létě, výrazně tím zkracujete jejich životnost. Při vyšších teplotách dochází k jejich měknutí a rychlejšímu opotřebení.

Potřebujete pomoct s výběrem vhodných pneumatik pro váš vůz? Ozvěte se. Náš tým specialistů se o vás postará.

 

Vybrat nové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru