Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Kam s ojetými pneumatikami ekologickou cestou?

Ještě v nedávných dobách byla likvidace pneumatik legální cestou drahá nebo příliš nepohodlná. Stávalo se tak velmi často, že ojeté pneumatiky končily na nepovolených skládkách, v lese, u popelnic, nebo byly dokonce páleny. Ty časy už jsou naštěstí pryč a existují pohodlné způsoby, jak nakládat s ojetými pneumatikami ekologicky a zcela zdarma.

Kam s ojetými pneumatikami

Ekologická likvidace ojetých pneumatik je dnes pro uživatele zcela bezplatná. Velkou část z nich navíc lze následně recyklovat a vrátit do výroby.

Proč nenechávat ojeté pneumatiky v přírodě?

Pohození pneumatik v lese nebo na černé skládce je jedním z nejhorších přečinů, který můžete přírodě provést. Obsahují totiž těžké kovy, které se uvolňují do půdy a ovzduší. Řeklo by se, že o složení pneumatik a jejich negativním vlivu na životní prostředí v případě nevhodné likvidace ví dnes už každý. Přesto někteří lidé neváhají „vyzdobit“ své zahrádky improvizovaným plotem z ojetých pneumatik zasazených do země nebo dokonce nechat hrát si na nich své děti.

Vůbec nejhorším způsobem likvidace pneumatik je jejich nelegální pálení. Nejenže jde o velkou zátěž pro ovzduší, ale hořením pneumatik vznikají silně karcinogenní látky, které napomáhají rakovinnému bujení buněk. Navíc vám za nedovolené nakládání s odpady hrozí pokuta až 1 milion korun.  

I když ne všechny části ojeté pneumatiky jsou stoprocentně recyklovatelné, velká část přece jen ano. Jakmile pneumatika doslouží, je jen na vás, zda se z ní využije co nejvíce materiálu, nebo bude sloužit k otrávení půdy, rostlin, živočichů či vás a vašich dětí.

Recyklace ojetých pneumatik

V prvním kroku recyklace ojetých pneumatik se vyjme ocelová výztuž a následně se materiál rozdrtí na granulát různých frakcí. Dále je granulát zbaven textilních kousků a kovových částí a roztříděn podle velikosti. Takto připravený materiál se vrací zpět do výroby, a to nejen nových pneumatik, ale také dalších automobilových součástí a všude tam, kde se využije pružnosti a pevnosti materiálu. Vyrábějí se z něj například protihlukové tvárnice, bezpečnostní prahy na železničních přejezdech, mřížky do kanalizace a přidává se do spousty směsí využívaných ve stavebnictví.

Ojeté pneumatiky, které splňují kritéria pro znovuuvedení do provozu, prochází procesem tzv. protektorování. Základním předpokladem je rovnoměrné ojetí, minimální hloubka dezénu 1 mm, celkový stav ojeté pneumatiky a stáří do 4 let. Tyto pneumatiky jsou broušeny, opatřeny novou vrstvou kaučukového materiálu a znovu lisovány.

Dejte pneumatikám novou šanci! Protektory šetří přírodu i peníze.

Kam s ojetými pneumatikami?

V dnešní době nepředstavuje odevzdání ojetých pneumatik do správných rukou žádný problém. V České republice existují stovky míst, kam můžete pneumatiky bezplatně odložit, a to i když si na stejném místě nové pneumatiky nekoupíte. Většinou je ale pohodlnější objednat nové pneumatiky u prodejce, u kterého je zároveň možnost odevzdat ojeté obutí. Vždy se tedy předem informujte, zda obchodník tuto možnost nabízí. Jste-li z Opavy a okolí, zamiřte do AZ Pneu, kde tuto službu zcela zdarma poskytují.

Myslete ekologicky nejen při odevzdání ojetých pneumatik! Pamatujte, že pneu vám vydrží nejdéle, pokud jsou správně nahuštěné, správně vyvážené a pokud vybíráte z kvalitního obutí prověřených značek!

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru