Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Kamery na motorku: Které zajistí monitoring a které zvěční zážitky z jízdy?

Malé monitorovací kamery se na palubních deskách osobních automobilů využívají běžně, na motorkách je ale příliš často nevídáme. Pokud si uvědomujete možná rizika a chcete mít v případě kolize nebo dopravní nehody důkazní materiál v podobě záznamu, potěšíme vás. I pro motocykly se vyrábí speciální duální kamery, které v reálném čase zachycují jízdu, a to z přední i zadní strany. Samostatnou kategorii pak tvoří akční outdoorové kamery, které jsou vhodné spíš k zaznamenání ultimátního dobrodružství a motorkářských zážitků. Pro monitoring v provozu ale příliš vhodné nejsou. O jednotlivých typech se dočtete v našem článku.

Kamera připevněná na motorce

Kamer na motorku je celá řada. Některé jsou určené spíše pro natáčení krátkých videí, jiné slouží k monitorování jízdy.

Outdoorové kamery jsou určené pro zábavu

Jedním z typů kamer a foťáků vhodných na motocykly jsou ty outdoorové. Jejich jasnou výhodou je možnost univerzálního využití, a tak si s nimi užijete spoustu zábavy nejen při jízdě na motorce, ale třeba i na kole, pěší túře nebo při skoku padákem. Protože však nejsou primárně určené na motorku, narazit můžete už při jejich instalaci.

Nabízí se tři základní možnosti upevnění, a to na přilbu, řídítka, nebo nádrž. Záznamy z kamer instalovaných na přilbě vypadají poutavě, jezdec však nemůže zařízení během jízdy nijak ovládat či korigovat. Kamera upevněná na palivové nádrži je sice stabilní, ale zachytí jen malou část vozovky před sebou (velkou část zorného pole zaberou budíky a řídítka). Při montáži na řídítkách pak může robustní konstrukce kamery překážet a bránit ve výhledu.

Vyšší modely akčních kamer se vyznačují nádherným podáním barev, vysokým rozlišením i velkým počtem snímků za sekundu. Jsou však primárně určené pro zábavu a natáčení efektních krátkých videí a videoklipů. Chcete-li si zvěčnit své motorkářské zážitky, nebo si zanalyzovat svou jízdu a poučit se z chyb, udělají vám dobrou službu.

Proč nejsou akční kamery vhodné pro monitoring jízdy

Hledáte-li kameru či foťák na motorku, který vám pro případ střetu motocyklu s jiným vozidlem nebo nehody vytvoří důkazní materiál, outdoorovým kamerám se raději vyhněte. Důvodů, proč akční kamery nejsou vhodné pro monitoring jízdy, je řada:

– Jejich instalace se neobejde bez kompromisů
– Vzhledem k bateriovému napájení vydrží v provozu jen pár hodin
– Kamera je jedna, a tak se vytváří záznam buď jen před motorkou, nebo za ní
– Po zaplnění SD karty se nahrávání zpravidla přeruší
– Kamera je vidět na první pohled, a tak je riziko odcizení velké

Duální monitorovací kamera vytváří záznam ze dvou pohledů

Pro soustavný monitoring jízdy na motorce jsou vhodnější variantou duální kamery, které vytváří záznam z přední i zadní strany současně. Kamerky se zpravidla instalují pod světla a protože jsou malé a nenápadné, nemusíte se bát o jejich odcizení. Na rozdíl od akčních kamer se ty monitorovací napájí přímo z baterie motocyklu a spouští se automaticky při startu motoru.

Řešit nemusíte ani častý problém s promazáváním zaplněné SD karty. Monitorovací kamery na motocykl totiž nahrávají ve smyčce, a tak průběžně přemazávají nejstarší záznamy. Některé typy kamer navíc umožňují i připojení GPS modulu, díky kterému se lokace jízdy ukládají do mapového podkladu.

Na co se zaměřit při výběru monitorovací kamery

I když není nabídka kamerových systémů pro motocykly tak rozsáhlá jako v případě kamer na palubní desky automobilů, pořád je z čeho vybírat. Při srovnávání různých modelů se zaměřte na několik důležitých parametrů:

Rozlišení kamery

Aby byl video výstup z kamery kvalitní, musí mít zařízení dostatečně velké rozlišení. Dnes se už běžně prodávají monitorovací kamery s Full HD rozlišením 1920×1080 pixelů, výjimkou nejsou ani kamery s WQHD nebo 4K rozlišením. Kvalita záznamu je pak srovnatelná s běžnými modely outdoorových kamer.

Počet snímků za sekundu

Aby byl záznam plynulý i ve vysoké rychlosti motorky, musí kamera vynikat vysokým počtem snímků za sekundu (fps). U nejlevnějších typů monitorovacích kamer je fps jen kolem 15, a tak se video záznam může „trhat“. Standardem jsou kamery s 24 fps, špičkové modely pak vynikají hodnotou až 60 fps. Video záznam je plynulý a velmi kvalitní.

Úhel záběru

Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru kamery na motorku je úhel záběru. Při snímání totiž potřebujete mít záznam s co nejširším záběrem, abyste kromě silnice před a za vámi zachytili i chodníky nebo krajnice cest. Levné typy monitorovacích kamer mají úhel záběru kolem 110°, ty lepší až 150°.

Paměťová kapacita

Chcete-li nahrávat dlouhé záznamy z cest, pořiďte si kameru s velkou integrovanou pamětí, nebo s možností rozšíření paměti pomocí SD karty. Počítejte s tím, že čím větší rozlišení bude kamera mít, tím více dat nahrávka zabere. S pamětí 64 nebo 128 GB budete mít k dispozici také starší záznamy, ke kterým budete mít přístup i s odstupem času. Jakmile se kapacita vyčerpá, nejstarší záznamy se začnou přemazávat novými.

Ovládání a další funkce

Monitorovací kamery bývají často vybavené i displejem s ovládacími prvky, který se instaluje na řídítka, nebo do prostoru kolem budíků. Díky displeji získáte během jízdy přehled o tom, co se děje za vámi, navíc budete moct pohodlně spouštět a přenastavovat nahrávání a další funkce kamery. Kvalitní kamerový systém by vás měl upozornit na zaplněnou paměť, umožnit zapnutí nočního vidění nebo spuštění GPS modulu.

Díky kameře na motorku snadno usvědčíte případného viníka nehody, který se bude chtít z celé situace vykroutit. Monitorovací kamery patří mezi nadstandardní motorkářské vybavení, rozhodně však nezapomínejte na to povinné. Zkontrolujte si stav své motolékárničky, vozte s sebou výstražnou vestu a kontrolujte pravidelně stav pneumatik. Pokud má jejich vzorek už nejlepší hloubku za sebou, neriskujte a pořiďte nové, které vás spolehlivě podrží v každé zatáčce. 

 

Vyberte si z moto pneu prověřených značek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com 

Nahoru