Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Kde jsou nejlevnější pohonné hmoty a jak na nich ušetříte

Ceny pohonných hmot za poslední měsíce atakovaly 50 korun za litr, a i když se nakonec ustálily kousek pod touto hranicí, jedno je jisté – s razantnějším poklesem nemůžeme v dohledné době počítat. Proto jsme pro vás připravili několik rad, jak zjistit, kde natankovat nejlevněji, jestli se vyplatí tankovací karty, a jakým způsobem benzín a naftu ušetřit. 

muž v košili tankující auto

Na benzínu a naftě se dá ušetřit s aplikací nebo tankovací kartou.

Proč se zdražují pohonné hmoty?

Na cenu benzínu a nafty má obecně vliv mnoho faktorů. V současnosti je to především ruská invaze na Ukrajinu a snaha Evropy vymanit se ze závislosti na dodávkách ropy a plynu z Ruska. Výslednou cenu pohonných hmot ale ovlivňuje také:

  • inflace,
  • cena ropy v dolarech a kurz koruny vůči dolaru,
  • spotřební daň a DPH,
  • náklady rafinerií a distributorů,
  • zpřísňování limitů na obsah škodlivých látek,
  • nebo konkurence v dané lokalitě.

Kde je nejlevnější benzín a nafta? Řeknou vám to aplikace

Není to tak dávno, co na stojanech čerpacích stanic svítily částky okolo 30 korun. Dnes musí všichni řidiči za nádrž paliva sáhnout hlouběji do kapsy, ať tankují benzín, nebo naftu. Najít pumpu se solidní cenou není mnohdy jednoduchý úkol, ale pomůžou vám s ním mobilní a webové aplikace. 

Mezi jednu z nejoblíbenějších patří Mapy.cz, kde probíhá aktualizace cen každou hodinu prostřednictvím podkladů společnosti CCS. Kromě toho zobrazuje také plničky LPG a CNG a nabíjecí stanice elektromobilů. Jaké jsou další?

  • Pumpdroid vám zobrazí nejbližší čerpací stanice, ceny pohonných hmot, a umožní vám třídění podle ceny nebo vzdálenosti. Aplikace je dostupná pouze pro operační systém Android.
  • Tank Navigator je aplikace z dílny CCS dostupná i pro „jablíčkáře“ a můžete v ní hledat čerpací stanice podle vzdálenosti, vyfiltrovat stanice podle značky a dostupných služeb nebo zobrazit další místa, kde akceptují kartu CCS.
  • mBenzin.cz je komunitní webová aplikace, kde ceny aktualizují sami uživatelé. Najde benzinky v okolí, do kterých vás prostřednictvím Google map zavede. Můžete se v ní podívat i na průměrné ceny paliva v Evropě nebo najít nejbližší stanici STK.

Vyplatí se tankovat za polskými hranicemi?

V době, kdy ceny pohonných hmot v Česku začaly raketově stoupat, tvořily se fronty u čerpacích stanic v Polsku. Palivo tam vyšlo v přepočtu až o 10 korun na litr levněji, ale dnes už nemá příliš význam k našim severním sousedům zajíždět. Navzdory úlevám na spotřební dani zaplatíte za litr benzínu nebo nafty v Polsku v přepočtu okolo 44 korun. 

Oproti průměrným českým cenám je to na jedné nádrži úspora asi 200 korun. Při průměrné spotřebě 6 l/100 km by se vám tak skutečně vyplatilo zajet na polskou benzinku vzdálenou do 30 km. Musíte ale také zohlednit amortizaci a svůj čas.

Lepším řešením jsou tankovací karty

Pokud nechcete půl dne hledat nejlevnější benzinky a jízda autem je vaším denním chlebem, pořiďte si tankovací kartu. Vyplatí se to víc, než vážit cestu do Polska. Nabízí je takřka každá síť čerpacích stanic a na litru paliva s ní ušetříte i 2 koruny. U známějších firem budete mít navíc jistotu, že do nádrže tankujete, co máte. Která karta je ideální právě pro vás, si musíte rozhodnout sami, jelikož s každou se pojí různé akce, slevy i podmínky. A ne každou akceptují všechny sítě.

Jak ušetřit na pohonných hmotách? Choďte víc pěšky, oprašte bicykl nebo využívejte hromadnou dopravu.

Na pohonných hmotách se dá šetřit i jinak

Ano, většina „autíčkářů“ se řídí tím, že nohy jsou od toho, aby došly k autu. Ale když počasí přeje, proč nejít do práce pěšky nebo nevyužít kolo? Nebude vás to stát nic a uděláte něco pro své zdraví i životní prostředí. Na vzdálenější trasy můžete využít hromadnou dopravu. Alternativou jsou i různé formy spolujízdy – BlaBlaCar, spolu-jizda.cz, nebo domluva v některé ze skupin na Facebooku, které toto téma řeší.

Jestliže se ale nechcete pustit volantu, dodržujte aspoň zásady ekonomické jízdy, která se projeví na množství paliva v nádrži. Především jezděte plynule, pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách a nevozte zbytečnou zátěž. Určitě se vyvarujte agresivnímu stylu „brzda plyn“ nebo podobným zlozvykům, kterými si i nevědomky ničíte auto.

Stále jezdíte na zimních pneumatikách? I ty mají v létě vyšší odpor, který pocítíte na spotřebě. Přezutím na letní ušetříte a navíc nebudete hazardovat s bezpečností!

 

Vybrat nové letní pneu

 

Nahoru